ABB lanserar världens första vätskekylda IE5 SynRM-motor som sätter standarden för energieffektivitet och hög uteffekt

ABB lanserar världens första vätskekylda IE5 SynRM-motor som sätter standarden för energieffektivitet och hög uteffekt

  • Ny design kombinerar den ultrahöga effektiviteten hos SynRM-motorer med höga prestanda tack vare vätskekylning, som tidigare enbart var tillgänglig för induktionsmotorer
  • Vätskekylda IE5 SynRM-motorer lämpar sig mycket väl för tillämpningar där hög uteffekt i kompakt format är en kritisk faktor
  • IE5-effektivitet och utomordentlig tillförlitlighet optimerar den totala ägandekostnaden (TCO) tack vare lägre energiförbrukning och minskade kostnader för drift och underhåll

ABB har ytterligare en världspremiär med sin serie med IE5 SynRM-motorer (synkron reluktansmotor) i och med lanseringen av en ny version som kombinerar fördelarna med ultrahög energieffektivitet och högeffektiv vätskekylning. Den nya utformningen sätter en ny standard för hög uteffekt och tillförlitlighet i ett kompakt format.

Kunderna kan använda vätskekylda IE5 SynRM-motorer för att spara energikostnader och minska utsläppen i nya projekt eller ersätta äldre mindre effektiva motorer. De lämpar sig väl för en rad olika branscher, inklusive marin framdrivning, produktion av gummi och plaster samt livsmedel.

center

En stor fördel med vätskekylda IE5 SynRM-motorer är att de är mycket effektivare än de traditionella vätskekylda induktionsmotorer som är i drift nu, vilket innebär att de har en betydande potential för uppgradering till energibesparande teknik. Energieffektivitet är avgörande för att optimera den totala ägandekostnaden (TCO) för en elmotor eftersom energikostnaden för att driva den under hela livscykeln står för cirka 97 procent av en motors totala livscykelkostnad, där inköpskostnaden enbart står för cirka två procent. IE5-motorer har 40 procent lägre energiförluster jämfört med vanliga IE3-motorer. Detta innebär att återbetalningstiden för en IE5-motor istället för en IE3-motor ofta blir mindre än ett år.

Tillförlitligheten förbättras av högeffektiv kylning i kombination med en svalare SynRM-rotor och kylflänsar på lagerskölden, vilka minskar driftstemperaturen i lagren. Detta bidrar till att öka livslängden på motorns mest kritiska komponenter och minskar därmed underhållsbehovet.

Motorerna är robusta med tätningar som håller ute fukt, smuts och damm och har en slät utsida vilket förhindrar uppbyggnad av damm. Detta gör dem perfekta för krävande tillämpningar där det behövs hög effekttäthet i begränsade utrymmen, som marina framdrivningssystem och bogpropellrar. Motorerna behöver inte heller fläktar eller ventilation, så de stör inte den omgivande luften och frigör inte värme i den omgivande miljön. Detta är en stor fördel i processer som påverkas av luftflödet, som produktion av gummi och plaster samt livsmedelstillämpningar, till exempel maskiner för chokladconchning. Utan fläktar ger motorerna också en bättre arbetsmiljö genom lägre bullernivå.

Stefan Floeck, Division President IEC Low Voltage Motors, ABB, säger: ”ABB var först med både SynRM-tekniken och vätskekylning för induktionsmotorer. Nu har vi sammanfört dem i vår vätskekylda IE5 SynRM-motor, vilket gör det möjligt för kunder att dra nytta av fördelarna med ultrahög effektivitet i ett ännu bredare spektrum av tillämpningar. Det här innebär ytterligare en världspremiär för den här serien efter lanseringen av vår IE5 SynRM Increased Safety-motor för explosionsfarliga miljöer.”

Den höga uteffekten hos den vätskekylda IE5 SynRM-motorn ger ökad flexibilitet i utförandet. Designen innebär att en motor kan uppgraderas till högre uteffekt i samma format eller medge en ännu kompaktare installation med samma uteffekt.

De vätskekylda IE5 SynRM-motorerna är avsevärt lättare än konkurrenterna, vilket gör dem enkla att hantera och installera. En 240 kW IE5 SynRM-motor i ramstorleken 315 väger 870 kg, nästan hälften av vikten på en motsvarande IE3 induktionsmotor.

Vätskekylda IE5 SynRM-motorer finns i axelstorlekar IEC 200-315 med stomme i aluminium; gjutjärn kan fås på begäran. Den mångsidiga designen ger motorer med enastående prestanda i en rad olika effektstorlekar, från 37 till 710 kW vid 400 V.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 7 februari 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s fler än 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

ABB Motion håller världen igång– och sparar energi varje dag. Vi uppfinner och tänjer på teknikgränserna för att möjliggöra en framtid med låga koldioxidutsläpp för kunder, industrier och samhälle. Med våra digitalt uppkopplingsbara frekvensomriktare, motorer och tjänster uppnår våra kunder och partners bättre prestanda, säkerhet och tillförlitlighet. Vi erbjuder en kombination av domänkunnande och teknik för att kunna leverera den optimala lösningen för frekvensomriktare och motorer för ett brett spektrum av tillämpningar inom alla industrisegment. Genom vår globala närvaro står vi alltid redo att betjäna våra kunder. Med över 140 år av djupgående expertis inom området elektriska drivlinelösningar lär vi oss och blir bättre varje dag. www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp