Smart teknik från ABB sätter ljuset på konsten i det nya Bauhausmuseet

Smart teknik från ABB sätter ljuset på konsten i det nya Bauhausmuseet

ABB samarbetar med Bauhaus Dessau och utrustar den nya museibyggnaden med säker och smart byggteknik. I samband med 100-årsfirandet blir den nya museibyggnaden hem för framstående konst från flera decennier.

Bauhaus är en av 1900-talets viktigaste institutioner för arkitektur och design.Museet grundades 1919 av Walter Gropius som en konstskola i Weimar i Tyskland, och Bauhausstilen med dess kombination av design och hantverk ses som en av de mest inflytelserika rörelserna inom arkitektur och design. År 1925 flyttades skolan till Dessau, där det nya museet öppnas den 8 september 2019 till hundraårsminnet av Bauhausstilen.

Systemet ABB i-bus® KNX förser byggnaden med intelligenta funktioner som gör att alla elektriska funktioner, till exempel belysning och persienner, kan styras centralt. Detta ger fördelar som bekvämlighet och effektivitet, samtidigt som man garanterar säkerhet och komfort för besökarna.

Att sätta alla de 49 000 konstverken i rätt ljus kräver särskild noggrannhet: med ABB:s DALI-gateways kan byggnaden dra nytta av den digitala belysningens heltäckande standardprotokoll. DALI (Digitally Addressable Lighting Interface) är ett tillverkaroberoende protokoll som följer IEC 62386 och säkerställer kompatibilitet mellan ljusinstallationer i ett digitalt styrbart belysningssystem. Tack vare ABB:s DALI-gateways kan alla styrenheter, sensorer och detektorer integreras i ett enda nätverk. Detta möjliggör programmering och styrning av alla lampor i byggnaden från en central plats och att man kan erbjuda besökarna en harmonisk konstupplevelse.

Med stor respekt för Bauhaus designidéer har vi installerat mattsvarta strömbrytare och eluttag ur future® linear-serie så att de integreras snyggt i museets atmosfär. Den kompromisslösa och självklara designen hos future®linear-seriens strömbrytare passar perfekt med en modern arkitekturstil och ger en säker och pålitlig funktion för användarna.För övriga funktioner till el- och kommunikationsuttagen har vi använt kabeltillbehör ur samma future® linear-serie.

Byggchefen Jens Funcke hos Elektro Schulze GmbH säger: ”Kunden ville ha en distinkt design som skulle ligga i linje med Bauhausstilen i hela installationen. Som tekniker fokuserade jag på de önskade funktionerna i den smarta byggnaden. Med strömbrytarna i future® linear-serie hittade vi den perfekta formen: den mattsvarta kvadratiska designen har ett typiskt Bauhausutseende samtidigt som den har alla smarta funktioner man förväntar sig. Dessutom var ABB ett stort stöd under planeringen och realiseringen av installationen.”

Kombinationen av funktionalitet och modern design är av största vikt för ABB, och samarbetet med Bauhaus breddar denna idé till kultursektorn. Bauhaus hundraårsjubileum firas med en fest mellan 11 och 15 september och det nya museet öppnar dörrarna redan 8 september.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp