ABB laddar självkörande bussar

I Keolis bussdepå utanför Göteborg körde en helt elektrisk 12 meter lång buss själv från sin parkeringsplats till ett flertal olika stationer som tvättning, service och laddning, innan bussen parkerade igen - med passagerare ombord.

Se bussen köra själv!

Detta var en del av ett event som Volvo Bussar och bussoperatören Keolis höll den 12 november för att demonstrera lösningar för självkörande bussar. För första gången har Volvo Bussar visat potentialen för självkörande bussar i en bussdepå.

  • Den självkörande bussen på väg inför nyfikna besökare.
  • Håkan Agnevall, Volvo Bussar, Jan Kilström, Keolis, Malin Andersson, Göteborgs stad, Lars Backström, Västtrafik och Mats Peterson, ABB, deltog och talade under eventet.
  • Mats Peterson, affärsområdeschef för ABB Electrification i Sverige, talade under eventet.

Även ABB, som laddade de självkörande bussarna vid demonstrationen, ser möjligheter för framtiden.

”ABB är fullt engagerade i att skapa en framtid med nollutsläpp och hållbar kollektivtrafik är en viktig del av detta. Vi har produkterna och lösningarna för att leverera el från produktion till slutanvändare på ett säkert, smart och hållbart sätt. ABB:s laddningsstationer med automatiserad takanslutning möjliggör en effektiv laddning av autonoma bussar och vi ser fram emot framtiden för denna transportinnovation tillsammans med Volvo Bussar”, säger Mats Peterson, affärsområdeschef för ABB Electrification i Sverige.

Bussen laddades via automatisk takanslutning med en 300kW HVC-laddare (Heavy Vehicle Chargers), en modulär lösning för högeffektsladdning av tunga fordon från ABB. På bara tre till sex minuter är batteriet laddat. Automatisk laddning är det naturliga valet för självkörande bussar. 

ABB gick in på marknaden för elbilsladdare redan 2010 och har idag en snabbt växande global installerad bas på 11 500 DC-laddare i 77 länder, fler än någon annan tillverkare. På denna erfarenhetsgrund har ABB skapat ett robust system för högeffektsladdning av tunga fordon som har många fördelar. ABB:s laddare används i produktions- och testanläggningar för elfordon över hela världen, bland annat i extrema miljöer som på polcirkeln och i ökenklimat. Många laddare används för intensiva tester 24 timmar om dygnet, 360 dagar om året av fordonstillverkare som BMW, Volkswagen och Volvo Bus.  

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp