ABB-teknik banar vägen för e-mobilitet på land och till sjöss

Sjötransporter står för cirka 3 procent av de globala utsläppen av växthusgaser.

Därför har International Maritime Organization (IMO) satt upp ett mål att minska de globala sjöfartsutsläppen med minst 50 procent per år per 2050 baserat på 2008 års nivåer. Elektrifiering av fartyg är en viktig drivkraft för att nå detta ambitiösa mål.

Som pionjär med banbrytande teknik har ABB tillhandahållit elsystem till fartyg sedan början av 1900-talet och idag använder mer än 1 300 fartyg ABB:s elsystem. Moderna fartyg byggs allt mer med el som grund, något som utvidgar räckvidden med praktiska energikällor utöver traditionellt bränsle, som till exempel batterier och bränsleceller – inom båda teknologierna har ABB specialkompetens.

”ABB har levererat ellösningar åt fartyg i över ett århundrade”, säger Thomas Hackman, segmentchef för superjakter på ABB Marine & Ports. ”Vi menar att framtidens fartyg kommer att byggas med el som grund.”

ABB:s effektiva och innovativa tekniker för hållbara sjöfartstransporter används runt om i världen. Så sent som förra veckan tillkännagav researrangören Maid of the Mist att man för Niagarafallen beställt två nya passagerarfartyg som ska drivas helt på el tack vare ABB:s innovativa teknik. Dessa nybyggen blir  de första amerikansktillverkade helt eldrivna fartygen.

Maid of the Mist skaffar två nya passagerarfartyg som ska drivas helt på el
Maid of the Mist skaffar två nya passagerarfartyg som ska drivas helt på el

Tack vare ABB:s utsläppsfria teknik kommer gästerna att kunna uppleva Niagarafallen utan störande motorbuller, vibrationer eller avgasutsläpp från en konventionell dieselmotor. Batterierna laddas med lokalt producerad vattenkraft så att resan blir helt utsläppsfri.

”Att minska utsläppen vid Niagarafallen är viktigt inte bara för natursevärdheten, utan bevisar också att de tekniker som möjliggör hållbar mobilitet är tillgängliga redan idag”, säger Peter Terwiesch, chef för affärsområde Industrial Automation på ABB, som erbjuder lösningar inom en rad olika branscher, inklusive fartygssektorn. 

I ett av de mest ikoniska marina elprojekten driver ABB Vision of the Fjords, en futuristisk hybridfärja i Norge. Färjan fraktar upp till 400 turister mellan Flåm och Gudvangen längs Nærøyfjorden i västra Norge, ett avstånd på cirka 32 km. När passagerarkatamaranen kommer till den vackra delen av fjorden går man över till batteridrift så att turisterna kan njuta av naturen i näst intill total tystnad i cirka 8 knop (ungefär 15 km/h). Fjorden är upptagen på UNESCO:s världsarvslista eftersom den till stora delar fortfarande är oförstörd av människans utveckling och färjan har utformats med tanke på omgivningen.

Vision of the Fjords, en futuristisk hybridfärja i Norge
Vision of the Fjords, en futuristisk hybridfärja i Norge

ABB kommer också att strömförsörja Islands första elfärja som ska tas i drift senare i år. ABB levererar integrerade ström- och ellagringslösningar till Vegagerðin, det isländska vägverket, vars nya färja går en rutt som är känd för sina hårda väderförhållanden genom tuffa vatten mellan isländska fastlandet och Västmannaöarna.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp