Lösning från ABB med flytande solcellsanläggning på en alpsjö i Schweiz

Lösning från ABB med flytande solcellsanläggning på en alpsjö i Schweiz

Den artificiella sjön Lac des Toules i Schweiz ligger 1 810 meter över havet och här driver Romande Energie en av världens högst belägna flytande solcellsanläggningar.

Den alpina miljön är gynnsam för produktion av solkraft tack vare den höga höjden och den rena luften, även  på vintern. Solcellsanläggningen består av 36 flytande moduler med 1 400 solpaneler och har en kapacitet på över 800 000 kWh per år.

Romande Energie vände sig till ABB när de behövde en lösning som kunde klara av de extrema väderförhållandena i Alperna. ABB utvecklade en skräddarsydd lösning utifrån kundens kravspecifikation.

En färdigmonterad nätstation, UniPack-G, är säker och har lång livslängd vilket krävs för bland annat solcellsanläggningar i tuffa miljöer. Den har två uppgifter; skydda mot solstrålar och underlätta kommunikation. Till skillnad från betongvarianten är nätstationen i glasfiberarmerad polyester (GRP) så lätt att den kunde transporteras med helikopter. GRP är ett material som är lätt att forma. Det är otroligt hållbart och robust med en hög styrka i förhållande till dess vikt och har även utmärka termiska egenskaper. Den är icke-ledande och har utmärkt kemisk resistens och korrosionsresistent, vilket gör att den kan blockera solstrålar och möjliggör radiokommunikation utan att behöva en extern antenn.

Den tillhandahåller direktkoppling till elnätet, och nätstationen innehåller ett SafePlus gasisolerat ställverk för mellanspänning med en RIO600 fjärransluten I/O-enhet med en felindikeringsfunktion (FPI), och ett ställverk för lågspänning.

RIO600 möjliggör webbteknikbaserad funktionalitet med precisa mätningar av effekt och spänning från mellanspänningsnätet med ABB:s lättviktiga sensorteknik.

Den är extremt flexibel och enkel att konfigurera tillsammans med det lättanvända programvaruverktyget PCM600 vid hantering av relä- och kontrollprodukter (IED) i Relion®-familjen för skydd och kontroll av IED:er  

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp