ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt liv

ABB samarbetar med iHomeLab från Lucerne University of Applied Sciences and Arts för att utveckla en virtuell assistent som ska bidra till att förbättra livskvaliteten för seniorer.

Med ökad livslängd kommer antalet seniorer i befolkningen att öka stadigt. Därför blir lösningar för Ambient Assisted Living (AAL) allt viktigare för att seniorerna ska kunna bo kvar i sina egna hem längre.

Projektet "My Life, My Way" är det första projektet i sitt slag som använder ABB:s nya öppna API-plattform (applikationsprogrammeringsgränssnitt) för att tillhandahålla vård och virtuellt stöd för viktiga aspekter av social och klinisk vård inom assisterade boendemiljöer. Projektet genomfördes av iHomeLab och det unika bostadskonceptet bonacasa Smart Living i Schweiz, tillsammans med ett antal internationella partners.

Bostadskonceptet bonacasa Smart Living i Schweiz.
Bostadskonceptet bonacasa Smart Living i Schweiz.

Den virtuella assistenten kallas Anne och interagerar med de boende genom röststyrning eller en surfplatta. Lösningen använder ABB-free@home® genom sitt öppna API, MyBuilding-portalen och ABB:s molnbaserade plattform ABB Ability. Detta för att göra det möjligt för användarna att enkelt kontrollera alla funktioner i sina smarta lägenheter, från dörrautomation till ljus och videointercom.

Det huvudsakliga syftet med försöket med personerna i bonacasa Smart Living var att kontrollera hur en virtuell assistent accepteras av personer som inte är tekniskt kunniga. Användarnas beteende analyserades i detalj och slutsatser drogs, vilket var viktigt för projektets vidareutveckling och kommersialisering. Pilotförsökets mål var också att bevisa att den virtuella assistenten verkligen kunde hjälpa de boende att leva bekvämt och att upprätthålla de dagliga rutinerna på ett hälsosamt och stödjande sätt.

Oliver Iltisberger, chef för ABB:s globala affärsenhet Smart Buildings, berättar: ”Den smarta tekniken erbjuder nya och banbrytande metoder för hur vissa aspekter av vården kan automatiseras. Den hjälper också människor att leva bättre, säkrare och mer bekvämt i sina egna hem för att minska trycket på de befintliga resurserna.”

ABB-free@home® möjliggör enkel kontroll av hemautomationsapplikationerna från en mobil enhet eller PC. I detta försök använde de boende en surfplatta med en avatar, och även paneler på väggen, för att kontrollera och hantera vissa funktioner i hemmet inklusive ljus och persienner, VVS (uppvärmning, ventilation och luftkonditionering) och ett säkert entrésystem vid ingångarna.

Dr Andrew Paice från iHomeLab kommenterar: ”Syftet med pilotförsöket var att hjälpa seniorerna att leva självständiga och rika liv genom att integrera människor och teknik. Även om tekniken i bakgrunden är ganska komplicerad så är den virtuella assistenten för slutanvändarna en vänlig, mänsklig avatar som kan ses på skärmen på deras dator, TV, surfplatta eller mobiltelefon.”

Avataren hjälper till med allt från att hantera medicinering och kost till att ställa in larm och påminnelser och möjliggör ett självständigt boende. Två av tre seniorer vill behålla surfplattan efter försöksperioden.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är en teknikledare som driver den digitala omställningen av industrier. Med över 130 år av innovation har ABB fyra kundfokuserade, globalt ledande affärsområden: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation som stöttas av den digitala plattformen ABB Ability™. ABB:s verksamhet Power Grids kommer att avyttras till Hitachi under 2020. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 147 000 medarbetare. www.abb.com


För mer information, kontakta:

ABB Sverige
Christine Gunnarsson, presschef
Telefon: +46(0)21-32 32 32
E-post: press@se.abb.com


Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp