ABB Azipod® tar marin framdrivning till Nordpolen och vidare

Det norska kustbevakningsfartyget KV Svalbard har blivit det första Azipod®-drivna fartyget att nå Nordpolen, något som stärker ABB:s marknadsledande position inom hållbar marin framdrivningsteknologi.

Med sin avancerade teknik, överlägsna prestanda i de tuffaste marina miljöerna och med miljövänlig elektrisk drift har ABB Azipod®s framdrivningssystem blivit industristandard. Som senaste milstolpe har Azipod® skapat historia efter att ha drivit den norska kustbevakningsbrytaren, KV Svalbard, hela vägen till Nordpolen.

Den norska kustbevakningsisbrytaren KV Svalbard. Foto taget av norska kustbevakningen.
Den norska kustbevakningsisbrytaren KV Svalbard. Foto taget av norska kustbevakningen.

KV Svalbard, byggd 2001 och utrustad med två 5 MW Azipod® isbrytningsenheter, blev i augusti det första norska fartyget att segla till Nordpolen. Fartyget reste genom packad polaris i hastigheter upp till mellan 6 och 7 knop som del av en internationell vetenskaplig expedition, kallad Coordinated Arctic Acoustic Thermometry Exepriment (CAATEX), som leds av den norska ideella forskningsstiftelsen Nansen Center.

”Vi kunde navigera genom de arktiska vattnen och nå Nordpolen snabbare än vad vi trodde var möjligt”, säger Ottar Haugen, befälhavare för den norska kustbevakningen. ”Detta är en betydande milstolpe för oss och ett bevis på att vi har ett fartyg i vår flotta utrustat med ett robust framdrivningssystem som möjliggör operationer under de strängaste isförhållandena – hela vägen till Nordpolen.”  

Befälhavare Geir-Magne Leinebø och CAATEX expeditionsledare Dr. Hanne Sagen på Nordpolen. Foto taget av norska kustbevakningen.
Befälhavare Geir-Magne Leinebø och CAATEX expeditionsledare Dr. Hanne Sagen på Nordpolen. Foto taget av norska kustbevakningen.

Azipod® är ett elektriskt framdrivningssystem som gör det möjligt för fartyg att vara högt manövrerbara genom användningen av en eldriven motor, placerad i en kapsel under vatten på skrovets utsida, vilken kan rotera 360 grader för att leverera drivkraft i valfri riktning. Ett Azipod® framdrivningssystem har kapaciteten att bryta upp till 2,1 meter tjock arktisk is och har en bevisad förmåga att minska bränsleförbrukningen med upp till 20 procent jämfört med traditionella framdrivningssystem med axeldrift.

Den arktiska expeditionens framgång är den senaste i en lång rad milstolpar för Azipod®. Sedan introduktionen 1990 har ABB levererat Azipod®s elektriska drivsystem till över 90 isbrytare och isgående fartyg med en kombinerad framdrivningskraft på upp till 45 MW. Alternativen för Azipod®s framdrivning sträcker sig från 1 till 22 MW och tekniken har spelat en nyckelroll för att utveckla ABB:s starka position för miljövänlig elektrisk framdrivning. Azipod® framdrivningssystem har ackumulerat över 15 miljoner drifttimmar, något som sparat mer än 700 000 ton bränsle enbart i kryssningssegmentet.  

KV Svalbard vid Nordpolen. Foto taget av norska kustbevakningen.
KV Svalbard vid Nordpolen. Foto taget av norska kustbevakningen.

Azipod® är det marina framdrivningssystemet som inte bara valts för isgående fartyg utan också för allt från lastfartyg till kryssningsfartyg, färjor, megajakter, forskningsfartyg, förrådsfartyg samt båtar för installation av vindkraftverk och borriggar.  

ABB har kontinuerligt förbättrat sin Azipod® under de senaste tre decennierna vilket har resulterat i högre effektivitet och minskade utsläpp. Detta innebär att fartyget förbrukar mindre bränsle när det driver generatorerna som förser Azipod® med elektrisk energi. Lägre bränsleförbrukning innebär minskade koldioxidutsläpp. Det är viktigt eftersom den globala färjeindustrin, som årligen transporterar 2,1 miljarder passagerare, är under press för att klara IMO:s (International Maritime Organization) mål att minska de årliga utsläppen med 30 procent år 2025.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp