Solceller på ABB:s tak i Kungsbacka – en strålande idé!

Sedan den 1 mars är solcellsanläggningen på taket hos ABB:s maskinsäkerhetsverksamhet i Kungsbacka i drift. Ett projekt som inspirerar medarbetarnas miljömedvetenhet.

Solen glittrar i de mörka solcellerna på det nedre sluttande taket på ABB:s hus nära Kungsbacka centrum. Mitt på taket finns en terrass varifrån det är lätt att räkna solcellerna. 54 på ena sidan altanen och 48 på den andra.

"Man ser solcellerna när man kommer körande på vägen och dessutom ser vi dem inifrån. Jag tror personalen är stolta över att vi har solceller", säger Anna Sjööquist inköps- och logistikchef för ABB i Kungsbacka.

"Ja, det var inga sura miner under installationstiden trots att vi fick spärra av hela bakgården i fyra veckor och alla leveranser in och ut var tvungna att ske på ett ställe", säger Andree Hoffmann, chef för ABB i Kungsbacka.

  • Sedan 1 mars är solcellsanläggningen på taket hos ABB:s maskinsäkerhetsverksamhet i Kungsbacka i drift.
  • "En sådan här dag går vi helt på solenergi", hoppas Anna Sjööquist, här tillsammans med Andree Hoffman.

Solcellsanläggningen beräknas täcka en tiondel av arbetsplatsens energibehov. Sedan 2008 kommer även en del av energin från bergvärme.

"Vi är energi- och miljömedvetna och dessutom är det roligt att kunna visa våra kunder att ABB tillverkar omriktare och instrålningsmätare för solcellsanläggningar", säger Andree.

Första kommersiella anläggningen

Sedan tidigare finns det solcellsanläggningar för forskningsbruk på Corporate Research i Västerås och ABB i Ludvika. Den i Kungsbacka är dock den första för enbart kommersiell drift. På senare år har medvetenheten om klimatförändringar och miljöpåverkan ökat allt mer, något Anna Sjööquist har märkt bland sina vänner.

"Jag känner inte samma klimatångest som de vilket jag tror beror på att vi på ABB arbetar för att hitta hållbara lösningar som energieffektivisering för framtiden." Att de 55 medarbetarna består av ingenjörer och tekniker märks. Frågorna om hur anläggningen fungerar är många.

Lars-Magnus Felth, Ginger Lohman och Stefan Carlsson.
Lars-Magnus Felth, Ginger Lohman och Stefan Carlsson.
center

"Jag är sugen på att installera solceller hemma", säger Lars-Magnus Felth. 

"Det är en riktigt bra investering", anser Ginger Lohman produktchef. "Det är coolt, hållbart och fint!"

Logistikutvecklaren Stefan Carlsson uppskattar att man kan se hur mycket el solcellerna producerar och jämföra med elförbrukningen. "Det står på displayen nere vid elskåpen men vi kommer snart att kunna se det på vår informationsskärm också", säger han. "Det känns bra att bidra till en bättre miljö."

Miljömedvetenheten har stärkts

På ABB är man van vid att arbeta med säkerhet i arbetsmiljön genom att skapa säkra och effektiva produktionsmiljöer i automationsindustrin med produkter för maskinsäkerhet. Installationen gick på beräknade fyra veckor och tack vare noggranna riskanalyser inträffade i princip inga incidenter. Anna anser att projektet haft en positiv inverkan på personalen. Miljömedvetenheten har stärkts, en fördel även när det gäller att rekrytera nya förmågor:

"Unga människor letar efter företag som matchar deras värderingar om en hållbar livsstil och då är vi helt rätt med solcellsanläggningen och vårt fokus på hälsa och säkerhet." Andree som är en av flera lunchjoggare nickar instämmande.

"Jag var först tveksam om man kunde ha solceller i Sverige, men det kan vi." Hans tips till alla som pratar om att skaffa solceller är enkelt: "Det finns bra lösningar framme i dag så sluta prata - just do it!"

Text och foto: Anna Rehnberg

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp