ABB inviger nytt Collaboration Center i Luleå – stärker samarbetet i regionen

ABB inviger nytt Collaboration Center i Luleå – stärker samarbetet i regionen

ABB har invigt sitt nya kontor och Collaboration Center i Luleå tillsammans med traktens stora industrispelare, partners, akademin och medarbetare. De nya lokalerna utgör ett viktigt steg i företagets ambition att stärka sin lokala synlighet, utöka personalstyrkan och komma närmare den lokala kundbasen.

Förutom det nyrenoverade aktivitetsbaserade kontoret invigdes ett Collaboration Center där ABB, kunder och akademin kan samlas för att samverka, vara nytänkande och bygga en grund för att förstärka branschkompetensen i regionen. Platsen är tänkt som ett levande nav där ABB och dess partners ska kunna hålla utbildningar och studenter kunna få utveckla sina intressen för automation och elektrifiering och samtidigt se möjligheterna som finns i regionen.

Under invigningen deltog flera representanter från ABB:s lokala kunder som LKAB och SSAB. Medverkade under kunddagen gjorde även Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län:

  • ABB:s nya kontor och Collaboration Center i Luleå är invigt. Klippte bandet gjorde (fr v): Charlotte Wiberg, vice rektor på Luleå tekniska universitet, Terése Edholm, teknikchef på ABB i Luleå, Björn Rosengren, vd för ABB, Lotta Jakobsson, transformationsdirektör på SSAB, och Michael Palo, produktionsdirektör på LKAB. Foto: Viveka Österman.
  • Björn Rosengren, vd för ABB, tillsammans med Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län. ”Norrbotten är en viktig region i Europa. Det bevisas av alla investeringar och internationella företag som satsar här just nu”, sa Lotta Finstorp. Foto: Viveka Österman.

”Som stolt norrbottning är jag glad över denna mötesplats. Norrbotten är en viktig region i Europa. Det bevisas av alla investeringar och internationella företag som satsar här just nu. Vi behöver alla samverka för att visa på de betydelsefulla industrisatsningar som sker i norr och allt som pågår för att främja den gröna omställningen. Det är här det händer!”

Tillväxt i norr

För ABB är satsningen i Luleå en viktig pusselbit i arbetet med att stärka sin lokala närvaro och synlighet i norra Sverige. I april 2022 firade ABB invigningen av nya lokaler i Gällivare. Sedan dess har företagets satsning på att växa i norra Sverige fortsatt med nya lokaler och fler nyanställningar på flera orter som Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Kiruna och nu senast i Luleå där man flyttat in i helt nyrenoverade lokaler.

För hela norra Sverige har ABB behov av att nyanställa och siktar på att dubbla antalet medarbetare – från 350 till 700 under de närmaste åren. I just Norrbotten (Luleå, Kiruna och Gällivare) räknar företaget med att växa med cirka 10 procent under 2024.

Björn Rosengren, vd för ABB, var på plats i Luleå och invigningstalade inför cirka 50 gäster från regionen - kunder, akademin, branschföretag och medarbetare.

”Jag är otroligt glad över att få vara här och inviga kontoret på en plats där det händer så mycket. I fjol firade Asea och ABB 140 år som företag och här i Luleå har vi funnits i cirka 100 år. Globalt finns ABB på över 100 marknader med vår stora kompetens inom automation och elektrifiering. Men vi är också väldigt lokala – vi finns där våra kunder finns”, sa han innan han klippte bandet tillsammans med Lotta Jakobsson, transformationsdirektör på SSAB, Michael Palo, produktionsdirektör på LKAB, Charlotte Wiberg, vice rektor på Luleå tekniska universitet, och Terése Edholm, teknikchef på ABB i Luleå.

Terése Edholm, teknikchef på ABB i Luleå, hälsade välkommen till kunddagen – ”en dag för framtidens industri”. ”För ABB är norra Sverige ett otroligt viktigt område med många spännande etableringar och projekt på gång, inte minst i Norrbotten. Det handlar inte bara om Norrlands kustnära städer, utan även om gruvindustrin i Kiruna, Gällivare och Malmfälten”, sa hon. Foto: Viveka Österman.
Terése Edholm, teknikchef på ABB i Luleå, hälsade välkommen till kunddagen – ”en dag för framtidens industri”. ”För ABB är norra Sverige ett otroligt viktigt område med många spännande etableringar och projekt på gång, inte minst i Norrbotten. Det handlar inte bara om Norrlands kustnära städer, utan även om gruvindustrin i Kiruna, Gällivare och Malmfälten”, sa hon. Foto: Viveka Österman.
center

I februari i år hamnade Terése Edholm på Sveriges hårdaste lista, ”40 över 40”. Bakom listan står Metallkvinnor, Women in Mining Sweden, Industriarbetsgivarna, Jernkontoret och Svemin. Listan har instiftats för att uppmärksamma kvinnor i gruv- och stålindustrin för att lyfta den kunskap och yrkeserfarenhet som dessa personer bidrar med. Förutom Teréses viktiga bidrag till branschen har hon ett brinnande engagemang för Norrbotten och hur regionen ska utvecklas och växa.

”För ABB är norra Sverige ett otroligt viktigt område med många spännande etableringar och projekt på gång, inte minst i Norrbotten. Det handlar inte bara om Norrlands kustnära städer, utan även om gruvindustrin i Kiruna, Gällivare och Malmfälten. Därför är vi övertygade om att det är rätt att vi satsar på ett Collaboration Center och krokar arm med branschen och akademin och genomför den hållbara omställning som alla pratar om”, säger Terése Edholm.

Kunddag om AI, hållbarhet och energieffektivitet

Kunderna fick även en rundvandring i serviceverkstaden i Luleå, guidade av ABB:s Erik Bohman (mitten). Foto: Viveka Österman.
Kunderna fick även en rundvandring i serviceverkstaden i Luleå, guidade av ABB:s Erik Bohman (mitten). Foto: Viveka Österman.
center

I samband med invigningen anordnades en kunddag där ABB:s kunder, akademin och medarbetare fick en rundtur i de nya lokalerna samt tog del av framtidens teknik inom elektrifiering, automation och robotik. Framstående forskare från ABB:s Corporate Research Center presenterade de senaste trenderna och höll inspirationsseminarium kring AI i framtidens industri, hållbarhet och energieffektivitet.

ABB i Luleå

På ABB:s service- och säljkontor på Banvägen 11 i Luleå finns idag expertis inom styr- och drivsystem, gruvspel, motorer, robotik, elektrifiering av gruvutrustning, ställverk och transformatorer. Vi betjänar flera av områdets största industriaktörer med allt från planering och projektledning till driftsättning och service.

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s fler än 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp