ABB och Niedax Group bildar ett samriskföretag för att tillgodose den ökande efterfrågan på kabelränne­system i Nordamerika

  • Integrerar ABB:s och Niedax Groups styrkor för att leverera ett komplett lösningserbjudande och ökat kundvärde
  • Utökar tillverkningsmöjligheterna av kabelrännor i Nordamerika för att tillgodose ett allt större kundbehov
  • Bygger på decennier av innovation för att påskynda samarbete och produktutveckling

Elektrifierings- och automationsledaren ABB och Niedax Group, ledande global leverantör av kabelhanteringssystem, har ingått ett avtal om att bilda ett nytt 50/50-ägt samriskföretag. Transaktionen omfattas av sedvanliga villkor för slutförande. Samarbetet förväntas slutföras och driften inledas under fjärde kvartalet 2024. Samarbetet kommer att integrera den nordamerikanska tillverkningen av kabelrännor hos ABB:s division Installation Products och Niedax Group i ett nytt samriskprojekt. Planen är att leverera avancerade lösningar och tjänster till elentreprenörer, distributörer och systemintegratörer i USA, Kanada och Mexiko.

Efterfrågan på kabelrännesystem har ökat stadigt och uppskattas vara en av de snabbast växande områdena för elkomponenter i Nordamerika. Kabelrännor används i elsystem till en lång rad olika tillämpningar, som eldistribution, kommunikation och teknik, konstruktion, tillverkning med mera. Kabelrännesystem ger strukturellt stöd och samlar upp elkablar, kabelbanor och ledare. Efterfrågan på el förväntas öka och samriskföretaget kommer att dra nytta av ABB:s och Niedax Groups respektive styrkor och resurser för att leverera större kundvärde genom en omfattande lösning med utökade logistikfunktioner, lokal FoU och produktion samt specialiserade tjänster.

”Tillväxt i många av de industrier vi betjänar driver på en ökad efterfrågan på kabelränneprodukter och tjänster. Partnerskapet med Niedax Group skapar nya möjligheter, påskyndar samarbete och produktutveckling samt maximerar värdet för kunder över hela Nordamerika som köper kabelrännor”, säger Khalid Mandri, chef för divisionen ABB Installation Products. ”Med kompletterande erbjudanden, avancerad tillverkning, djupa branschrelationer och ett gemensamt fokus på högpresterande produkter innebär detta samriskprojekt att vi kan samarbeta för att lansera kabelhanteringslösningar som är framtidsredo och klarar en tillväxt inom dessa omställningsindustrier.”

Det planerade samriskföretaget kommer att tillhandahålla produktlinjerna ABB Installation Products, T&B® Cable Tray och ExpressTray® Steel Wire Basket Tray liksom Niedax Groups MonoSystems®, Canadian Electrical Raceways och andra produktlinjer från Niedax®. Den kombinerade produktportföljen med olika kabelhanteringslösningar blir omfattande med en lång rad olika konfigurationer, ytbehandlingar och typer av kabelkanaler, kabelrännor, trådkorgar och perforerade rännor, golvsystem och lådor, tillbehör och beslag. Kunderna får möjlighet att anpassa lösningarna efter sina behov.

”Avsikten att bilda ett samriskföretag är en betydande milstolpe i vår strategi att driva på en hållbar tillväxt och större kundvärde”, säger Bruno Reufels, vd för Niedax Group. ”Genom att integrera ABB:s omfattande expertis inom digitala tekniker och betrodda varumärken samt Niedax branschledande kabelhanteringssystem är vi väl positionerade att tillgodose de växande behoven hos kunderna och samordna vår expertis för att ta oss an de nya möjligheterna som uppstår på den nordamerikanska marknaden.”

ABB:s division Installation Products och Niedax Group arbetar för att säkerställa en smidig övergång för de över 200 medarbetare i USA och Kanada som kommer att ingå i den nya organisationen. Teamet kommer att innefatta tekniker, tillverknings- och FoU-specialister samt säljare och produktexperter. Företagen satsar på att bygga vidare på sin kombinerade expertis och utvidga den befintliga produktportföljen och utnyttja automatiserade och hållbara tillverkningsrutiner för att öka effektiviteten och värdet inom elbranschen.

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s fler än 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen www.abb.com

ABB Electrification är en global teknikledare som möjliggör en effektiv och tillförlitlig användning av el från källa till eluttag. Med över 50 000 medarbetare i 100 länder samarbetar vi med kunder och partners för att lösa världens största utmaningar inom eldistribution och energihantering. Vi hjälper företag, industri och konsumenter att driva sina anläggningar och bostäder på ett effektivt och tillförlitligt sätt. I och med att energiomställningen accelererar elektrifierar vi världen på ett säkert, smart och hållbart sätt.  go.abb/electrification  

Niedax Group är en av de ledande leverantörerna av kabelhanteringssystem i världen. Företaget bedriver verksamhet på 67 platser, inklusive 23 produktionsanläggningar i över 30 länder. Över 2 500 medarbetare arbetar för närvarande för Niedax Group. Niedax erbjuder cirka 50 000 artiklar för elinstallationssektorn. Produkterna används främst till offentliga byggnader, tunnlar, infrastrukturprojekt, industri- och fordonsanläggningar, marina system samt energisektorn och varvsindustrin. Niedax Group har sitt huvudkontor i Linz am Rhein i Tyskland och har varit ett familjeägt företag sedan grundandet 1920. Mer information: www.niedax-group.com.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp