ABB:s robot YuMi® reser runt bland svenska skolor

I samarbete med Tillväxtverket har ABB startat pilotprojektet ”Robot i skola” vilket ska ge elever på gymnasieskolor runt om i landet en närmare kontakt med industrin. Ambitionen med projektet är att i förlängningen främja automation i Sveriges små och medelstora företag.

Som ett sidoprojekt till satsningen ”Robotlyftet”, som ska främja automation i Sveriges små och medelstora företag, har Tillväxtverket tillsammans med ABB startat pilotprojektet ”Robot i skola.”

  • Deltagarna fick ägna en del av utbildningen i ABB:s nyöppnade Robotics Experience Center.

Förhoppningen är att projektet ska öka ABB:s förmåga att stötta de små- och mellanstora företag i industrin som vill öka sin automationsnivå. Genom att lyssna till företagens utmaningar och sedan kanalisera dessa till skolorna vill man främja automationen och se till att skolorna matchar den utbildningsnivå som industrin efterfrågar.

Projektet innebär att fyra utvalda gymnasieskolor runt om i landet under 2020 kommer att få besök av ABB:s enarmade kollaborativa YuMi®-robot som ska hjälpa till i undervisningen. En femte skola kommer dessutom att få nyttja en virtuell robot.

”Utvecklingen inom automatisering går fort och när vi tidigare har hyrt ut och sålt robotar till skolor har problemet ibland varit att robotarna blir gamla fort eller helt enkelt används för lite för att nå fullgod funktion. I förlängningen leder det givetvis till att utbildningen inte ger en rättvisande bild av modern robotik och dess möjligheter”, säger Fredrik Sundman, Financial Advisor på ABB Sverige. ”Vi kan genom projektet stödja utbildning av lärare och göra det enklare för skolorna att få tillgång till modern robotik. En smart industri behöver en smart skola och det här kan vara en pusselbit.”

”Med en ambulerande robot vill vi se till att skolorna får tillgång till fräsch utrustning, att vi kan utveckla lärarnas kompetens och i förlängningen stimulera ungdomarnas lärande och få dem att utvecklas inom området”, tillägger Peter Öhrn, Account Manager på ABB:s affärsenhet Robotics i Sverige.

  • Peter Öhrn och Fredrik Sundman.
  • ABB:s enarmade YuMi®-robot

Lärare fick gå kurs på Robotics

Som en första fas i projektet fick två lärare från vardera av de fem utvalda skolorna spendera en vecka på utbildning hos ABB:s affärsenhet Robotics i Västerås. Den fem dagar långa utbildningen fokuserade på såväl den fysiska roboten som den virtuella miljön. Deltagarna fick också ägna mycket tid i ABB:s nya Robotics Experience Center. Centret invigdes i december 2019 och innehåller över 25 olika robotar som lärarna fick jobba med under veckan.

“Det har varit fem intensiva dagar och vi har lärt oss väldigt mycket”, säger Beata Jasmin-Hussain från Rinmangymnasiet i Eskilstuna som var en av lärarna som deltog under utbildningen.  ”Den vanliga föreställningen är att industrin är tråkig och smutsig och vi hoppas att man med den här satsningen kan visa eleverna att det finns många intressanta jobb och att det är mycket spännande på gång.”

Bland mycket annat fick deltagarna jobba med att handha och skapa robotprogram, programmera offline med ABB:s simuleringsmjukvara RobotStudio, testa på styrsystemet OmniCore och förstås använda ABB:s robot YuMi®.

ABB:s enarmade kollaborativa robot YuMi®, den senaste framtagna roboten i YuMi-familjen. Tack vare sitt enkla programmeringssätt och smidiga design kan denna robot enkelt appliceras i många av kundernas applikationer. Den är dessutom en robot som verkar under säkert robotbeteende vilket betyder att den kan arbeta helt utan stängsel, burar eller andra barriärer. Den är kollaborativ vilket innebär att man kan dela samma utrymme och arbeta sida vid sida, vilket gör den väldigt lämplig för användning i små och medelstora företag.  

Satsningen ”Robot i skola” pågår under året och kommer att utvärderas under hösten 2020.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp