ABB:s smarta sensorer i pilotprojekt hos Södra Cell

Pilotprojektet är nu officiellt invigt då 70 stycken smarta sensorer från ABB är på plats på en massatork vid Södra Cell i Mönsterås. Givarna ska mäta varvtal, vibration, manteltemperatur, antal start och stopp, drifttid, effekt samt lagerkondition.

  • Sjuttio stycken smarta sensorer från ABB är nu på plats vid en massatork vid Södra Cell i Mönsterås.
  • ABB Ability™ Smart Sensor omvandlar traditionella motorer, pumpar och monterade lager till smarta, trådlöst anslutna enheter.

ABB Ability™ Smart Sensor omvandlar traditionella motorer, pumpar och monterade lager till smarta, trådlöst anslutna enheter. Sensorn mäter driftskritiska parametrar via utrustningens ytterhölje som sedan analyseras via en säker molntjänst. Resultatet levereras tillbaka i form av information om utrustningens skick och prestanda så att användarna kan identifiera problem och funktion på sitt system och minska riskerna för oförutsedda stopp.

”Tanken att använda oss av trådlösa givare för tillståndskontroll (vibrationsövervakning) har vi haft ett tag men tekniken är relativt ny så vi har hållit oss avvaktande för att se hur det utvecklas. Nu fick vi ett bra tillfälle och ett bra objekt att testa på”, säger Andreas Eriksson, underhållstekniker vid Södra Cell.

Underhåll kan nu planeras efter aktuella behov snarare än baserat på generella scheman och fabriksrekommendationer. Det förlänger utrustningens livslängd, minskar underhållskostnaderna och reducerar eller eliminerar oplanerade driftstopp. Utöver detta erhålls ny data som kan användas till systematiska undersökningar för att identifiera problemkällor och förbättra processen eller tillförlitligheten hos systemet.

Förutom vinsterna med stabilare produktion har även arbetsmiljön förbättrats. Tidigare utfördes konditionsö­vervakning genom mätning av vibrationer med handinstrument men som nu kan övervakas digitalt på distans av Södra Cell och ABB. En tjänst som ingår i ett Remote Assistance-avtal.

”En av fördelarna med smarta sensorer är också att motorerna kan mätas utan risk när de till exempel är nära roterande delar eller där det behövs liftar och ställningar för att komma åt manuellt”, säger Roland Nordin, Servicechef på ABB Motion i Sverige.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är en teknikledare som driver den digitala omställningen av industrier. Med över 130 år av innovation har ABB fyra kundfokuserade, globalt ledande affärsområden: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation som stöttas av den digitala plattformen ABB Ability™. ABB:s verksamhet Power Grids kommer att avyttras till Hitachi under 2020. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 144 000 medarbetare.  www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp