Hundratals fler andningsskydd varje dag tack vare ABB-robot

Produktionen går tio gånger snabbare – samtidigt som kvaliteten har ökat. Med en ny ABB-robot är Tiki Safety rustade att möta en rekordstor efterfrågan på andningsskydd.

Det är bråda dagar på Tiki Safety i Bro utanför Stockholm. Efterfrågan på företagets andningsskydd har vuxit lavinartat både i Sverige och globalt. För att möta den stora efterfrågan behövde produktionen effektiviseras, och lösningen blev en ABB-robot.

”Tack vare ABB-roboten har vi nu en cykeltid som är tio gånger så snabb. Det gör att vi kan möta våra beställningar och hjälpa sjukhus i Sverige och runt om i världen att få produkter så snabbt som möjligt”, säger Mikael Klockseth, vd Tiki Safety.

Tiki är ett av de mest avancerade och samtidigt mest lättanvända andningsskydden på marknaden och består av en unik övertrycksmask med en liten fläkt upptill. Men även om andningsskyddet är i världsklass, så höll inte maskinparken i tillverkningen lika hög standard. För att Tiki Safety skulle kunna öka produktionstakten tog 3Button Group tillsammans med ABB fram en skräddarsydd lösning: en ny produktionscell där en ABB-robot, modell IRB 2600, plockar masker in och ur en maskin som gjuter den tätande gummilist som sitter runt andningsskyddet.

”Tack vare samarbete med 3Button Group och ABB fick vi en nyckelfärdig lösning på rekordtid. Den fungerar fantastiskt. Redan dagen efter driftsättning var vi igång och tillverkade masker i en takt helt olik den vi hade i tidigare”, säger Mikael Klockseth.

  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg

Den fas av tillverkningen som moderniserats tog tidigare sex minuter. Nu tar den inte mer än 40 sekunder. Och snabbare kommer det att bli.

”Om någon vecka hoppas vi att vara nere på 20 sekunder. Det är helt fantastiskt! Dessutom krävs inte någon specialkompetens för att jobba med nya linan, och mindre handarbete än tidigare ger bättre kvalitet på produkten”, säger Mikael Klockseth.

RobotStudio en möjliggörare

RobotStudio har varit en viktig nyckel till den snabba och framgångsrika robotleveransen. I ABB:s programvara för programmering och robotsimulering kan man skapa, simulera och testa en komplett robotinstallation i virtuell 3D-miljö. När verktygskonstruktion och programmering av Tiki Safetys nya robotcell lades in i RobotStudio gick det snabb att se möjligheter och ta beslut.

”I RobotStudio såg vi direkt att det fanns mer tid för roboten att göra andra saker i cellen. Därför ska vi införa vår teststation i samma cell, så att roboten testar maskerna samtidigt som den tillverkar och formsprutar plasten. Det sparar oss enormt mycket tid om vi inte behöver testa manuellt”, säger Mikael Klockseth.

Bättre arbetsmiljö

Ökad produktionskapacitet, högre kvalitet och fler moment i samma cell. Att gamla strulande maskiner ersatts med en modern robot innebär många fördelar. Det har dessutom blivit ett lyft för arbetsmiljön på Tiki Safety.

”ABB-roboten har löst mycket av det maskinstrul vi hade tidigare. Tack vare roboten funkar produktionen utan problem, och personalen trivs mycket bättre med att tillverka produkten nu. De tycker att det är roligt att jobba med nya, häftiga maskiner!”

På Tiki Safety är man mycket nöjda med den nya ABB-roboten. Nu är företaget bättre rustat att möta den stora efterfrågan på andningsskydd och enligt Mikael Klockseth funderar man redan på nästa steg.

”Eftersom teknologin visat sig funka så bra så har vi pratat om att köpa ytterligare en ABB-robot. Då skulle vi kunna dubbla produktionen.”

3Button Group är en auktoriserad partner till ABB och består av tre underenheter; Front Automation, Fröjd Automation och IML Technologies. Företaget är involverade inom områden som palleterings- och packeteringslinjer - främst till konsument- och livsmedelsindustrin, automation för maskinbetjäning och montering till olika branscher, inklusive fordonsindustrin, och för att leverera system för lastning och lossning av formsprutningsdetaljer till tillverkare av behållare, lock och förpackningsmaterial för livsmedelsindustrin. https://www.3bg.se/sv/hem/

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp