Svensk metallfabrikant överbryggar kapacitetstryck med ABB-robotar

Svensk metallfabrikant överbryggar kapacitetstryck med ABB-robotar

Lankapaja Industri AB case study

Sammanfattning
Två ABB-robotar har hjälpt en tillverkare att öka kapaciteten och säkerställa en konsekvent hög kvalitet för att möta den växande marknadsefterfrågan på deras produkter.

Utmaningen
Producera högkvalitativa svetsade komponenter för små volymer, för att möta den växande kundförfrågan.

Lösningen
Två kollaborativa robotar (cobots) från ABB används för att producera noggranna svetsprofiler.

Applikationen
Genom enkel och snabb programmering använder två cobots från ABB sensorer och motionteknik för att säkerställa att svetsbanorna är precisa och uppfyller kundernas krav på kvalitet och utseende.  

Lankapaja Industri AB i Skillingaryd har förbättrat sin svetskvalitet och löst bemanningsbrister genom att använda GoFa™ kollaborativa robotar (cobots) från ABB. Med flexibilitet att enkelt omprogrammeras för olika uppgifter svetsar GoFa cobots möbelkomponenter med större konsekvens än mänskliga arbetare.  

Lankapaja Corporation är en finsk tillverkare av metallprodukter med tillverkning i Finland och Sverige. Stora delar av verksamheten är metallbearbetning och högprecis laserskärning av rörprofiler som ska formas eller sammansättas för att tillverka olika komponenter.  

På företagets anläggning i Sverige är en av de huvudsakliga aktiviteterna svetsning för att tillverka komponenter för möbler och andra slutprodukter.

Lankapaja hade svårt att hitta kvalificerade svetsare som kunde producera komponenter enligt den höga standard som krävdes från deras kunder. Detta minskade produktionskapaciteten och hindrade dem från att dra nytta av en snabbt växande marknad.  

För att möta denna utmaning var Lankapaja angeläget om att introducera robotautomation vid svetsstationerna som använder Metal Inert Gas (MIG). Företaget hade tidigare erfarenhet av sex stora industrirobotar från ABB, som de använder för bågsvetsning.

Två av de viktigaste kraven för de nya robotarna var att de skulle kunna producera en högkvalitativ svets som uppfyller kraven på utseende för möbelapplikationer, och att de skulle vara lätta att använda.  

Lösningen från ABB
ABB:s ‘value provider’, JE RobotTeknik, har omfattande erfarenhet av att använda svetsrobotar i många olika applikationer. De utvecklade en lösning med på två ABB GoFa™ cobots. Genom att använda ABB:s RobotStudio® offlineprogrammerings- och simuleringsverktyg säkerställde JE RobotTeknik att cobots skulle röra sig på de önskade banorna vid den avsedda arbetsstationen och att det inte skulle vara några kollisioner mellan robot, komponenter eller fixturer.  

Eftersom de kan arbeta nära människor utan behov av säkerhetsbarriärer eller staket tar GoFa cobots upp lite plats och kan användas säkert bredvid operatörerna under produktionen. Dessa cobots har även hjälpt Lankapaja att frigöra personal för andra uppgifter, eftersom endast en person behövs för att övervaka båda robotarna.  

Snabb programmering kombinerad med högkvalitativa resultat
ABB:s Wizard-programmering, baserad på enkla sammanlänkade block, gör det snabbt och enkelt att skapa program för GoFa cobots. Mjukvaran möjliggör att operatörer utan tidigare programmeringserfarenhet enkelt kan skapa ett program med fem till sex svetsar på under fem minuter.  

Operatörer har också möjlighet att använda styrprogrammering (lead through programming), där program kan ställas in genom att flytta roboten till önskad position. Genom att trycka på en knapp lagras positionen och programmet är sedan klart för användning.

  • Andreas Lundberg, VD på Lankapaja Industri AB
  • Åke Edvardsson, VD på JE Robotteknik & Automation AB

Förutom användarvänligheten erbjuder GoFa cobots avancerade sensorer och motionteknik, vilket säkerställer noggrann positionering, smidig rörelse och optimal kontroll. Detta innebär att GoFa cobot med svets kan hantera komplexa skarvar, trånga utrymmen och utmanande vinklar, vilket möjliggör felfri svetsning även i de mest krävande applikationerna.

För Lankapaja har kombinationen av cobots enkla programmering och dess applikationer skapat den idealiska lösningen på dess tidigare produktionskapacitetsproblem, vilket möjliggör att arbetare utan erfarenhet av robotar, programmering eller svetsning nu kan producera kvalitetsarbete snabbare än en kvalificerad svetsare.  

Andreas Lundberg, VD på Lankapaja Industri AB säger: "ABB:s cobots har varit en stor framgång för oss och den extra kapacitet de ger har möjliggjort kontinuerlig tillväxt. Vi skapar redan mer utrymme så att vi inom en snar framtid kan använda sex robotar som körs av tre operatörer, vilket möjliggör ytterligare utvidgning av vår produktionskapacitet."  

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp