ABB samarbetar med HPE för att minska energiförbrukningen på superdatorer

ABB samarbetar med den globala, strategiska partnern Hewlett Packard Enterprise (HPE) med en gemensamt framtagen teknik för att avsevärt kunna minska energiförbrukningen på högpresterande superdatorer, samtidigt som datorkapaciteten och tillförlitligheten ökar.

Svaren på en del av samhällets mest angelägna utmaningar ligger begravda i enorma mängder data. Världens mest framgångsrika forskningscenter använder sig av superdatorer för att hitta svar på några av de mest komplicerade problemen, som pandemimodellering, precisionsläkemedel, klimatförändringar och kvantummekanik.

HPE:s Cray-superdatorer använder en skräddarsydd ABB-lösning för strömförsörjning med högre spänning, vilket möjliggör en minskning av koppar med faktor 14. En annan miljömässig och effektivitetsmässig fördel med strömförsörjning med högre spänning är den enorma minskningen av strömförluster – hela 95 procent. En uppkopplad lösning möjliggör dessutom en upp- eller nedskalning av strömförsörjningen beroende på datorlasten, så att man uppnår högsta effektivitet vid lätta datorlaster liksom när systemet är fullt belastat.

”ABB och HPE banar vägen för hållbara högpresterande datacenter som hjälp för mänskligheten att hitta svar på existentiella problem såsom förutsägande av pandemier, bekämpning av klimatförändringar och upptäckt av nya läkemedel”, säger Peter Raadsen, Product Line Leader på ABB.

”Vi behöver kunna utföra fler beräkningar med färre resurser och mindre energiförbrukning”, säger HPE:s Chief Sustainability Officer Christopher Wellise. ”På HPE arbetar vi för att intensifiera ansträngningarna att uppnå en cirkulär ekonomi, och en del i detta är innovativa teknologier som övervinner energi- och resursbegränsningar.”

Övervakning i realtid av värme- och energiaspekter för superdatorer ger också en annan fördel. HPE-servrar erbjuder inbäddade energi- och värmemonitorer på kritiska komponenter med utdata som aggregeras och rapporteras genom HPE:s Integrated Lights Out (iLO), ett egenutvecklat firmwareverktyg för fjärrhantering som möjliggör smidig och säker konfiguration, övervakning och uppdatering av HPE-servrar. Med iLO kan användare övervaka utrustningsutnyttjande, energiförbrukning och värmeutdata via verktyg som HPE OneView, InfoSight, ABB Ability™ Data Center Automation eller Data Center Infrastructure Management (DCIM) från tredje part och de kan vidta åtgärder för att optimera driften.

När man kombinerar detta med ABB Ability™ Data Center Automation, ABB:s industrilösning för miljöer på plats samt hybridmolnmiljöer, kan HPE och ABB automatisera korrelationen mellan arbetsbelastning och processordynamik med kylning av datacenter, något som leder till en minskad energiförbrukning på upp till 30 procent.

HPE och ABB har varit globala, strategiska partners sedan november 2017. Samarbetet kombinerar de bästa av ABB:s digitala erbjudanden med HPE:s ledande innovativa konnektivitet, säkra edge computing- och hybrid-IT-lösningar, liksom nya modeller för everything-as-a-service.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är en teknikledare som driver den digitala omställningen av industrier. Med över 130 år av innovation har ABB fyra kundfokuserade, globalt ledande affärsområden: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation som stöttas av den digitala plattformen ABB Ability™. ABB:s verksamhet Power Grids kommer att avyttras till Hitachi under 2020. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 144 000 medarbetare. www.abb.com.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 5 juni 2020, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Endnotes

  1. Cray-datorerna använder kraftförsörjning med en utgång på +/− 190 V

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp