Rutinerade Alexandra fortsätter utmanas under sommarjobbet

För Alexandra Josefsson är årets sommarjobb inte första gången på ABB. Hon är inne på sin tredje sommar på Robotics där hennes rutin har lett till mer ansvar och utmanande arbetsuppgifter.

Alexandras intresse för energi, teknik och utveckling gjorde att det blev ett självklart val att söka sig till ingenjörsyrket. 21 år gammal har hon redan hunnit med tre år på Mälardalens högskola där hon studerar till civilingenjör i industriell ekonomi med inriktning energi.

”På gymnasiet gick jag på ABB:s industrigymnasium och jag kände att det var lika bra att läsa vidare direkt efter studenten när motivationen fortfarande finns och ämnena är färska i huvudet. Och så blir jag klar snabbare och kommer ut i arbetslivet”, säger Alexandra.

För tredje sommaren i rad sommarjobbar Alexandra på ABB Robotics i Västerås
För tredje sommaren i rad sommarjobbar Alexandra på ABB Robotics i Västerås

Samma arbetsplats med nya arbetsuppgifter

Tidigare somrar har Alexandra arbetat med strategiskt inköp på Robotics - ABB:s division som är specialiserade på tillverkning av robotar. Där stod långsiktighet i fokus. I år arbetar hon istället med den operativa delen av inköp, något som hon ser som en bra möjlighet att få ta del av hur arbetet fungerar utifrån olika perspektiv och nivåer i organisationen.

”Jag är väldigt nöjd över sommarjobbet. Här får jag ta mycket ansvar i mina arbetsuppgifter och det är kul att jag får ett så stort förtroende. Det är skarpa uppgifter som man får och det känns bra kopplat till min utbildning. Jag får med både managementdelen och teknik och utveckling”, säger Alexandra.

En stor del av arbetet innebär att stämma av arbetet både internt och externt. ”Vi har alltid inplanerade möten där vi diskuterar mycket kring hur vi ska utvecklas framåt, vilket också blir en väldigt bra återkoppling i sitt egna arbete”, säger Alexandra.

”Det är också kul att jobba med likasinnade människor, alla kollegor är handlingskraftiga och jag inspireras av min omgivning, där de visar en ömsesidig respekt och uppmuntrar till utbyte av idéer.”, säger Alexandra.

Möjligheter för att utvecklas vidare

Att ha ett sommarjobb på ABB gör det möjligt för Alexandra att testa på yrket och få en inblick i hur framtida arbetsuppgifter skulle kunna se ut för en ingenjör. ”Det känns väldigt kul att få jobba inom ett världsledande företag. Dessutom är det ju ett globalt teknikbolag där det finns möjligheter att få utvecklas vidare. Jag trivs helt enkelt väldigt bra inom ABB.”, säger Alexandra.

Under sin tid på ABB har hon också fått upp ögonen för fler utvecklingsmöjligheter, bland annat Sustainable Talent Program – ABB:s program för kvinnliga ingenjörsstudenter. ”Det finns ett fokus på hållbar affärsutveckling och teknik, samtidigt som det är en möjlighet för personlig utveckling, skapa nya kontakter och få en bredare uppfattning om vilka tjänster som erbjuds på företaget”, säger Alexandra.

Upptäckt nya områden och positioner

Alexandra är nu klar med att sommarjobba och i höst påbörjar hon fjärde året på sin utbildning. ”Jag har fått en inblick hur ABB arbetar och möjligheten till att vidga mina vyer. Och det mest intressanta är att se hur de arbetar globalt. Jag har vidareutvecklats som person, fått nya kontakter, upptäckt nya områden och positioner att arbeta inom, men jag har även fått se hur det strategiska arbetet fungerar på ABB. Det har varit väldigt intressant och lärorikt att ta del av det”, säger Alexandra.

”Det har varit kul att få komma tillbaka varje sommar. I framtiden hoppas jag på att få testa på fler nya positioner på ABB och ta på mig ännu mer ansvar”, säger Alexandra. ”Jag har blivit inspirerad av mina kollegor att ta på mig större utmaningar och jag ser framemot att driva teknikens möjligheter till nya nivåer framöver.”

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp