En sommar full av nya lärdomar för rutinerade sommarjobbaren Ellen

I år blir tredje sommaren i rad hos ABB för 23-åriga Ellen Nordén. Tidigare somrar har spenderats hos affärsenheten Machines, men den här gången väntar andra uppgifter.

Varje sommar tar ABB in flera hundra sommarjobbare till sina olika affärsenheter och för tredje året i rad är Ellen en av dessa. Tidigare somrar har spenderats hos Machines på affärsområdet Motion i Västerås, men i år jobbar hon istället för Svensk Försäljning.

”Från första början sökte jag sommarjobb hos ABB eftersom jag alltid har tyckt att det är ett coolt företag och alltid har haft ett intresse för teknik. ABB:s teknik verkade kul och jag ville lära mig mer i detalj. Sedan dess har jag också insett att det finns så mycket mer än vad jag trodde från början”, säger Ellen.

"Jag har lärt mig jättemycket hittills. Jag har fått klarhet i vad uppdragen innebär och nu ska jag hitta min egen väg kring arbetet."

”Just nu kollar jag på Svensk Försäljnings kvalitetsdokumentation och kvalitetsprocesser för att se om de lever upp till de krav och standarder som finns. Jag får även undersöka om all dokumentation kring processerna finns, att kvaliteten håller en viss standard - om det saknas något och hur man kan utveckla processerna.”

”Själva systemet kring sommarjobbare har fungerat bra och jag har haft roliga arbetsuppgifter. Förra sommaren kom jag tillbaka till samma uppgifter som jag hade min första sommar, det var jätteroligt och lärorikt, men nu får jag testa något nytt.”

Som sommarjobbare handlar det dels om att sätta sig in de uppdrag som ges, men det handlar lika mycket om att finna sin egen väg och hitta ett arbetssätt som passar en själv – något som Ellen trivs med.

”Jag har lärt mig jättemycket hittills. Jag har fått klarhet i vad uppdragen innebär och nu ska jag hitta min egen väg kring arbetet. Här slängs man in i en roll och sen får man forma den till sin egen. Jag upplever att jag ges mycket ansvar och får stort förtroende från andra. Man får styra arbetet lite åt det håll man tror och känner är bäst.”

Arbetet skiljer sig en hel del från det Ellen gjort tidigare somrar, då hon jobbade i projektledningsgruppen hos Machines på affärsområdet Motion. Men Ellen är fortfarande nöjd med sitt sommarjobb – även fast hon sannolikt kommer jobba inom ett annat område när hon studerat färdigt.

”Just säljbiten är inte riktigt är min grej. Däremot är det kul att se hur de jobbar och att få en bredare bild av ABB:s verksamhet”, förklarar Ellen.

En framtid inom energiområdet

Ellen läser för tillfället till civilingenjör med inriktning elektroteknik vid Uppsala universitet och påbörjar sitt femte och sista år till hösten. Att hon ska jobba med energi är något som hon varit inställd på länge.

”Jag är väldigt intresserad av elnät och energisystem/energieffektivisering. Hon som var min mentor när jag var med i Sustainable Talent Program berättade att de på hennes avdelning arbetade mycket med just detta. Jag tycker att det är så kul att de faktiskt jobbar med det som jag läser i skolan och att det finns så många olika arbetsroller inom det området!”

Efter två somrar på Machines får Ellen nu pröva på något helt annat hos Svensk Försäljning på ABB:s klassiska Ottarkontor i Västerås.
Efter två somrar på Machines får Ellen nu pröva på något helt annat hos Svensk Försäljning på ABB:s klassiska Ottarkontor i Västerås.

Sustainable Talent Program gav inspiration inför framtiden

Ellen har inte bara sommarjobbat hos ABB utan hon var även en av 20 tjejer som under våren deltog i Sustainable Talent Program (STP) – ett program anordnat av ABB som riktar sig mot kvinnliga ingenjörsstudenter som läser sitt tredje eller fjärde år.

”Jag sökte till STP eftersom jag ville träffa fler tjejer som var i samma sits – i samma bransch. Jag är till exempel ensam tjej i min klass och ville därför träffa kvinnliga medarbetare och chefer på ABB för att få inspiration och för att lära mig mer om företaget”, säger Ellen.

STP består av tre träffar á 24 timmar där man bland annat får delta i spännande workshops, diskutera personlig utveckling och göra intressanta studiebesök på ABB:s enheter.

”Genom STP fick vi fick bland annat lära oss mer om ABB - vad de arbetar med och lite olika projekt som de har. Vi var på studiebesök på Electrification och Industrial Automation där vi fick se vad de praktiskt arbetade med och fick träffa flera medarbetare och chefer för att få möjligheten att prata med dem och ställa frågor”, berättar Ellen.

”Vid varje träff hade vi även en individuell frukost med vår mentor, som då är en kvinnlig chef på ABB. Sista träffen hade fokus på en hållbar karriär och vi fick massa bra tips kring detta, vi åt även lunch med Johan Söderström (vd, ABB Sverige), Maria Brithon (personalchef, ABB Sverige) och andra chefer.”

Motivation inför slutspurten

Med en sommar fylld av arbete och ett år kvar av utbildningen känner Ellen att STP gav henne precis den inspiration hon behövde för att ta sig över mållinjen.

”STP gav mig ett extra driv inför sommarens arbete och inför mitt sista år. Det är lätt att känna att det är lite motigt när man redan pluggat i fyra år, men STP gav mig inspiration att fortsätta kämpa genom att visa vad man kan göra efteråt.”

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp