Digitaliseringen utvecklar jobb och företag

Framför ABB:s Extended Operator Workplace, EOW, säkerställer Magnus Uddman att industrier runt om i Sverige rullar som de ska. Den digitala tekniken i ABB:s Collaborative Operations Center hjälper kunder att optimera verksamheten, förbättra produktiviteten och öka säkerheten.

Text: Lena Bergman Foto: Jonas Bilberg

Den fjärde industriella revolutionen förändrar inte bara teknik, den tar även ABB:s ingenjörer till en ny nivå. Magnus Uddman är en av dem. Han har arbetat med service, programmering och projektledning på ABB i många år, och varit med vid idrifttagning av gruvspel över hela världen. Men nu har han lämnat det operativa arbetet i fält för en ny utmaning: som Lead Operator på ABB:s Collaborative Operations Center i Västerås ansvarar han för att leverera digitala tjänster många av ABB:s kunder.

– Att få vara med på resan från traditionell till digital teknik är väldigt spännande. Collaborative Operations Center är ett koncept som inte funnits tidigare, och att arbeta här är både kul och utmanande, säger Magnus Uddman.

Magnus Uddman,  här tillsammans med kollegan Elin Löfvendahl, är Lead Operator på ABB:s Collaborative Operations Center i Västerås.  Foto: Jonas Bilberg
Magnus Uddman, här tillsammans med kollegan Elin Löfvendahl, är Lead Operator på ABB:s Collaborative Operations Center i Västerås. Foto: Jonas Bilberg

Stort ansvar

Från kundernas anläggningar runt om i landet överför sensorer och driftkritiska system data till Collaborative Operations Centers, där sofistikerade program dygnet runt gör avancerade dataanalyser. Med hjälp av dem upptäcker Magnus potentiella problem i kundens anläggning, involverar domänexperter från ABB och ger råd om underhåll samt åtgärder för att förbättra anläggningens prestanda.

– Vi avhjälper fel innan de hunnit inträffa. Det ger kunden en mer driftsäker anläggning med högre produktivitet, säger Magnus Uddman, och fortsätter:

–Vi tar ett stort ansvar att leverera, skapa mervärde och hjälpa våra kunder att använda den utrustning vi tillhandahåller dem. Det här är ett nytt sätt att arbeta på.

"Det ett jätteroligt jobb. Dels för att jag får jobba med ny teknik på ett helt nytt sätt, och dels för att jag har kontakt med så många kunder och ABB:are runt om i landet", säger Magnus Uddman. På bilden syns även Helena Morsing. Foto: Jonas Bilberg

Optimerade LKAB:s gruvspel

LKAB är ett av företagen som är uppkopplade mot Collaborative Operations Center. Gruvföretaget ligger långt fram i användningen av avancerad digital teknik; ett måste för att vara konkurrenskraftiga på en tuff världsmarknad.

– Automation och teknik har alltid varit vår styrka. Vi försöker hela tiden implementera ny teknik, men nu är den på sådan nivå att man som projektledare inte själv kan vara insatt i allt, säger Kari Oja, projektledare på LKAB i Kiruna.

I Kirunagruvan bidrog Collaborative Operations Center nyligen med de sista pusselbitarna för att ett höja kapaciteten i ett gruvspel. Från centret i Västerås gjorde Magnus Uddman ändringar i LKAB:s styrsystem, samtidigt som ABB:s serviceingenjör finjusterade mekaniken på plats i gruvan 120 mil norrut. Genom att trimma rörelser kortades cykeltiden 14 sekunder och gruvspelets kapacitet ökade med många hundra ton per dygn.

– Tonnage är pengar och varje sekund är viktig i gruvan. Nu är gruvspelets töm- och fylltider finjusterade och vi kan utnyttja gruvspelets fulla kapacitet, säger Kari Oja.

– Har vi beställt en Porsche vill vi ju kunna köra den som en Porsche.

Samarbete är viktigt

Att Magnus har praktisk erfarenhet från gruvor var en nyckel till framgång vid optimeringen i Kirunagruvan.

– För att förstå problematiken vid felsökning krävs att man varit ute hos kund och sett hur det ser ut och fungerar i verkligheten, säger Magnus Uddman.

Även om praktisk erfarenhet och teknisk kompetens är två framgångsfaktorer i Magnus jobb, framhåller han ABB:s nätverke som en tredje framgångsfaktor. Kontakten med ABB:s serviceingenjörer ute på fältet är tät, och vid avancerade utmaningar samlar han både domänexperter inom bland annat automation- och processingenjörer i Collaborative Operations Center för att tillsammans jobba fram en lösning.

– Tillsammans jobbar vi med ny teknik på ett helt nytt sätt. Den nära kontakten med kunder och ABB-kollegor runt om i landet är jätteviktig för att snabbt hitta nya lösningar som hjälper våra kunder att ta nästa steg, säger Magnus Uddman.

Collaborative Operations Center

ABB:s Collaborative Operations Center i Västerås levererar avancerade digitala tjänster till den svenska marknaden. Centret, som invigdes i mars 2018, har extra djup kompetens inom området Mining, där man betjänar kunder över hela världen. Exempel på tjänster Collaborative Operations Center tillhandahåller är Performance Optimization för gruvspel och gruvventilation, proaktiv optimering och tillgänglighetsgaranti av ABB Ability™ System 800xA styrsystem via prestationsbaserade avtal, optimering av reglerloopar, tjänster för cybersäkerhet och drivsystem. Nya tjänster utvecklas kontinuerligt.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp