Gamla robotar får nytt liv med ABB Retrofit

Äldre robotinstallationer kan få nytt liv genom en smidig uppgradering.

Med åren blir robotar, som alla andra maskiner, lite trötta. Med driftstopp och ofta minskad produktivitet och försämrad produktvalitet som följd.

Bättre att förekomma än att förekommas

Äldre robotinstallationer kan få nytt liv genom att uppgraderas. Det finns mycket man kan göra för att hålla samma höga produktivitet och kvalitet som man är van vid. En uppgradering förbättrar dessutom dessa värden. ABB har en rad alternativa lösningar för att få den gamla robotinstallationen att bli som ny igen. Ofta handlar det om att enbart byta mekanisk arm eller controller. I nyare system kan delar av systemet bytas, i synnerhet elektroniska. Uppdaterade delar kan göra underverk. En och annan robot måste kanske helt bytas ut. Kanske mot en ny, kanske mot en fabriksrenoverad utbytesmaskin. Att byta 1-1, det vill säga byta en sliten robot mot en renoverad eller ny med samma funktionalitet är en väg att gå. Men det finns också alternativ för kraftfulla uppgraderingar. Allt beror på vilket behov man har.

Passa på att få tillgång till den senaste tekniken

Under åren som din robot arbetat i verkstaden har utvecklingen fortskridit och en uppgradering av din gamla robotinstallation kommer att öka både produktivitet och kvalitet. Här finns också möjligheter att utnyttja den allra senaste tekniken, som exempelvis Integrated Vision, uppkoppling till ABB:s webbaserade servicetjänst med ABB Ability Connected Services, simulering och programmering i RobotStudio och nya möjligheter att jobba nära roboten utan stängsel med SafeMove2. Robotar tillverkade från de första åren på 2000-talet och framåt kan med ganska enkla medel bli uppkopplade och dra nytta av dagens avancerade teknik.

En livscykelplan säkrar produktionen framåt

-Alla borde ha en livscykelplan, säger Ove Lundell säljare på ABB Robotics. Det är det bästa sättet att ligga före, att ha koll på utvecklingen och ha möjlighet att sätta in nödvändiga åtgärder innan man drabbas av oplanerade stopp. Det gäller robotar i lika hög grad som andra maskiner och utrustning i produktionen.

Många företag har livscykelplaner för sina robotar idag, andra saknar det. Det handlar om vikten av att planera för framtiden. Vikten av löpande underhåll och inte minst att ligga steget före, att ha järnkoll på hur mycket roboten arbetar, vad den arbetar med och under vilka förhållanden. Då får man en väldigt bra bild av vad man kan förvänta sig och kan vidta rätt åtgärder i rätt tid. Har man dessutom sin robot uppkopplad och ett serviceavtal med ABB, får man också hjälp att monitorera robotens drift. Planering är trygghet och kan spara en hel del pengar.

Att underhålla och upprätthålla standarden på robotparken är alltså viktigt och IMI Hydronic Engineering är ett gott exempel på hur det fungerar i praktiken och vilka fördelar ett företag med framförhållning och planering kan dra av en smart underhållspolicy. Företaget håller med sitt serviceavtal med ABB sina 30-talet robotar i bra skick, tryggar säker drift och minimerar risken för stopp i produktionen.

Se filmen om när IMI Hydronic Engineering säkrar produktionen

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp