Robotinvesteringen lyfte Bemic

”Bland det bästa vi har gjort”. Så sammanfattar Bemic beslutet att investera i två ABB-robotar. Såväl produktivitet som kvalitet och arbetsmiljö har fått ett rejält lyft.

Daniel Carlsson är fjärde generationen företagare på aluminiumpressgjuteriet Bemic i småländska Lagan. Här tillverkas allt från kopplingsboxar och bågfilar till lampor och kretskortshållare. Idag är man tio anställda och framtidsutsikterna är goda. Inte minst tack vare den robotinvestering företaget gjorde 2018.

– Att vi bestämde oss för att uppgradera vår robotpark är bland det bästa vi gjort företagsmässigt. Uppgraderingen förändrade egentligen hela företagsbilden, säger Daniel Carlsson.

Efter en noggrann urvalsprocess föll Bemics val på ABB. Man investerade i två ABB-robotar, en IRB 2400 och en IRB 4600. Robotar som nu arbetar med maskinbetjäning, hämtar detaljer, smörjer gjutformar och gör efterbearbetning av Bemics produkter.

– Det som varit riktigt positivt är att tillgängligheten på robotsidan nu är hundra procent. Jag behöver inte ligga och oroa mig på kvällen för att maskinerna inte ska fungera när jag kommer till jobbet nästa morgon.

Snabbt komma igång

I samband med att Bemic köpte den första roboten gick man också en utbildning hos ABB i Västerås. När Daniel Carlsson och hans kollega kom tillbaka till Lagan efter den var det bara att köra igång produktionen.

– En positiv överraskning var att de gick så snabbt att installera robotarna. Till den första roboten köpte vi ett helt paket med cell och transportbana. När allt monterats så var det faktiskt bara att trycka på start och allt fungerade och flöt på. Med den utbildning vi hade fått i Västerås så var det inga problem att fortsätta programmera nästa produktionsenhet, säger Daniel Carlsson.

Arbetsmiljön blev bättre

Att tillgängligheten numera är hundra procent på robotsidan är förstås ett lyft för Bemic. Och Daniel Carlsson ser många fler fördelar med investeringen, som ökad produktivitet och högre kvalitet.

– Dessutom är arbetsmiljön mycket bättre. Roboten gör mycket av den monotona produktion som de anställda gjorde själva tidigare. Nu kan de i stället se till så att hela robotproduktionen sköter sig självt, de ser till att det är ordning och reda runt arbetsplatsen och håller koll på kvaliteten.

Uppgraderade roboten

Några månader efter den första lyckade robotinstallationen gick Bemic vidare och uppgraderade den robotcellen. Roboten gör numera ytterligare jobb som inte var planerade från första början.

– Vi valde att ta hit en servicetekniker för att få möjlighet att utveckla robotcellen. Tack var att roboten är så lätt att hantera kunde vi med ganska enkla medel uppgradera robotcellen till att användas i ännu fler steg i produktionen. Det tog bara två dagar från att serviceteknikern varit här till att hela uppgraderingen var klar, svårare än så var det inte. Och utvecklingsmöjligheterna är egentligen oändliga, säger Daniel Carlsson.

Smidigt samarbete

Det är en nöjd Daniel Carlsson som visar runt i Bemics lokaler. Familjeföretaget blomstrar, och det smidiga samarbetet med ABB har varit en viktig del i företagets utveckling.

– En stor fördel med att vi valde ABB är tillgängligheten till reservdelar och personal. Är det så att man stöter på patrull så är hjälpen bara ett telefonsamtal bort. Är det något mer avancerat så bokar vi möte och serviceteknikern kommer hit med kort varsel, säger Daniel Carlsson.

– Vi är väldigt glada att vi har det som vi har det på Bemic för tillfället. Vi har haft en kraftig tillväxt det senaste året, och mycket tack vare robotarna har vi ökat vår produktivitet och tillgänglighet. Utvecklingen ser väldigt positiv ut!

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp