På ABB:s robotfabrik i Västerås bygger robotar robotar – i tätt samarbete med människor

Tillverkningsindustrin rör sig i allt snabbare takt mot Framtidens Fabrik; en fabrik där intelligent data och avancerad teknik gör det möjligt att producera bättre produkter på bättre sätt.

Även om definitionen av Framtidens Fabrik är under utveckling, så är övergången från en fabriksmiljö med fokus på arbetsuppgifterna till en med större fokus på medarbetare, en viktig grundpelare. Nu har ABB, en pionjär inom framtidens smarta fabriker, byggt om en av sina äldsta robotfabriker för att öka automationsgraden och skapa en säkrare arbetsmiljö.  

  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg

ABB tillverkar robotar i Västerås, Shanghai i Kina och Auburn Hills i USA. Anläggningen i Västerås öppnade 1974 och är ABB:s första robotfabrik. Där produceras ett brett spektrum av robotar, från små robotar som monterar elektronik till de som är stora nog att lyfta bilschassin. ABB erbjuder omkring 20 robotmodeller i över 90 utföranden för olika typer av industriproduktion. Idag har ABB mer än 400 000 robotar installerade över hela världen.

För att svara mot en allt större efterfrågan på robotar beslutade ABB 2017 att med hjälp av den senast tekniken kring kollaborativa robotar öka produktiviteten och flexibiliteten på produktionslinan för företagets största robotar. Som följd av det installerades fyra IRB 6700 och två IRB 8700 utrustade med SafeMove2 och sensorer.   

"Vi behövde öka vår kapacitet och flexibilitet för att möta kundefterfrågan, och vi ville samtidigt öka säkerheten och förbättra ergonomin för våra montörer", säger Claes Bengtsson, chef Operations på ABB:s affärsenhet Robotics i Sverige. "Den största förändringen vi gjorde var att skapa en produktionsmodell där människor och robotar arbetar tätt tillsammans."   

För att öka säkerheten och effektiviteten har ABB använt sig av två av sina marknadsledande mjukvaror inom robotik: RobotStudio och SafeMove2.

RobotStudio sparar tid och pengar  

RobotStudio används för robotsimulering och offline-programmering och gör det möjligt att programmera en komplett digital tvilling av installationen, något som underlättar för användaren att bättre förstå sin produktionslina. I RobotStudio kan man skapa, simulera och testa en komplett robotinstallation i en virtuell 3D-miljö utan att störa den faktiska produktionen. I en värld där tillverkning blir allt mer komplex hjälper RobotStudio företag att snabbt testa nya robotar, produktionslinor och produktionsmodeller utan att riskera några överraskningar i produktionen. Det förenklar inte bara produktionsprocessen utan förkortar även tiden för igångkörning.  

Moderniseringen av Västeråsfabriken utvecklades helt i RobotStudio innan den implementerades fysiskt, vilket hjälpte ABB att undvika kostsamma misstag och att genomföra ombyggnationen på kort tid.

SafeMove2 ökar leveranskapaciteten

För att skapa en säker arbetsmiljö utan användning av extra stängsel eller andra säkerhetsarrangemang utrustades produktionslinans robotar med sensorer och SafeMove2, ABB:s säkerhetsmjukvara för robotstyrning. SafeMove2 möjliggör att  traditionella industrirobotar kan jobba sida vid sida med människor på ett säkert sätt. Tack vare konfigurerbara elektroniska rörelsedetektorer och förebyggande åtgärder begränsar SafeMove2 robotens hastighet, rörelser och position när en människa kommer nära.  

Sensorer som installerats både i produktionslinans golv och tak, samt ljusgardiner, övervakar räckviddsområdet runt roboten som kontinuerligt säkerställer att ingen människa är i närheten. Att man inte behöver de grindar och stängsel som stora robotar traditionellt kräver gör installationen väldigt kostnadseffektiv.

"Att låta robotar och människor arbeta tillsammans på en öppen yta var det bästa sättet att skapa den flexibilitet vi önskade. Robotcellens öppna planlösning i kombination med möjligheten att ändra arbetsfördelningen mellan människor, robotar och förarlösa truckar gör cellen mycket flexibel, både i kapacitet och i vilka varianter den kan hantera", säger Maria Malmport, produktionschef på ABB:s affärsenhet Robotics i Sverige.

Arbetet har blivit mer givande  

Eftersom ABB:s montörer inte längre behöver hantera tunga lyft eller göra riskabla rörelser har installationen av robotar som bygger robotar samt de autonoma fordonen förbättrat ergonomin på arbetsplatsen avsevärt. ABB:s robotar kan inte bara göra den typen av uppgifter lätt och effektivt, utan de arbetar dessutom repetitivt utan att tröttna.  

ABB Robotics i Västerås har arbetat med kundanpassade lösningar för att skapa värde på alla nivåer av produktionsprocessen i snart 50 år. Genom att låta människor och robotar bygga robotar tillsammans fortsätter man nu den bana som ABB slog in på för mer än 130 år sedan: att visa vägen mot Framtidens Fabrik.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp