En flytande smart lägenhet för hotellgäster

En flytande smart lägenhet för hotellgäster

Med ABB-free@home® förvandlas en flytande lägenhet till ett smart hotellboende med allt det senaste inom styrning av uppvärmning, belysning och persienner.

Staden Gdańsk vid Polens Östersjökust är världsberömd för sin hamn och sin vackra arkitektur.

Nu förenar platsen sin marina historia med framtiden i ett flytande boende med allt det senaste inom design och teknik.

Lägenhetshotellet Flohotel ligger förtöjt vid den lugna floden Motławas strand mitt i Gdańsk. När gästerna går omkring i sitt hypermoderna boende upplever de fördelarna med smarta hem.

Maciej Nowakowski är grundare och vd för Floating Gdansk, företaget som äger lägenheten. När denna flytande lägenhet skulle byggas sökte han efter en smart byggteknisk lösning som skulle matcha lägenhetens snygga linjer och ovanliga placering:”Vi ville skapa en mycket modern plats för krävande kunder som vill ha något mer än ett vanligt hotell, så vi utrustade Flohotel med ett ytterst avancerat styrsystem.”

Det system vi valde är ABB:s anpassningsbara lösning för smarta hem, ABB-free@home®.

Gästerna kan styra lägenheten på två olika sätt: antingen med den slimmade kontrollpanelen på väggen eller med en särskild app i mobilen.Med ett lätt tryck på en skärm styr man uppvärmning, belysning och luftkonditionering men även persienner och golvvärme.

Om gästerna önskar en annan känsla i rummet kan de använda förprogrammerade funktioner med olika ”rumsscenarier” som passar för stunden.

Funktionerna kan användas både individuellt och i kombination med varandra, och förutom att systemet sparar tid kan den smarta styrningen av ljus och värme leda till rejäla energibesparingar.

”De flesta av våra gäster blir först förvånade över hur automatiserad lägenheten är.En del är rädda för att det ska vara svårt att använda tekniken, men de inser snart hur enkelt och intuitivt systemet är. Gästerna sätter gärna betyg och berättar hur tekniken förbättrar deras vistelse”, säger Maciej Nowakowski.

center

Tack vare den modulära konstruktionen kunde lägenheten byggas direkt vid flodens strandbankar på bara två dagar.Flohotel är helt luftkonditionerat och innehåller ett sovrum med en stor dubbelsäng, ett fullt utrustat pentry, matplats och ett rymligt vardagsrum med panoramafönster som ger en underbar utsikt över floden.

Och när man öppnar panoramadörrarna kan man höra änderna och heja på förbipasserande kajakpaddlare.

”Flohotel är ett utmärkt sätt att själv få känna på hur tekniken fungerar – något man normalt måste gå och se en Bond-film för att få uppleva”, säger Jaroslaw Grabowski, Local Product Marketing Manager på Building and Home Automation Solutions hos ABB.”När människor bor i lägenheten kan de se vilka möjligheter och fördelar den smarta tekniken ger, särskilt om de funderar på att investera i smarta lösningar i sin egen bostad.”

center

”Vi ville skapa en lägenhet för framtiden. Vi tycker att vi har lyckats få till en bra balans mellan smart design och smarta funktioner som gör detta till ett välkomnande hem på floden.”

ABB-free@home är skräddarsytt för kraven i smarta bostäder och passar perfekt för både nya byggnader och vid renoveringar.Det ingår i en serie produkter för smarta hem och arbetsplatser som designats av ABB för att skapa intuitiva och inbjudande lokaler.

ABB:s smarta byggnadslösningar visades upp på årets IFA-mässa i Berlin 6–11 september.IFA är världens ledande mässa för hemelektronik, hushållsmaskiner och vitvaror.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp