Ugnen är pizzabagarens bästa vän

Ugnen är pizzabagarens bästa vän

Opålitliga ugnar som gräddar dåligt eller går sönder är varje pizzabagares mardröm. Med stenkoll ner i minsta detalj och komponenter från ABB har Svenska BakePartner lyckats utveckla förstklassiga ugnar som funkar i alla väder. Idag används de över hela världen – i allt från trendiga krogar i New York till ensliga kloster i Himalaya.

Lunchtimmen är slagen och på restaurang Funky Town i Borås skjutsar Saša Vulovic in pizza efter pizza på ugnens heta hällar.

"Ugnen är hjärtat i restaurangen. Utan ugn, ingen pizza", säger han.

Han är långt ifrån ensam om att ha valt en ugn av märket PizzaMaster. De finns över hela världen: på restauranger i allt från New York till Djibouti, på italienska pizzaskolor, i munkkloster högt uppe i Himalaya, hos kungahuset i Dubai, på fartyg och privata lyxbåtar.

 • För Saša Vulovic på pizzeria Funky Town i Borås är det viktigt att ugnen alltid fungerar och därför har han valt en ugn av märket PizzaMaster.
 • "Ugnen är hjärtat i restaurangen. Utan ugn, ingen pizza", säger Saša Vulovic.

Allt började i Borås år 1992. Christer Andersson var 24 år och jobbade på ett företag som tillverkade ugnar. Han och en kollega hade noterat en nisch för elektriska pizzaugnar och bestämde sig för att starta eget, från scratch. Men att låna pengar kändes inte bra.

"Istället gick jag runt och knackade dörr på olika restauranger och bad om 25 000 kronor mot en bra ugn tre månader senare. Fem nappade, och sen kunde vi köra igång", berättar Christer Andersson, vd för Svenska BakePartner som tillverkar PizzaMaster-ugnarna.

Sluka kunskap och jobba med de bästa leverantörerna 

För att kunna utveckla riktigt bra pizzaugnar har han slukat all pizzakunskap han kommit över. Numera räknar han sig till en av världens mest kunniga.

"Pizza skiljer sig ganska mycket mellan olika länder och regioner. Till exempel bakas den svenska varianten i cirka 300 grader, medan napolitansk pizza gräddas i uppemot 500 grader. Vi gör ugnar för alla typer av pizza."

En bra ugn ska enligt Christer Andersson hålla jämn och stabil temperatur i hela ugnen – man ska kunna baka många pizzor i följd utan att temperaturen svajar. Och framför allt ska ugnen inte gå sönder.

"Ugnen är grundbulten i våra kunders verksamhet. Står den still över en helg kan de förlora riktigt mycket pengar."

 • För drygt 10 år sedan började Svenska BakePartner samarbeta med ABB för att få till de bästa tekniska lösningarna.
 • "Till skillnad från andra leverantörer kan ABB svara på allt vi behöver veta om elkomponenterna som vi köper från dem."

Att få till en bra ugn blir svårare ju högre temperatur den arbetar vid. När Svenska BakePartner för drygt tio år sedan planerade att expandera från Skandinavien till hela världen tillkom ytterligare svårigheter. Ugnarna behövde dessutom klara av högst varierande klimat och lufttryck, mindre stabila elnät och mer spridda användarbeteenden.

"Då gick vi igenom varenda liten detalj i ugnarna, räknade på allt. I den vevan började vi samarbeta med ABB. Till skillnad från andra leverantörer kan de nämligen svara på allt vi behöver veta om elkomponenterna som vi köper från dem, till exempel exakt hur funktionen varierar med temperaturen. Det gör att vi kan dimensionera komponenterna precis rätt, så att ugnarna aldrig går sönder."

 • "Den roligaste biten är att tillsammans med kunden hitta den bästa tekniska lösningen", säger Annika Schiller, säljare på ABB.
 • Christer Andersson, vd för Svenska BakePartner grundade företaget som 24-åring.

När de behöver en ny lösning, eller står inför ett problem, finns ABB:s experter till hands.

"Den roligaste biten är att tillsammans med kunden hitta den bästa tekniska lösningen. Om ABB kan hjälpa Svenska BakePartner att bli starka så stärker det även oss", säger Annika Schiller, säljare på ABB.

Viktigt att allt fungerar för kunderna 

Efter åtta års intensivt arbete med att komma ut på den globala marknaden säljer nu Svenska BakePartner sina ugnar i mer än 150 länder. En medveten strategi var att först satsa på Italien.

"Att sälja till pizzans hemland gav oss mycket gratis i marknadsföringen. Men det är också oerhört viktigt att se till att allt fungerar för kunderna med installation och service. De måste kunna lita på sin ugn. I restaurangvärlden sprider sig saker fort, både bra och dåliga", förklarar Christer Andersson.

Målet är nu att bli störst i världen på pizzaugnar.

"Jag ser alla andra ugnar, även gas- och vedeldade, som våra konkurrenter. Vedugnar har förvisso en estetisk fördel, men bakningsmässigt är våra ugnar bäst i världen."

Var Christer själv helst äter pizza?  I Napoli i Italien eller New York – båda städerna har flera riktigt bra pizzaställen.

Fakta: Komponenter från ABB i PizzaMaster-ugnarna

 • Kontaktorer – strömbrytare som utgör en viktig del i värmestyrningen
 • Dvärgbrytare – säkringar som ingår i ugnens inbyggda säkerhetssystem
 • Halogenfria kabelkanaler – håller ordning på kablarna
"Vi behöver i detalj veta hur komponenterna fungerar vid olika temperaturer, lufttryck, med mera för att kunna dimensionera på rätt sätt. Och det kan ABB alltid svara på" - Christer Andersson, vd och grundare, Svenska BakePartner

Fakta: Svenska BakePartner

 • Gör: utvecklar och tillverkar elektriska pizzaugnar och bakugnar
 • Grundades: år 1992 av vd:n Christer Andersson och en dåvarande kompanjon
 • Antal anställda: drygt 30 personer
 • Omsättning år 2018: 60 miljoner kronor
 • Plats: huvudkontor, utveckling och tillverkning i Borås

Text: Ingela Roos Foto: Anna Rehnberg

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp