3D-printad designstol av gamla fiskenät

ABB-robot används under temaveckorna ”Havet i fokus” 24 augusti - 8 september på Skansen i Stockholm.

Centrum för utställningen utgörs av en ABB-robot som med hjälp av en ny, unik mjukvara utvecklad av ABB och RISE (baserad på ABB:s RobotStudio) 3D-printar designstolar live. Tekniken har anpassats till bland annat återvunna material som ABS-plast, med ursprung från bilinredning, eller nylon från gamla fiskenät – ett material som testas just nu. En stol kommer också att auktioneras ut och pengarna tillfalla ett projekt med fokus på Östersjömiljö. Denna typ av tillverkning utvecklas mer och mer och robotisering av 3D-printing passar mycket bra då ABB:s robotar är enkla, snabba och har mycket god bannoggrannhet.

Mer information om utställningen på Skansen

Just nu pågår utställningen "Skräp som resurs" på Skansen i Stockholm. Några av världens mest fascinerande innovationer och produkter för att lösa marin nedskräpning finns representerade intill nybyggda Baltic Sea Science Center på Skansen. Här presenteras produkter som är tillverkade av återvunnen nylon från gamla fiskenät eller spöknät, design för cirkulära processer samt materiallösningar för att fasa ut gamla alternativ, som plast. 

Besökarna kan kliva ombord Trash-Tiki, se en designstol av återvunnen plast printas live av en robot, prova plåster utan lim och se sugrör av naturfiber, engångsartiklar av trä eller bagasse samt solglasögon och simkläder av återvunna nylonfiskenät. 

Utställningen är öppen till 8 september. 

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp