Praktiken ledde till sommarjobb för Emma

Efter sin praktik hos ABB såg Emma Fröst möjligheten i att testa på nya områden inom HR när hon blev erbjuden sommarjobb. Under sommaren arbetar hon nu med att hantera och besvara medarbetarfrågor som kommer in från hela Sverige.

”Jag lär mig nya saker varje dag och får massor med erfarenhet som jag kan ha nytta av i framtida roller”, säger Emma. ”Det känns superkul att ha ett sommarjobb inom det jag sen ska jobba med och att få en roll inom företaget som innebär lite andra uppgifter än det jag gjort tidigare.”

Emma Fröst ser sommarjobbet som en chans att utforska olika delar inom HR-området.
Emma Fröst ser sommarjobbet som en chans att utforska olika delar inom HR-området.

Det började med praktik

Emma är inte helt ny på ABB. Tidigare under våren hade hon möjligheten att praktisera på en annan del av företaget. ”När jag sökte praktik kom jag i kontakt med ABB här i Västerås och efter ett möte med min blivande handledare fick jag ett väldigt bra intryck av företaget. Just det att företaget är så stort och man får en inblick i hur ett globalt företag fungerar lockade mig lite extra.”

Våren har lett till arbete på distans, något som hon ser positivt på. ”Även fast det var första gången för både mig och min handledare att arbeta på distans så fungerade det väldigt bra. Jag kunde till och med sitta från min studentbostad och genomföra praktiken därifrån.”

Efter avslutad praktik ringde telefonen och även sommarjobb blev aktuellt. ”Jag ser det som en chans att kunna utforska olika delar inom HR-området”, berättar Emma. ”Nu trivs jag också jättebra, man kommer verkligen in i det snabbt och blir en del av teamet och alla är väldigt välkomnande i bemötandet.

Fördjupade kunskaper inom olika delar av HR

Under sommaren stöttar Emma upp en av ABB:s HR-avdelningar. ”Det är personer från hela Sverige som ringer och vill ha hjälp med olika ärenden. Ibland är det lite svårare ärenden där man verkligen behöver sätta sig in i situationer och se hur man kan hjälpa till att lösa frågan.”

”Det jag ser som extra kul med sommarjobbet är att få prova på ett område som jag inte har erfarenhet av sedan tidigare”, berättar hon. ”Det är verkligen jättebra när man kanske inte riktigt vet exakt vilket typ av roll man vill ha framtiden.”

”Många av de delar jag har läst om i skolan har jag nu fått tillämpa i praktiken och fördjupat mina kunskaper inom, som exempel var det väldigt kul under praktiken att få kartlägga kompetensen inom företag och förstå hur mycket potential till utveckling det finns hos våra medarbetare”, berättar hon.

”Samtidigt har det varit givande att få sätta sig in i rollen på HR-Direct där jag besvarat alla sorters frågor som rör området. Det har gjort att jag fått en bättre inblick i lönefrågor såsom kollektivavtal, föräldraledighet och semester - alla de bitar som jag läst om tidigare men som jag nu förstår bättre när jag gjort det i praktiken.”

Medarbetare är företagens viktigaste resurs

Vid sommarens början hade Emma precis avslutat sin utbildning på personalvetarprogrammet vid Örebro universitet, och har nu en kandidatexamen. ”Just HR tilltalade mig eftersom man får jobba med medarbetarna som är företagens viktigaste resurs. Man får vara med och utveckla människor och underlätta för chefer och medarbetare samt att det också oftast är väldigt varierande arbetsuppgifter, vilket gör att det blir lite extra roligt”, säger Emma.

Till hösten har Emma två vägar att gå. ”Det står mellan att komplettera min utbildning med företagsekonomi eller att testa mina kunskaper i arbetslivet” berättar hon. ”Efter att ha varit på ABB har jag fått upp ögonen mer för lönedelen, annars tycker jag arbetsmiljö och Employer Branding är intressant, men just nu lockar däremot en bred roll lite extra där man får prova på olika delar inom HR såsom arbetsrätt, rekrytering och administration.”

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp