ABB:s teknik inom kontrollrum, kraftdistribution och robotik hjälper Metsä Fibres bruk att utmärka sig inom produktivitet och effektivitet

ABB:s teknik inom kontrollrum, kraftdistribution och robotik hjälper Metsä Fibres bruk att utmärka sig inom produktivitet och effektivitet

  • Rauma sågverk i Finland har utformats för att nå produktivitetsnivåer som är tre gånger högre än det typiska genomsnittet i Europa
  • Metsä Fibres projekt på 260 miljoner euro representerar Finlands största sågverksinvestering någonsin
  • Sågverket producerar upp till 40 stockar per minut på en 130 meter lång såglinje, som når hastigheter upp till 250 meter per minut

ABB:s kontrollrumsmiljö, kraftdistribution och robotteknik har varit en del av Metsä Fibres teknologiskt avancerade sågverk och dess banbrytande nivåer av produktivitet och effektivitet. Kundens sågverk i Rauma är Finlands hittills största sågverksinvestering 260 miljoner euro och använder visionssystem, artificiell intelligens (AI) och integrerade informationssystem för konsekvent kvalitet- och kostnadseffektivitet

Byggt på ett långvarigt samarbete med moderbolaget Metsä Group har ABB tillhandahållit utrustning för operatörsarbetsplatsen, så kallad Extended Operator Workplace (EOW)-bord för maximal ergonomi, visualisering och kommunikation, samt elektrisk kraftdistribution, transformatorer och robotar. Sedan dessa lösningar togs i drift för ett år sedan har sågverket producerat 40 stockar per minut på en 130 meter lång såglinje med en maximal såghastighet på 250 meter per minut, allt hanterat från ett av ABB-designat centralt kontrollrum. Det sågade furutimret exporteras över hela världen och kan användas inom byggsektorn – inklusive fönster, dörrar, allmän snickeri, träbearbetning men också för möbler och förpackningar.

“Med stöd från partners, inklusive ABB, uppnår vi produktivitet som är minst tre gånger högre än vad som är möjligt i resten av Europa,” säger Jaakko Vierola, Technical Director för sågverksprojektet i Rauma, Metsä Fibre. “Komponenternas hållbarhet och den service som ABB tillhandahåller precis när vi behöver den är avgörande.”

Eldistributionssystem med mellanspänning och fördelningstransformatorer designades och levererades av ABB. ABB:s robotar, motorer och drivsystem kopplades till annan utrustning, där 1 000 variabla hastighetsdrivsystem ansågs vara avgörande för automatiseringsoptimering. Hastigheten man lyckas uppnå i processen beror också på en grupp om sex robotar utrustade med visionssystem.

Metsä Fibre och ABB:s specialister har samarbetat för att maximera automatiserad datainsamling genom ett tredjeparts-automatiseringssystem. Strategin har varit att till väldigt stor del arbeta med övervakning av kvalitet och prestanda, minimera träavfall genom sågning och storleksoptimering samt eliminera manuell hantering genom robotar och automatisk lastning i sågverket som är i drift dygnet runt. Sågverkets biprodukter, såsom träflis, sågspån och bark, används för att producera massa och bioenergi.  

“Rauma sågverk fungerar mycket som en processindustrifabrik, där utrustning inte kan underhållas på nätter eller helger, utan med elektriska enheter som alltid måste vara pålitliga“ säger Esa Kivioja, Industry Segment Manager ABB Finland. “Här implementerade vi sågverkets kraftdistribution med samma kvalitetsstandarder som vi gjorde i Metsä Fibres bioproduktfabriker i Äänekoski och Kemi. Detta är ett helt nytt koncept inom mekanisk skogsindustri.”  

“Energi­effektiviteten för motorer och annan elektrisk utrustning spelar också en roll. Den påverkan som ABB:s leverabler har är ännu tydligare i det faktum att produktionen kan fortsätta utan avbrott, och det finns ingen ställtid för utrustningen.”

För att stödja Metsä Fibres team och den installerade basen på plats erbjuder ABB också sina tjänster för reservdelar och reservdelsservice, samt teknisk support.  

ABB:s affärsområde Process Automation automatiserar, elektrifierar och digitaliserar industriell drift för många olika slag av essentiella behov – från att tillhandahålla energi, vatten och material till att tillverka varor och transportera dem ut på marknaden. ABB Process Automation har cirka 20 000 medarbetare, ledande teknik och serviceexperter som hjälper kunder inom process-, hybrid- och sjöfartsindustri att förbättra prestanda och säker drift som möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. 

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s fler än 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com   

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 10 april 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.   

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp