Schweiz största stormarknadskedja minskar sitt koldioxidavtryck med hjälp av ABB:s solenergilösningar

Coop, en av de största detaljhandlarna i Schweiz, satsar på att använda ABB:s solenergiteknik för att kunna uppnå det ambitiösa målet att vara helt koldioxidneutralt senast 2023.

Genom att förstärka sin solenergikapacitet med PV-installationer på en yta motsvarande 20 000 m2 vid 17 butiker, siktar Coop på att öka sin effektivitet och minska energiförbrukningen med 20 procent. Det senaste projektet ska också hjälpa Coop att uppfylla andra hållbarhetsmål, som att minska koldioxidutsläppen och se till att företagets totala energiförbrukning till 80 procent kommer från förnybara källor.

De avancerade installationerna, placerade i La Chaux-de-Fonds nära gränsen mot Frankrike, samt i kommunen Etagnières sydväst om Bern, innefattar solpaneler på två Coop-butikers tak och på fasaden till en tredje butik.

I samarbete med Energiebüro AG – ledande inom PV-planering– och installationsfirman Helion, har ABB installerat sju ABB PVS-100 trefas strängväxelriktare för utomhusbruk, för en installerad bas på 770 kWp, med fler än 2 500 paneler.

Solenergi är inget nytt för Coop, som sedan tidigare använder solenergi för att driva 35 anläggningar, varav 19 butiker i regionen.

David Guthörl, energiansvarig på Coops hållbarhetsenhet, säger ”De senaste tio åren har vi minskat den genomsnittliga energiförbrukningen för kylsystemen i våra butiker, och vi har gjort transportsystemen mer hållbara.Vår strävan var att, med hjälp av våra energipartners, börja driva fler butiker med solenergi. Med den senaste investeringen, som innebär att vi börjar använda effektiv teknik för förnybar energi, är vi ett steg närmare det mål som ska vara nått 2023.”

PVS-100-sortimentet ger en ABB AbilityTM-baserad molnansluten växelriktarlösning för kostnadseffektiva, decentraliserade solcellssystem. Produkterna är lämpliga för storskaliga kommersiella eller industriella tillämpningar på mark eller tak. Växelriktartekniken ger en unik 6-i-1-lösning för sol-till-uttag, med beprövade egenskaper och funktioner för att ge skalbarhet, flexibilitet, föregripande hantering och enkel installation.

Lösningen lanserades 2018, för att möta marknadens efterfrågan på kostnadseffektiva plattformar för en högeffekts strängväxelriktare. PVS-100 – en del av ABB AbilityTM-portföljen av anslutna lösningar – har kapacitet för fjärrövervakning och ger proaktiv kontroll och hantering av solenergianläggningar.

PVS-100 trefas växelriktare installerade på Coop:s tak
PVS-100 trefas växelriktare installerade på Coop:s tak
center

Noah Heynen från Helion säger ”Vi samarbetar med ABB sedan många år, och de levererar tillförlitliga, högpresterande växelriktare som hjälper våra kunder att få ut så mycket som möjligt av sina anläggningar. De inbyggda övervakningsfunktionerna i PVS-100 var en viktig faktor i det här projektet, eftersom de ger Coop möjlighet att fjärrkontrollera och fjärrhantera energiförbrukningen när som helst.”

Hos Coop i Schweiz används ABB:s PVS-100-teknik för att omvandla solpanelernas likspänning till växelspänning som kan matas tillbaka till nätet och därigenom hjälpa företag, bland annat Coop, att sköta den egna förbrukningen, ta kontroll över energikostnaderna och i slutändan även driftkostnaderna.

Solcellssystemet hos de båda butikerna är en av flera tekniker som har gjort det möjligt för företaget att bli till 90 procent självförsörjande avseende elektricitet – det är 20 procentenheter bättre än genomsnittliga kommersiella tillämpningar.

”Vår PVS-100-växelriktare är perfekt för den här typen av tillämpning, där energibehovet varierar men är högt för värme- och belysningssystemen”, säger Giovanni Frassineti, som leder ABB-enheten för omriktare till solenergisystem. ”De enskilda växelriktarnas kapacitet, upp till 120 kW, kombinerat med integrerade DC- och AC-frånskiljare, innebär att det krävs färre enheter för varje solcellsinstallation. Det var spännande att vara del av det här projektet, och vi är mycket nöjda med att detaljhandelskedjan nu kan börja skörda frukterna.”

Sedan installationen har Coop minskat sina elkostnader och sitt koldioxidavtryck. Företaget planerar också att bygga ut solcellskapaciteten med 20 000 m2 under 2019.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp