ABB tryggar tillgänglighet och säkerhet hos SCA Obbola

Hos SCA Obbola finns Europas största pappersmaskin för tillverkning av förpackningspapper. För den pågående uppgraderingen av processen har Obbola valt ABB som leverantör av både drivsystem och styrsystem. Samtidigt förses hela bruket med maskinsäkerhet i världsklass.

Arbetsmiljön vid skärmarna har blivit betydligt förenklad och pedagogiskt utformad.
Arbetsmiljön vid skärmarna har blivit betydligt förenklad och pedagogiskt utformad.

Några mil utanför Umeå ligger SCA Obbola. Det började som ett sågverk i slutet av 1800-talet, men är idag en av världens ledande producenter av oblekt liner vilket används som ytskikt i wellpappförpackningar. Här slås produktionsrekorden år efter år.

– Förklaringen heter e-handel. Behovet av förpackningsmaterial växer över hela världen. Vi producerar kvalitetspapper med hög halt av färsk vedfiber som är särskilt efterfrågad, säger Erik Olsson, underhållschef hos Obbola.

Den pågående uppgraderingen påbörjades hösten 2016 då drivsystemen i pappersmaskinens pressparti installerades. Totalt handlar det om sex stora växelströmsdrifter med specialtillverkade motorer och en unik redundant kraftförsörjning. Styrsystemet är uppgraderat till ABB Ability System 800xA och numera är både kraftförsörjningen och styrsystemet redundanta för att öka tillgängligheten så långt det är möjligt.

För processen betyder det ökad produktivitet, bland annat genom möjligheterna till snabbare igångkörning efter ett stopp. För operatören har arbetsmiljön vid skärmarna blivit betydligt förenklad och mer pedagogiskt utformad.

  • Urban Brännström, el- och automationschef hos SCA Obbola.
  • Jonas Långström, avdelningschef pappersmaskin hos SCA Obbola.

Hos SCA Obbola har en säker arbetsmiljö alltid haft högsta prioritet.

I samband med bytet av driv- och styrsystem genomförs därför också en total uppgradering av maskinsäkerheten.

– Vi har tillsammans med SCA Obbola gjort riskbedömningar och därefter levererat säkerhetslösningar som väl uppfyller de nya maskinsäkerhetsdirektiven. Det ökar tryggheten för de anställda och skapar en bättre arbetsmiljö, säger Lars Gunnar Josefsson, säljansvarig för Obbola-projektet hos ABB.

– Anledningen till att vi byter drivsystem och styrsystem är huvudsakligen att prylarna nått slutet av sin tekniska livslängd, vi bygger dock för att kunna gasa ännu mer när andra flaskhalsar byggs bort, säger Urban Brännström.

Under de närmaste åren ska samtliga drifter i pappersmaskinen, totalt cirka 40 stycken, bytas ut.

Vill du veta mer om hur SCA Obbola ökar produktiviteten och säkerheten läs här.> 

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp