Ny produktionslinje på ABB i Ludvika invigdes av landshövdingen

Dalarnas landshövding Maria Norrfalk var med och invigde den nya produktionslinjen för tillverkning av avledarblock.

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, invigde i Ludvika igår en ny produktionslinje för tillverkning av avledare, en viktig komponent för att skydda kraftledningar och elutrustningar från överspänningar. Investeringen, som är i storleksordningen 50 miljoner kronor, gör det möjligt att i ännu högre omfattning möta kundernas efterfrågan på varistorer, en komponent i kraftnätet som skyddar mot överspänningar.

För att förrätta invigningen fanns Dalarnas landhövding Maria Norrfalk på plats. Hon kunde med en enkel knapptryckning förklara den nya maskinparken för invigd, och få igång produktionsprocessen för avledarblocket, varistorn.

"Genom denna stora och framsynta investering kan nu ABB i Ludvika expandera och möta en allt större efterfrågan ute i världen, inte minst på nya tillväxtmarknader", sade Maria Norrfalk.

Beslutet att investera i ett nytt och moderniserat verktadsavsnitt togs för närmare ett år sedan, och idag ett år senare står hela ombyggnationen klar. En nyckelfunktion i verkstaden är den nya 30 meter långa sintringsugnen, där varistorerna processas för att sedan monteras i avledaren, överspänningsskyddet.

"Den ombyggda verkstaden medger att vi än bättre kan säkra leveranserna så att vi kan möta kundernas krav. Det är ett mycket välkommet tillskott som betyder mycket både för vår enhet och för hela ABB", säger Hans Matses, produktområdeschef för högspänningskomponenter, HV Components, i Ludvika.

Det är ABB:s starka expansion på marknaden samt ett behov av att modernisera anläggningen som gjort investeringen nödvändig. Företaget räknar med att leveransvolymerna för denna typ av kraftprodukt kommer att öka under de närmaste åren.

Investeringen i den nya sintringsugnen är den största någonsin inom ABB:s avledartillverkning och dessutom Power Products största nybyggnadsprojekt under 2010. Tillverkningen av varistorerna är idag högt automatiserad och hanteringen sköts till stor del av robotar.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 120 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Power Products
Hans Matses
Tel: 0240 - 783670
hans.matses@se.abb.com
ABB Sverige
Christine Gunnarsson, Presschef
Tel: 021-32 32 32
press@se.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp