Tonåringarna Alexandra och Zarah tar ett första steg ut i arbetslivet genom sommarjobbet på ABB

Det blir några månader fyllda av nya intryck och lärdomar för Alexandra Gräns och Zarah Kadhim Sundin som spenderar sommaren i ABB:s nybyggda lokaler på affärsenheten Industrial Automation i Västerås.

Både Alexandra Gräns (t.v.) och Zarah Kadhim Sundin (t.h.) sommarjobbar hos ABB för första gången.
Både Alexandra Gräns (t.v.) och Zarah Kadhim Sundin (t.h.) sommarjobbar hos ABB för första gången.

Alexandra och Zarah har precis läst klart sitt första respektive andra år på ABB Industrigymnasium. Sommaren spenderas till största del i ABB:s nybyggda lokal på Ängsgärdet i Västerås där de hjälper till med att skapa ett förenklat katalogiseringssystem.

”Vårt jobb ut på att katalogisera och märka upp utrustning. Det gör vi för att skapa ett effektivare system där företaget ska kunna få en tydligare överblick över vad som finns och vad som eventuellt saknas. Vårt jobb är alltså väldigt administrativt och våra arbetsdagar spenderas till största del framför datorn”, förklarar Alexandra.

”Just de arbetsuppgifterna som vi har är inte så komplexa, om man är noggrann så är det svårt att göra fel”, säger Zarah.

Katalogisering och uppmärkning av utrustning är sommarens huvudsyssla, men Alexandra och Zarah känner även att de får vana av hur det är att vara ute i arbetslivet och lär sig nya saker varje dag.

”Det kan handla om grundläggande bitar som hur man hanterar alla system på datorn och jobbar med dem. Man lär sig en del om produkterna – vad de är och vad de gör, sen får man också lära sig fackspråket som används. Man lär sig med andra ord små saker varje dag och får samtidigt bekanta sig med hur det är att befinna sig i en kontorsmiljö. När man är med på morgonmöten så får man höra vad medarbetarna arbetar med för olika områden vilket gör det hela med konkret och intresseväckande”, säger Alexandra.

”Ja, vi fick till exempel se hur de jobbar för att göra gruvor säkrare och hur de ska bli allt mer styrda av maskiner. Det var jätteintressant att se hur systemen fungerar - det blir mer verkligt på det viset”, fyller Zarah i.

”Det känns tvärtemot gymnasiet, där man vill plugga så lite som möjligt. Här vill man istället ha nya uppgifter hela tiden. Det är kul att känna sig produktiv och det känns redan som att vi blir bättre på att ta egna initiativ”, säger Alexandra, som likt Zarah hade jobbat 3 veckor vid intervjutillfället.

Kontakt med verkligheten

Såväl Alexandra som Zarah gör sitt första år som sommarjobbare hos ABB och att man hamnade just här hade att göra med nyfikenhet på hur det ser ut i teknikbranschen.

”Jag sökte till ABB eftersom jag studerar på ABB Industrigymnasium och ville få erfarenhet av hur det ser ut ute i verksamheten. Jag skulle vilja jobba på ABB eller något liknande teknikfokuserat företag i framtiden och det här blir ett sätt för mig att få erfarenhet”, säger Zarah.

”Jag sökte av ungefär samma anledning. Man har någon slags bild av att man kommer sluta som ingenjör. Mina föräldrar jobbar som det, så det har följt med. Jag praktiserade dessutom på Enics, som jobbar nära ABB, och fick erbjudande genom det”, säger Alexandra.

Utbildningen ger mersmak

Både Zarah och Alexandra studerar på ABB Industrigymnasium. Att det blev studier där handlade för Zarahs del om ett stort teknikintresse medan det för Alexandras del inte var lika självklart – men där det stora antalet projektarbeten blev avgörande.

”Jag har alltid haft ett intresse för teknik och var på öppet hus för andra tekniskt inriktade gymnasium, men de kändes inte som teknikskolor på samma sätt som ABB Industrigymnasium. Programmet såg mycket roligare ut än de andra gymnasiernas erbjudanden. Linjen jag läser heter teknikspets och är den enda i Sverige”, säger Zarah.

”Jag har inte varit jätteintresserad av teknik tidigare, men var inställd på att läsa natur och kollade därför på andra skolor som jag förknippade med naturlinjen. I och med det märkte jag att många som funderade på att läsa natur också tittade på ABB och då de verkade jobba mer med projekt och verkade ha en bra gemenskap blev det mitt val”, säger Alexandra.

”Det märks att de allra flesta som läser här tar skolan seriöst. Man trivs bra, det är trevligt och ibland blir det till och med så att folk hänger kvar i skolan efter lektionerna.”

"Det är kul att känna sig produktiv och det känns redan som att vi blir bättre på att ta egna initiativ", säger Alexandra.

En framtid inom teknikbranschen

Vad Alexandra och Zarah kommer arbeta med när de är färdiga med sina studier får framtiden avgöra - men en karriär inom ABB känns inte omöjligt för någon av dem.

”Jag kan tänka mig att jobba på ABB i framtiden. Jag är dock inte helt säker med vad ännu, men jag vill nog åt projekthållet. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med hållbar utveckling och automation, det känns som att det alltid kommer vara väsentligt”, säger Alexandra.

”Jag vill plugga vidare och bli ingenjör, men vet ännu inte inom vilket område. Det finns så mycket att välja på - men det blir definitivt inom teknik, kanske med fokus på mjukvara. På ABB tycker jag att Robotics känns spännande, de har jättecoola robotar och det vore kul att jobba med det”, säger Zarah.

Till hösten blir det tillbaka till studierna för Alexandra och Zarah – och då förhoppningsvis med ett ännu större intresse för teknikbranschen.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp