ABB möjliggör en framtid för e-mobility på en av Storbritanniens mest trafikerade flygplatser

ABB möjliggör en framtid för e-mobility på en av Storbritanniens mest trafikerade flygplatser

I ett samprojekt med Volvo Bus utvecklas lösningar för elbussar som ska leda till ökad rörlighet i städer. ABB kommer att leverera laddlösningen OppCharger till Birminghams flygplats.

ABB med sin ledande teknik tillsammans med Volvo Bus och Birmingham Airport har ett samarbete som ska resultera i en mer miljöanpassad transport av resande på och runt flygplatsen.

Detta kommer att vara tillgängligt för personal, flygplansbesättningarna och de 13 miljoner passagerare som årligen trafikerar flygplatsen, med start i november 2019. Sex helt elektriska envånings bussar med låga utsläpp, av typ Volvo 7900e kommer att ombesörja trafiken på området.

Eftersom kravet är att bussarna ska gå dygnet runt kommer de att laddas med korta stopp under pågående tur via OppCharge laddsystem med pantograph från ABB. Laddningen tar mellan två och sex minuter, vilket ger flexibilitet och möjliggör kontinuerlig drift för elbussarna utan att de behöver spilla tid i en depå för att laddas.

”Som globalt ledande företag inom laddning av elfordon är vi stolta över att ingå i ett partnerskap med Volvo och Birmingham Airport för att förse detta viktiga trafiknav med hållbara transporter,” säger Frank Muehlon, chef för ABB:s globala affärsområde för laddinfrastruktur. ”Projektet är ett viktigt steg i ett pågående partnersamarbete mellan ABB och Volvo, där våra företag har arbetat sida vid sida sedan 2014 med att tillsammans utveckla elektriska lösningar för buss med förbättrad och hållbar rörlighet i städer. Vi är glada över att medverka i en lösning för transporter för Midlands som kan ses som en milstolpe, och vi ser fram emot att hälsa passagerarna välkomna att uppleva fördelarna med e-mobility.”

Inledningsvis kommer det att finnas två 300 kW- pantographers utanför flygterminalen, men det finns planer på att installera flera pantographer längs bussens linje. Dessutom kommer det att finnas två 100 kW-laddstationer med CCS2-uttag för snabb DC-laddning på flygplatsens bussparkeringen. I framtiden ska dessa laddstationer vara tillgängliga för andra bussbolag som använder elfordon.

ABB-laddarna ingår i ABB:s AbilityTM-portföljen med digitala lösningar och utnyttjar fördelarna med molnuppkoppling för diagnos och administration på distans som ger en tillförlitlig och effektiv infrastruktur för busspassagerarna.

Så här säger Nick Barton, VD för Birmingham Airport ”Det här partnerskapet markerar en viktig milstolpe för oss. Vi undersöker ständigt nya och innovativa sätt att minska våra koldioxidutsläpp, och vårt partnersamarbete med Volvo Bus UK ger oss möjlighet att göra det.

”Vi har avsevärt förbättrat servicen på hela flygplatsen för våra kunder genom att öka kapaciteten och förbättra de resandes upplevelser. Vår vision är att göra Birmingham till Europas ledande flygplats. De eldrivna bussarna är en del av denna vision, inte minst deras ytterst låga utsläpp ur hållbarhetssynpunkt.”

”Sedan 2012 har flygplatsen minskat sina koldioxidutsläpp med 20 % per passagerare. I och med de sex elbussarna kommer våra utsläpp per passagerare att minska ännu mer, vilket är helt fantastiskt.”

Nick Page, VD för Volvo Bus UK & Ireland, fyller i ”Det är spännande att just modellen 7900e har blivit utvald för att supporta Birmingham Airport i sin ambition att erbjuda flygplatsens kunder och intressenter, bästa möjliga och miljöanpassade busstrafik.” 

”Under de senaste 15 månaderna har 7900e åkt på turné i hela Storbritannien för att demonstrera hur den kan bidra till bättre luftkvalitet i de områden där den har gått i trafik. Vi är övertygade om att 7900e och den tillhörande tekniken kommer att hjälpa Birmingham Airport att uppnå sina mål.”

Som världsledande inom infrastruktur för eltransporter erbjuder ABB ett helt sortiment av laddningslösningar för elbilar, elbussar och hybridbussar samt elektrifieringslösningar för fartyg och järnvägar. ABB klev in på marknaden förladdning av elfordon redan 2010, och idag har ABB sålt 10 500 DC-snabbladdare i 73 länder, vilket är fler snabbladdare än vad någon annan tillverkare kan visa upp.

OppCharge är ett öppet gränssnitt för automatiserad laddning av en- och tvåvånings elbussar, oberoende av tillverkare och som utnyttjar pantographen för att ansluta bussen till laddaren.

På Fortune Magazine´s lista över företag som ”förändrar världen” har ABB nyligen fått plats nummer åtta, genom de framsteg företaget bidragit med inom e-mobility och laddning av elbilar.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp