ABB-teknik i Vattenfalls 40 snabbladdningsstationer i Sverige

ABB levererar en helhetslösning för att installera och ansluta laddare för elfordon till elnätet.

ABB hjälper det ledande energibolaget Vattenfall att utveckla ett omfattande nätverk för laddning av elfordon i Sverige. Lösningen är helt komplett och omfattar både snabbladdningsstationen och all nödvändig utrustning för elnätsanslutning. Nu används ABB:s teknik av Vattenfall för att ladda elfordon på nästan 40 offentliga platser i hela Sverige.

Nu används ABB:s teknik av Vattenfall för att ladda elfordon på nästan 40 offentliga platser i hela Sverige. Foto: Magnus Glans.
Nu används ABB:s teknik av Vattenfall för att ladda elfordon på nästan 40 offentliga platser i hela Sverige. Foto: Magnus Glans.
center

Som ett led i Vattenfalls strategi att göra det möjligt att leva utan fossila bränslen i Sverige inom loppet av en generation, installerar bolaget nu elfordonsladdare i hela landet. Tekniken från ABB säkerställer att stationerna är just så driftsäkra som förarna behöver, och att de dessutom är hållbara nog att klara de svenska vinterförhållandena.

Frank Muehlon, chef för ABB:s globala verksamhet för laddningsinfrastruktur för elfordon, berättar: ”För att e-mobiliteten ska kunna utvecklas behöver förarna snabbladdningsstationer med en pålitlig anslutning för strömförsörjning. Att ABB har kunnat leverera det här som en helhetslösning är orsaken till att vi är ledande inom elfordonsladdning och är en kritisk faktor i vårt uppdrag för Vattenfall. ABB:s omfattande tekniska support och våra möjligheter att leverera inom mycket snäva tidsramar ger oss ett försprång gentemot konkurrenterna.”

Björn Öster, ansvarig för publik laddning på Vattenfall E-Mobility i Norden, säger: ”Samarbetet mellan Vattenfall och ABB sträcker sig långt tillbaka. Tillsammans har vi dokumenterad erfarenhet av att tillhandahålla en nyckelfärdig lösning för snabbladdare till den offentliga elfordonsmarknaden. ABB levererar vår hårdvara och utrustningen till elnätsanslutningen, och vi installerar och ansluter den till det publika nätverket InCharge som gör det möjligt för elfordonsförare att hitta och använda laddstationerna på ett smidigt sätt.”

Vattenfall använder ABB:s snabbladdningsstation DC 50 kW Terra där föraren kan göra ett snabbt stopp och ladda de flesta vanligaste batteristorlekarna på 30 till 45 minuter. I ABB Terra används öppna standarder för att erbjuda en framtidssäker anslutning. Dessutom har den funktioner för fjärrövervakning och fjärrhjälp via ABB AbilityTM-plattformen.

ABB:s lösningars pålitliga prestanda gör företaget till den ledande leverantören för strömförsörjda utomhusprodukter. ABB:s kompletta kraftdistributionslösning ger offentliga snabbladdningsstationer den pålitliga nätanslutningen de behöver. Lösningen består av en robust Kabeldon-fördelningscentral inklusive skenor, elkopplare och mätning där samtliga produkter är utformade för krävande utomhusmiljöer.

Nätanslutningslösningen har testats och verifierats som ett komplett system som uppfyller myndighetskraven för kraftdistribution i offentliga elnät och kommer färdigmonterad från ABB:s avancerade tillverkningsanläggning i Alingsås. Den erbjuder en säker och smart anslutning till det offentliga elnätet och säkerställer att laddningsstationerna kan erbjuda förarna tillförlitlig service under hela produktlivstiden. Den färdigmonterade lösningen för nätanslutning av elfordonsladdare minimerar också driftsättningstiden på anläggningen och snabbar upp leveranserna i projekt med korta ledtider.

Produkten målades i en nyans som kunden önskat för att matcha laddaren och har också ett utrymme som är särskilt avsett för en faktureringsmätare.

ABB är en världsledande leverantör av elfordonsinfrastruktur och erbjuder ett komplett sortiment av lösningar för laddning och elektrifiering av elbilar, el- och hybridbussar samt fartyg och järnvägar. ABB klev in på elfordonsmarknaden redan år 2010 och idag har vi sålt över 11 500 ABB DC-snabbladdare i 77 länder. 2 000 av dem är högeffektssystem på 150-450 kW för laddning av bilar och bussar. Som titelpartner i ABB FIA Formula E Championship och som officiell laddningspartner för Jaguar I-PACE eTROPHY-serien stärker ABB sitt engagemang för att stödja och förbättra framtiden för smarta och hållbara transporter.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är en teknikledare som driver den digitala omställningen av industrier. Med över 130 år av innovation har ABB fyra kundfokuserade, globalt ledande affärsområden: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation som stöttas av den digitala plattformen ABB Ability™. ABB:s verksamhet Power Grids kommer att avyttras till Hitachi under 2020. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 147 000 medarbetare. www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp