ABB tar hem order värd 40 miljoner dollar att tillhandahålla kabellänk till havsbaserad vindkraftpark

Undervattenskabeln från ABB i Karlskrona möjliggör integrationen av ren vindkraft i Danmark

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har tagit hem en order värd omkring 40 miljoner dollar från den danska kraftoperatören Energinet.dk på ett kabelsystem för högspänd växelström (AC) som ska överföra elkraft från en ny havsbaserad vindkraftpark.

Den havsbaserade vindkraftparken Horns Rev 3 ligger i Nordsjön, cirka 30 kilometer från Danmarks västligaste punkt Blåvands Huk. Fullt utbyggd kommer den 400 megawatt (MW) stora vindkraftparken ha kapacitet att producera el till runt 400 000 hushåll i Danmark.

"ABB har produkterna, den tekniska expertisen, fackkunskapen, projektledningsförmågan och erfarenheten att genomföra sådana projekt", säger Claudio Facchin, chef för ABB:s division Power System. "Vi är glada att stödja detta initiativ och främja den fortsatta utvecklingen av förnybar energi i Danmark."

Den förnybara elen från vindkraftparken ska överföras till land via en 32 kilometer lång 220 kV polymerisolerad treledarkabel på havsbotten, med inbyggd fiberoptik för datakommunikation och temperaturövervakning av kraftkablarna.

I ABB:s uppdrag ingår teknisk konstruktion och tillverkning av det högspända kabelsystemet inklusive kringutrustning och installation. Världens hittills näst största undervattenskabel i diameter ska tillverkas vid ABB:s fabrik för högspänningskabel i Karlskrona och börja levereras 2016.

Energinet.dk är ett oberoende statligt företag ägt av den danska staten och lydande under Klimat- energi- och byggnadsdepartementet. ABB har tidigare levererat högspända kabelsystem för mellan 145 och 420kV till Energinet.dk till flera projekt, bland annat Lille Belt för 420 kV.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernen verkar i runt 100 länder och har ungefär 150 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Power Systems
Claes Westerlind
Vice President & Head of Marketing and Sales
Tel: +4645553570
claes.westerlind@se.abb.com
ABB Sverige
Christine Gunnarsson
Presschef
Tel: 021-32 32 32
press@se.abb.com


Håll dig uppdaterad!

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp