Servicetekniker till undsättning

Servicetekniker till undsättning

Alla som kör elbil vet hur viktigt det är att alltid kunna ladda bilen. Serviceteknikern Gustav Lindbäck är en av ABB E-mobilitys hjältar, hans uppgift är att se till att alla med elfordon kan ta sig fram utan oro. Med neongula varselkläder dyker han upp för att driftsätta och serva laddare över hela Sverige.

Med över tio års erfarenhet erbjuder ABB E-mobility helhetslösningar inom laddning för elfordon. Allt från kraftfulla laddare för framtidens bensinstationer till lösningar för elektrifiering av elbussar och tunga lastbilar. Att tillverka egna snabbladdare och ha ett lokalt service- och säljteam gör ABB E-mobility unika i branschen.

Genom att vi finns på flera orter och reser över hela Sverige får vi en nära kontakt med våra kunder och den tryggheten tror jag att de verkligen uppskattar, säger Gustav Lindbäck.

Gustav började som servicetekniker på ABB E-mobility våren 2022 och med sig hade han nästan 20 års erfarenhet inom elektrifieringsbranschen. Innan han började på ABB E-mobility arbetade han som elektriker och kranbilsförare, men det var inte förrän han började arbeta med service ut mot kund som han kände att han hittat rätt. 

”Det bästa med arbetet är alla de människor jag möter. Både våra kunder som köper laddarna av oss men också alla de privatpersoner, yrkeschaufförer och samarbetspartners jag träffar när jag är ute och jobbar runt om i Sverige”, säger Gustav. 

 • Gustav och kollegan Jaakko Hiltula under en driftsättning i Boden. Foto: Mats Engfors
 • Gustav slutställer driftsättningen av laddare åt kunden Eviny.
 • Alltid redo för support.

Säkerheten kommer alltid först 

Hans största aha-upplevelse med att arbeta på ett globalt företag är att även om saker och ting ibland kan kännas trögt, är det inget som lämnas åt slumpen. Man vet att allt går rätt till och att det finns ett stort fokus på säkerhet.

Det har hänt att vi avbrutit driftsättningar om vi sett att vi inte kan utföra dem på ett säkert sätt. Med tanke på de risker som finns i vårt arbete känns det tryggt att veta att ledningen står bakom och att vår säkerhet alltid går först.

Ett serviceärende minns Gustav extra väl: en bil hade fastnat med kabeln i dragkroken, försökt köra därifrån och fått med sig hela skåpdörren till en laddare. Det är inte ovanligt att serviceteknikerna får rycka ut när något har hänt, det kan vara allt från en överkörd kabel till en påkörd laddare som vält. Vid sådana tillfällen är kundmötet extra viktigt och det gäller att lösa problemet på ett sätt som är smidigt för kunden.

”Som servicetekniker behöver man vara flexibel, kunna prioritera och ändra om i schemat när det behövs. Det är alltid kundernas behov som styr arbetsdagen.”

Sammansvetsat team gör jobbet roligt 

Att arbetet som servicetekniker ibland kan kännas ensamt ser Gustav inte som ett större problem när kollegorna bara är ett samtal bort.

Vi är ett sammansvetsat team som arbetar tillsammans, både inom sälj och service. Det finns alltid någon som sitter på en lösning och alla i teamet är så öppna och hjälpsamma. Det är fördelen med kollegor som är experter.

Arbetet innebär en del resande och även nätter borta, men det vägs upp med att vissa veckor kunna arbeta hemifrån och lösa serviceärenden över telefon och mail. Det är något som gör att familjelivet med sambo och två små barn inte påverkas. Fritiden spenderar Gustav gärna i garaget där han mekar med sina bilar från 1991: en Nissan skyline GT-R och Audi S2. På dem har han bytt både drivlinor och motorer.

”Det är kul med mekanik och teknik och något som verkligen kommer väl till pass i mitt yrke också”, avslutar Gustav innan han ser till att ytterligare en laddare berikar Sverige.

Kort om Gustav Lindbäck:

 • Ålder: 37 år
 • Familj: Sambo och två barn, två och sex år
 • Fun facts: Barnen är födda på samma dag, fast med fyra års mellanrum
 • Roll på ABB E-mobility: Servicetekniker
 • Roligast på jobbet: Att träffa kunder!
 • Tråkigast: Kan kännas ensamt ibland
 • Tycker om: Att fixa med bilarna hemma i garaget och åka båt med familjen
 • Arbetsplats: Östergötland med omnejd men ibland blir det högt upp i norr och ibland långt ner i söder

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp