ABB-teknik driver fotbollsstadion Skagerak Arena i Norge

ABB-teknik driver fotbollsstadion Skagerak Arena i Norge

Energiprojektet Skagerak Energilab med solkraftsdrivet mikronät och avancerad elnätsautomatisering ger kunskaper för framtidens elnät.

Ordet ”lag” får en ny innebörd när de soldrivna strålkastarna sätts på och hemmamatchen blåses igång, med supportrar som ser på och hejar på fotbollsklubben Odds Skagerak Arena i Skien i Norge när det lokala fotbollslaget spelar. Skien har ungefär 55 000 invånare.

Projektet baseras på en ovanlig kombination inom en fotbollsklubb, där fotbollsexperter jobbar med teknikspecialister. Odds fotbollsklubb vill vara den grönaste fotbollsklubben i Europa, och deras Skagerak Arena använder sig av den senaste krafttekniken för att integrera förnybara energikällor i stadsmiljön genom att använda mikronät och möjligheter till energilagring.

”Det här projektet började som ett hugskott om att det skulle gå att använda taket på vår arena till något nyttigt”, säger Einar Håndlykken, ordförande i Odds Ballklubb. ”Nu hoppas jag att den här lösningen ska inspirera andra som har ett stort tak att samarbeta med de som utvecklar våra energisystem.”

Hela taket på Skagerak Arena, som är täckt av 5 700 kvadratmeter solpaneler med en nominell effekt på 800 kWp, ingår som en del i det nya energilabbet. Batteriet och energihanteringssystemet säkerställer att förnybar energi utnyttjas så långt som det är möjligt, även i svagt ljus. Solcellssystemet ger inte bara el till strålkastarna, utan ger också grannskapet lokalt producerad el. Dessutom tillåter det att anläggningen samlar in kunskap om hur ett ”prosumentsystem” – där konsumenter både producerar och förbrukar elektricitet – fungerar under olika förhållanden.

”Energibranschen utvecklas, både inom produktion och distribution. Skagerak Energilab är ett viktigt projekt därför att vi på det här sättet kommer att få praktisk erfarenhet av hur sådan lokal produktion samspelar med det etablerade nätverket”, säger Knut Barland, VD på Skagerak Energi.

ABB invigde energilabbet i samarbete med Skagerak Energi. ABB och Skagerak Energi designade och genomförde projektet med lösningar från den digitala ABB Ability-plafformen såsom ABB AbilityTM PVS solväxelriktare  och ABB Ability™emesh-teknk, inklusive ett energihanteringssystem (EMS). Lösningen gör att Skagerak Energi kan köra ett scenario för optimal lastfördelning genom att använda belastningsprognoser, solcellsproduktion samt ta hänsyn till förändringar i elpriset. ABB kommer också att tillhandahålla tekniska tjänster till energilabbet under de kommande fem åren.

”Skagerak Energilab är ett bra exempel på hur modern nätteknik omvandlar ekosystemet för energi”, säger Steffen Waal, VD på ABB i Norge. ”Detta är ett viktigt steg mot att få fältdata och kunskaper om morgondagens kraftnät.”

ABB Ability™ e-mesh™ är en heltäckande automatiserings- och kontrollösning som ger nätoperatörer en vertikalt integrerad, sammanhållen överblick över sina distribuerade energikällor (DER), till exempel mikronät, batterisystem för energilagring (BESS) och förnybara elproduktionsanläggningar.. Portföljen med e-mesh sträcker sig från modulär energilagring och mikronät till enhetskontroll på anläggningar, molntjänster och avancerad analys för beslutsfattande och skräddarsydda tillämpningar. ABB är en pionjär inom mikronätsteknik och BESS, med en installerad bas med mikronät och BESS som sammanlagt har en kapacitet på 450 MW i hela världen och över 170 installationer för avlägsna samhällen, öar, elnätsbolag och industrier.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp