ABB:s teknik fick Karin på fall

”Jag tror på det vi gör och känner att jag kan bidra.” Häftig teknik, utmanande uppdrag och arbetet för en hållbar framtid omvände Karin Hermansson. Från att ha varit en motvillig tonåring har hon nu tagit ABB till sitt hjärta.

Karin Hermansson trivs med jobbet som Account Manager på ABB. Foto: Jonas Bilberg.
Karin Hermansson trivs med jobbet som Account Manager på ABB. Foto: Jonas Bilberg.

Nya tider innebär alltid nya utmaningar. De föder behov av både ny teknik och nya produkter och ibland även en ny typ av företag för att leverera dem. Då är engagerade medarbetare och gränsöverskridande samarbeten en förutsättning för att lyckas.

– ABB har så häftiga produkter och lösningar, men vi har ingen chans att själva ha spetskompetens inom alla områden. Därför är partnerskap en av nycklarna till framgång: att hitta styrkor hos olika företag och förena dem för att skapa värde, säger Karin Hermansson, Account Manager på ABB:s enhet Process Industries.

Spindeln i nätet

Att förena styrkor är en av Karins uppgifter i rollen som kundansvarig i ett av ABB:s spännande partnerskap – det med batteriutvecklaren Northvolt. Karin är en viktig spindel i nätet både i själva partnerskapet och i ABB:s leveranser av automation och elektrifiering till batteriutvecklingsfabriken Northvolt Labs som just nu byggs i Västerås.

– Jag är en länk mellan management och projektorganisation, och jobbar för att vi ska ha en god relation där arbetet flyter smidigt. Det är både spännande och lärorikt att jobba så tight med en kund.

Karins jobb saknar inte utmaningar. Till dem hör bland annat uppgiften att gifta ihop två vitt skilda kulturer: det anrika storföretaget ABB med den unga start-upen Northvolt.

– Northvolt är en krävande kund på så sätt att de har en ambitiös vision om digitalisering, uppkoppling och skalbarhet. De har höga krav inom bland annat machine learning, autonoma system och analyser i molnet. Det är en utmaning för oss att vara tillräckligt dynamiska och att hänga med i deras tempo, men vi har landat i ett bra arbetsklimat som tar tillvara både ABB:s stabilitet och Northvolts snabbhet, säger Karin Hermansson.

Världen ligger öppen

Det var när hon pluggade till civilingenjör i industriell ekonomi som Karin för första gången kom till ABB. Under exjobbet här fick hon upp ögonen för häftig ABB-teknik, och efter studierna blev det först ABB:s traineeprogram och sedan ett jobb inom R&D på enheten Control Technologies.

– Ju mer jag lär mig av ABB:s teknik desto mer känner jag ”wow – vilket otroligt häftigt bolag det här är!”

Men cool teknik är bara en av anledningarna till att Karin trivs så bra på ABB. Att hon får ta mycket ansvar är också viktigt, liksom chansen att prova nya saker.

”Om Sverige ska hänga med och positionera sig långt fram inom områden där utvecklingen går fort så måste företag samverka. Partnerskap och digitalisering är två viktiga områden för att skapa konkurrenskraft framöver”, säger Karin Hermansson. Foto: Jonas Bilberg.
”Om Sverige ska hänga med och positionera sig långt fram inom områden där utvecklingen går fort så måste företag samverka. Partnerskap och digitalisering är två viktiga områden för att skapa konkurrenskraft framöver”, säger Karin Hermansson. Foto: Jonas Bilberg.

– Dessutom är jag sporrad av det globala, möjligheten att få uppleva olika kulturer. Världen blir så mycket mer tillgänglig när man har kollegor i hundra olika länder. Jag har jobbat utomlands i flera omgångar och så småningom vill jag ta mig an ett längre utlandsuppdrag och det har jag alla möjligheter till inom ABB, säger Karin Hermansson.

– Ytterligare något som gör att jag trivs väldigt bra är att jag alltid haft så bra chefer. De har varit otroligt duktiga och inspirerande, alltid stöttat mig och ofta gett mig mer ansvar än jag trott att jag klarar av.

Fördel vara kvinna

Karin har nästan uteslutande haft kvinnliga chefer på ABB. Och som kvinna med ett tekniknära jobb där många av kollegorna är män har hon aldrig känt sig obekväm.

– Jag upplever inte det som någon nackdel, snarare tvärtom. Det känns som att det bara skapar möjligheter eftersom jag sticker ut som kvinna – och vågar ta för mig, berättar Karin Hermansson.

– Den enda gången folk lyft på ögonbrynen var när jag fick ta över ett stort utvecklingsprojekt där 50 personer, mest seniora män från Tyskland, rapporterade till mig. Men jag jobbade fram respekt under projektets gång, och jag tror att tvivlet berodde mer på att jag var ung och oerfaren än att jag var kvinna.

Hon är fortfarande ung, men inte längre oerfaren. Efter fem år på ABB har Karin förstått varför morfar, som jobbade här i 48 år, alltid talade sig så varm för ABB.

– När jag var rebellisk tonåring och morfar satte igång tänkte jag bara ”aldrig att jag ska jobba på ett industriföretag i Västerås”. Nu blir jag bara mer och mer såld på ABB. Jag tror att jag kommer att bli en stofil som jobbar här i 30 år, skrattar hon.

– Vi gör så häftiga produkter och lösningar som bidrar till en hållbar värld. Det är lätt att säga att man jobbar för hållbarhet, men ABB bidrar faktiskt direkt till flera av FN:s hållbarhetsmål. Vi gör skillnad på riktigt!

Text: Lena Bergman

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp