Ingenjören som sätter relationerna främst

Julio Bascur är nybliven trebarnsfar i Stockholm, civilingenjör i Västerås och MBA-student i London. Tre olika roller men med samma fokus: att vara den som gör skillnad för andra.

Julio Bascur bryr sig. Han har varit resurs till en elev med inlärningssvårigheter, han har väglett sommarjobbare och han var mentor i ett program för nyanlända ingenjörer. Att han också sätter kundens väl och ve i centrum är därför inte särskilt överraskande.

– Det låter väldigt klyschigt, men relationer är en av mina starkaste drivkrafter. Industrin behöver lite mer mjuka värden: jag är övertygad om att när man är relationsdriven så gör man bra och långsiktiga affärer, säger Julio Bascur.

Julio Bascur: trebarnsfar i Stockholm, civilingenjör i Västerås och MBA-student i London.
Julio Bascur: trebarnsfar i Stockholm, civilingenjör i Västerås och MBA-student i London.

Julio jobbar på ABB i Västerås. Som Contract Manager på eftermarknadssidan arbetar han för att skapa långsiktiga relationer med kunderna, och under sina 14 år här har han sett hur projektens karaktär förändrats. Förr pågick projekten länge, men när systemen så småningom behövde uppgraderas började man om från noll med ny upphandling. Numera är det korta projekt men långa relationer som gäller.

– Historisk ville man ta så mycket som möjligt vid kontraktsförhandlingar, men numera är det ett givande och tagande. Nu vill vi hitta balans och det är ett svårare sätt att jobba på, eftersom det ställer högre krav på ömsesidig förståelse mellan kund och leverantör, säger Julio Bascur.

– Jag har en devis att jag ska överraska kunden varje år. Jag försöker hela tiden hitta något nytt, jag funderar på vad som saknas eller någon idé jag skulle kunna droppa. Att ständigt utveckla den tajta relation vi har är viktigt.

Viktigt göra skillnad

Julios ABB-karriär startade i Karlskrona. Efter studierna i teknisk fysik på KTH gjorde han exjobb på kabelfabriken, och där blev han kvar ett par år innan traineeprogrammet tog honom till Västerås. Det är en vid första anblicken standardmässig karriärresa för en ambitiös civilingenjör, men när Julio med mycket eftertänksamhet ska definiera ett framgångsrikt yrkesliv, kommer svaret lite oväntat:

– Att göra skillnad för andra är jätteviktigt för mig. Jag värdesätter dem som korsat min väg och vill i min tur vara den som spelat roll i någon annans liv, säger Julio Bascur.

– Har man det som drivkraft är det egentligen irrelevant vad man arbetar med.

Som exempel berättar han med stor inlevelse om de ABB-tekniker som lägger ner själ och hjärta i att göra en mjukvara som ska funka perfekt hos kunden. Som Contract Manager saknar han att inte längre arbeta med teknik, men nu kanske det kan bli ändring på det. I februari började Julio läsa en Executive Master of Business Administration (MBA) på Imperial College i London, och något otippat kanske businesstudier på hög nivå kan betyda mer teknik för Julio.

– Paradoxalt nog hoppas jag faktiskt på det! Imperial College har en tydlig inriktning mot innovation och entreprenöriellt tänkande. Under andra året får vi välja kurser och då hoppas jag få insyn i nya tillämpningar av teknik som blockchain och AI. Imperial College är ledande inom forskning i de områdena.

  • I februari började Julio läsa en Executive Master of Business Administration (MBA) på Imperial College i London.
  • Stipendium möjliggöra studierna i London.

Stipendium möjliggör studierna

Att komplettera sin tekniska utbildning med en MBA är något Julio länge drömt om. Lyckan var därför stor när han kom in på den eftertraktade utbildningen, och de kommande två åren ska han ägna mycket av sin egen tid åt studier ”inlåst på biblioteket”. En gång i månaden är det lektioner och grupparbeten på plats i London.

– Nu kommer vi tillbaka till relationer, men en anledning att jag sökte till just den här skolan var för utbytet med andra människor som kan ge mig nya, fräscha synvinklar på olika idéer. Alla i klassen har varit ute i arbetslivet och de har erfarenheter från olika branscher, säger Julio Bascur.

– En av killarna i min klass är från Nigeria. När man hör hans synvinkel på saker inser man att världen är väldigt diversifierad. Du lever ju bara i din egen värld, men att anstränga sig för att förstå andra, och att prova att gå i någon annans skor en stund, det är både fascinerande och berikande.

Julio Bascur beskriver sig själv som nyfiken – och envis. Envisheten kom väl till pass när det kom finansiering av studierna, som görs med ett stipendium från Tekn. dr Marcus Wallenbergs Stiftelse för utbildning i internationellt industriellt företagande. Han sökte stipendiet ett par gånger innan det blev hans.

– Jag skulle verkligen få den här utbildningen att hända, och jag tror att stiftelsen värdesatte min envishet. Det är en tuff utbildning och jag tar den på fullaste allvar. Med förtroendet jag fått från Wallenbergstiftelsen känner jag ett tungt ansvar – och jag tänker inte misslyckas!

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp