ABB tar hem order på 40 miljoner USD för ekoeffektiv elkraftsanläggning i Tyskland

Uppgradering av elkraftsanläggning med innovativa gasisolerade ställverk hjälper TransnetBW minska miljöpåverkan.

ABB har vunnit en order på ca 40 miljoner USD från den tyska kraftnätsoperatören TransnetBW. Ordern avser uppgradering av ett ställverk för högspänning i Obermooweiler i delstaten Baden-Württemberg. Som en integrerad del av uppgraderingen kommer ABB att installera världens första 380-kilovolt (kV) gasisolerade ställverk (GIS) som använder en gasblandning mer skonsam mot miljön som alternativ till branschstandarden SF6

Stationer gör det möjligt att överföra och distribuera elektricitet effektivt och tillförlitligt. Inuti stationen styr och skyddar ett ställverk nätet mot strömavbrott och underlättar en tillförlitlig elförsörjning. 

Tack vare dess unika fysiska egenskaper har SF₆-gas använts i stor utsträckning inom elbranschen i flera årtionden. Men det är en växthusgas och ABB har arbetat på alternativa lösningar. Under 2015 driftsatte ABB en station som använder AirPlus™-ställverkstekniken för en 170 kV GIS-station i Zürich, som använder den alternativa gasblandningen. 

Den nya GIS-stationen på 380 kV i Obermooweiler är ytterligare en milstolpe som placerar ABB i framkant för ekoeffektiva innovationer. Den är ett stöd för Tysklands mål att minska utsläpp av växthusgas med 40 procent till 2020 och upp till 95 procent till 2050. 

”Med över 30 års teknikpartnerskap mellan ABB och TransnetBW, tar vi oss an ännu en milstolpe för innovation”, säger Claudio Facchin, vd för ABB:s division Power Grids. ”ABB:s ekoeffektiva GIS-lösning minskar miljöpåverkan och stärker samtidigt distributionsnätet.” 

”Med det här projektet är vi glada att bana väg för en teknisk innovation som kan lämna ett viktigt bidrag till klimatskyddet”, säger dr. Werner Götz, vd för TransnetBW. 

Under 2018 fyller GIS 50 år, en teknik som ABB gått i spetsen för. Den kompakta konstruktionen hos ett GIS gör det möjligt att spara upp till 70 procent utrymme jämfört med en station med luftisolerade ställverk (AIS). ABB är marknads- och teknikledare inom högspänningsprodukter och erbjuder kapaciteter och tillämpningar från 72,5 kV till 1 200 kV. Globalt har ABB en installerad bas av fler än 30 000 fack. ABB:s senaste erbjudanden innefattar ekoeffektiva och digitala möjligheter.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp