Anna är med och utvecklar både teknik och människor

Hon kom till ABB som elkraftsälskande tekniker, men drivs av att arbeta med människor. Nu ägnar Anna Svensson arbetsdagarna åt ny teknik, nya marknader och intressanta möten med nya människor.

Framtidens energiförsörjning kräver innovativa tekniska lösningar. ABB Power Grids enhet Power Quality Solutions har utvecklat en banbrytande teknik för att öka kapaciteten och förbättra stabiliteten i ett kraftnät. Som chef för Power Quality Solutions kompetenscenter är Anna Svensson med och driver enhetens affärer och stöttar vid genomförandet av projekten. Det är ett hektiskt jobb. Marknaderna växer över hela världen och nya typer av produkter och applikationer lanseras löpande.

Foto: Jonas Bilberg
Foto: Jonas Bilberg

– ABB Power Grids ska ligga i främsta ledet med teknikutveckling. Det är en enorm utmaning, men en rolig sådan, att leverera ny teknik i så många projekt som vi gör, säger Anna Svensson.

Ingen utstakad karriärväg

Anna Svensson har varit Power Quality Solutions trogen under nästan 20 år. Hon har hunnit prova många olika roller inom enheten: det har varit mycket försäljning, men även teknik och service. Anna har också varit chef för global service och i tre år arbetade hon med att etablera Power Quality Solutions i Indien.

– Jag har aldrig haft någon utstakad karriärplanering. En karriär handlar mycket om vilka möjligheter som finns just då, och om att bestämma sig för om man vill hoppa på dem eller inte.

Själv brukar Anna inte tveka att testa nya utmaningar. Hon började som trainee i tron att hon var en blivande teknisk specialist, men en uppmärksam chef tyckte att hon borde prova försäljning. Det visade sig vara oväntat roligt. På samma sätt upptäckte hon, som inte haft några tankar på att bli chef, hur meningsfullt det är att vara med och påverka – och att få chans att utveckla andra människor.

  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg

– Jag har alltid varit omgiven av bra personer som trott på mig, och nu när jag själv är chef vill jag i min tur ge mina medarbetare chans att växa, säger Anna.

– Om jag ska ge något råd till dem som är i början av karriären så är det kanske att inte övertänka; satsa på det som du tycker är kul. Välj arbetsgivare och uppgifter efter vad som är viktigt för dig, oavsett om det är teknik eller värderingar.

Internationellt är aldrig långtråkigt

Anna Svensson pluggade till ingenjör på Chalmers. De första studieåren var rätt vilsna, men under en kurs i elkraft så föll bitarna på plats.

– Det var så roligt och mångfacetterat och kändes helt rätt! Jag hade redan då bott utomlands i många år och var intresserad av samhällsutveckling, och elkraft är något som samhället verkligen behöver.

Idag bidrar Anna till samhällsutveckling över hela världen. Hennes arbetsdag kan starta med samtal till Nya Zeeland och sluta med kontakter i USA. Och även om samtalen handlar om avancerad nischteknik, så kräver jobbet också att man trivs med att jobba med människor från olika kulturer och med olika erfarenheter.

– Som med alla mänskliga relationer så gnisslar det ibland. En internationell miljö blir aldrig långtråkig!

Mångfald en framgångsfaktor

Även om globalt samarbete och ny teknik på växande marknader hör till Annas utmaningar i jobbet, så finns även en utmaning av mer lokal karaktär: kompetensförsörjning. Skickliga medarbetare krävs för att Power Quality Solutions även fortsättningsvis ska ligga i teknikens framkant, och utan en blandning av erfarenheter, nationaliteter, kön och åldrar så riskerar utvecklingen att stagnera.

Foto: Jonas Bilberg
Foto: Jonas Bilberg

– Alla kan inte vara stöpta i samma form! Olika åsikter och olika sätt att hitta vägar framåt berikar oss, och som chef har jag ett stort ansvar att se till att vi tar in människor med en olika typer av bakgrund i våra team, säger Anna.

Som kvinna är Anna van vid att tillhöra en minoritet på arbetsplatsen. Hon har fler kvinnliga kollegor än när hon kom till ABB för 20 år sedan, men i ledande befattning så är hon fortfarande omgiven av många män. Dessbättre är hon själv en del av den förändring som är på väg.

– Jag tror att jag kan bidra genom att visa andra kvinnor vägar framåt. Det är kul och utvecklande att vara kvinnlig chef i ett internationellt teknikföretag!

Text: Lena Bergman

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp