Italienska syskon har tagit Sverige – och ABB – till sina hjärtan

De lämnade Italien för ett land där möjligheterna skulle vara fler. Nu jobbar båda syskonen Bassi på ABB – och en hel värld av möjligheter har öppnat sig för dem.

Italienska Genua bjuder på glittrande böljor, strålande sol och god mat. Men också på en tuff arbetsmarknad med hög ungdomsarbetslöshet. I likhet med många jämnåriga bestämde sig därför Linda Bassi för att flytta utomlands.

– Vår mamma är från Sverige och vi har alltid fått höra att det funkar så bra där. Jag ville testa att flytta någonstans där jag får möjligheter tack vare mina meriter, och inte på grund av vem jag känner, säger Linda.

Nu är det sju år sedan Linda kom till Västerås. Första kontakten med ABB kom under ingenjörsstudierna på Mälardalens högskola (MDH), när hon gick ABB:s Sustainable Talent Program.

– Då märkte jag att många ABB:are jobbat här väldigt lång tid, och att de bytt mellan olika roller och enheter. Om folk vill stanna länge måste det vara ett bra företag, tänkte jag. Själv vill jag hela tiden utvecklas, och därför trodde jag att ABB skulle passa mig.

Karriär som kvinna

Och visst passar ABB Linda väl. Sedan i höstas har hon ett riktigt drömjobb: som executive management assistent till Pia Brantgärde Linder, chef för ABB Power Grids verksamhet High Voltage Products i norra Europa.

– Pia är en riktig förebild med all sin energi! Hon har så mycket idéer och det är fantastiskt att jobba med henne, säger Linda.

– Italien ligger lite efter Sverige med jämställdhet. Jag tycker att det är häftigt att man kan göra karriär som kvinna här.

Linda arbetar både strategiskt administrativt och operativt med att driva egna projekt. Snart ska ett omorganiseringsprojekt ta henne till Indien.

– Det ska verkligen bli spännande! Det är ett utmanande projekt och jag lär mig extremt mycket. Det är inte alla som ser positivt på globaliseringen: en del kommer in med entusiasm och energi medan andra är mer defensiva. För att få ett bra resultat måste jag få med mig alla, säger Linda.

Global finanstrainee

Linda är inte ensam i familjen Bassi om att ha gjort resan från Italien till Sverige, och via MDH till ABB. Hennes yngre bror Eric valde samma väg, och att syskonen Bassi står varandra nära går inte att ta miste på. De fyller hela tiden i varandras meningar, och Eric talar sig varm om de erfarenheter Linda får genom jobbet på ABB Power Grids. Linda å sin sida berättar om hur oerhört glad hon blev i höstas när Eric blev antagen till ABB:s globala traineeprogram för ekonomer.

– När jag var klar med mastersprogrammet var det svårt att veta exakt vad jag ville jobba med inom ekonomi och finans och då kändes ett traineeprogram som en bra idé. Och jag hade hört så mycket gott om ABB från Linda, så när jag såg att det fanns ett globalt traineeprogram för business controllers sökte jag med en gång, säger Eric.

I september startade programmet med traineer i både USA, Tyskland, Brasilien och Finland. Det första halvåret tillbringar Eric i Sverige, sedan blir det en sejour i Zürich och ytterligare en utlandsvistelse innan han så småningom är tillbaka på hemmaplan i Västerås igen.

– Chansen att prova på så mycket olika saker gör det här till ett drömjobb, säger Eric.

Hållbarhet och mångfald

Möjligheten att utvecklas är en viktig drivkraft för syskonen Bassi. De strävar båda två efter mer ansvar och fler utmaningar. På MDH läste Linda industriell ekonomi med energiinriktning, en inriktning hon valde för möjligheten att påverka framtidens miljö. Steget därifrån till ABB var inte långt.

– Jag kom fram till att det är på ett stort företag som ABB som man kan göra skillnad, till exempel genom att jobba med integrering av mer förnybar energi, säger Linda.

– Vi måste jobba med miljön, det är oerhört viktigt! Och det är en sweet spot för ABB, målet om en hållbar framtid finns med i alla diskussioner, fyller Eric i. Hållbarhet och mångfald är vår generations viktigaste frågor. Och mångfald handlar inte bara om man eller kvinna, utan det finns många fler aspekter, som språk och kultur till exempel.

Som invandrare i Sverige och med jobb i ett internationellt företag har Linda och Eric numera gott om egna erfarenheter av det. De pratar ivrigt i munnen på varandra när de berättar om både utmaningar och möjligheter, om att förstå och anpassa sig efter kulturella skillnader, om vikten av kommunikation och av att se sig som en grupp, oavsett vilket ABB-land man kommer från.

– Trots att både Italien och Sverige ligger i Europa så är länderna rätt olika. Det är väldigt lärorikt att komma till en ny kultur, säger Linda.

Linda Bassi
Ålder:
28
Familj:
Svensk sambo, brodern Eric i Västerås och föräldrar i Italien
Intressen: Mat, resor och vandring

Eric Bassi
Ålder:
26
Familj:
Svensk sambo, systern Linda i Västerås och föräldrar i Italien
Intressen: Tennis, formel 1 och mat  

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp