ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nästa steg med fler partners

ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nu nästa steg och knyter till sig fler partners när de ingår avtal med Westinghouse, Mälarenergi och innovationsnätverket Automation Region. SynerLeap har även flyttat till nya lokaler. Plattformen fortsätter därmed att expandera sitt innovationsekosystem med än bättre närhet till ABB:s industrikunder.

Sedan start har tillväxthubben fokuserat på att föra samman startups med ABB. Flera av SynerLeaps anslutna startups har matchats ihop med ABB Technology Ventures (ATV) – ABB:s globala riskkapitalsatsning. ATV har investerat i teknikföretag med innovativa lösningar för framtiden och har gjort investeringar i startups kopplade till SynerLeap både i Sverige, USA och Indien.

  • Under onsdagen bjöd Dennis Helfridsson, vd för ABB Sverige, och Peter Löfgren, vd för SynerLeap, in representanter från industrin, näringslivet, politiken och startupscenen till ABB Sveriges huvudkontor i Västerås för att fira 100 startupsamarbeten och ta nästa steg inom samverkan och innovation. Foto: Jonas Bilberg
  • Dennis Helfridsson och Peter Löfgren tillsammans med SynerLeaps nya samarbetspartners (f.v): Helena Jerregård, Automation Region/MDH, Daniel Boqvist, Automation Region, Eva Gustavsson och Aziz Dag, Westinghouse och Niklas Gunnar, Mälarenergi. Foto: Jonas Bilberg
  • Foto: Jonas Bilberg
  • Dagen bjöd på det digitala eventet Next Leap of Collaboration som direktsändes från SynerLeaps nya lokaler i ABB Sveriges huvudkontor Ottar, i Västerås. Foto: Jonas Bilberg
  • Peter Löfgren, vd för SynerLeap, Dennis Helfridsson, vd för ABB Sverige och Lena Delbom, Digital Lead för ABB Sverige. Foto: Jonas Bilberg
  • Flera deltagare samlades i det uppgraderade ABB Ability Center 2.0, en möjliggörare för ökad konkurrenskraft genom skräddarsydda workshops, för kunder till ABB såväl som till det växande SynerLeap-ekosystemet. Foto: Jonas Bilberg

Fyra år har gått sedan SynerLeap invigdes i Västerås av H.M. Konung Carl XVI Gustaf och näringsminister Ibrahim Baylan. SynerLeap flyttar nu sin verksamhet till ABB:s svenska huvudkontor Ottar i Västerås, ett lyft som gör det möjligt för fler partners att komma närmare ABB:s verksamhet och kunder. Att vara under samma tak skapar förutsättningar för att tillsammans ta nästa steg inom innovation och utveckling. Flytten innebär också att SynerLeap blir granne med ABB Ability Center, ABB:s innovationsnav som erbjuder kunder att utveckla lösningar som hjälper dem i sin digitala transformering. Samarbetet med ABB Ability Center skapar också möjligheter för kreativa dialoger och workshops.

”Det finns många startups där ute med innovativa lösningar, spännande teknik och nya sätt att tänka. Vad vi gör här är att accelerera förutsättningarna och matcha ihop dem med industrikunder för att skapa framgångsrika samarbeten. Vi har nu passerat 100 lyckade samarbeten och hoppas kunna fira det med att öka takten och öppna upp för fler”, säger Peter Löfgren, vd för SynerLeap.

Westinghouse, Mälarenergi och Automation Region blir nya partners

SynerLeap är glada över att välkomna Westinghouse, Mälarenergi och Automation Region som nya partners. De nya aktörerna ges tillträde till ett framgångsrikt och framåtlutat innovationsekosystem med snabbväxande och innovativa startups som tillsammans med ABB och dess industrikunder accelererar värdeskapandet till en ny nivå där respektive part bidrar med sina styrkor.

”Vi tror att SynerLeap och dess ekosystem med startups kan tillföra Westinghouse en positiv utveckling att identifiera nya innovativa produkter, produktförbättringar och processförbättringar, som vi sedan tillsammans kan vidareutveckla för att passa våra kunders framtida behov. Vi tror också att vårt partnerskap med SynerLeap kan intressera fler startups runt om i världen att ansluta sig till SynerLeaps redan omfattande ekosystem”, säger Aziz Dag, vd för Westinghouse Sverige.

”Vi och våra kunder befinner oss mitt i en omställning där vi behöver accelerera hållbarhetsarbetet, från det traditionella energisystemet till nya förutsättningar på marknaden med kundkrav, digitalisering och nya affärsmodeller som driver utveckling.  Här ser vi att samverkan med SynerLeap och de innovationsföretag de har attraherat kan vara en viktig del i vår utveckling mot att bli ett infraserviceföretag med kunden i fokus”, säger Niklas Gunnar, vd för Mälarenergi AB.

”Behovet att koppla samman värdenätverk är oerhört viktigt för svensk industri där vi ser hur nya former av samverkan kan forma nya affärer. Därför ser vi på Automation Region detta fördjupade samarbete som ett viktigt steg för att skapa goda förutsättningar för detta, något vi är glada och stolta över att bidra till”, säger Catarina Berglund, processledare och verksamhetschef för Automation Region.

Digitalt event från ABB Ability Center

I dag den 16 september 2020 bjöd Dennis Helfridsson, vd för ABB Sverige, och Peter Löfgren, vd för SynerLeap, in kunder och partners till det digitala eventet Next Leap of Collaboration.

Deltagarna bjöds inledningsvis in till samtal och diskussioner med experter och beslutsfattare, däribland näringsminister Ibrahim Baylan och Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv, om hur de tillsammans ska kunna nå nästa nivå av samverkan och innovation inom svensk industri.

”Samverkan är en styrka för Sverige, det främjar innovation och bidrar till att hitta lösningar på samhällsutmaningar och ökar näringslivets konkurrenskraft. Jag har haft förmånen att följa SynerLeap sedan start och arbetet med just samverkan och innovation för digitala och energieffektiva lösningar inom industrin. Det stora intresset från såväl partners som startup-bolag visar på värdet som skapas, och det är lovande för både Sverige och svensk industris framtid”, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Den första delen av programmet avslutades med en invigning av det nya, uppgraderade ABB Ability Center.

”Vi ser stora möjligheter framåt i nära samarbete med startups som bidrar med kreativa lösningar vilket stärker våra kunders erbjudanden. I mötet Next Leap of Collaboration har vi tagit flera steg mot framtiden med givande dialoger som ökar den digitala spelplanen för svensk industri. Nya sätt att samarbeta skapar förutsättningar för oss att stärka konkurrenskraften framöver”, säger Dennis Helfridsson, vd för ABB Sverige.

I andra delen av programmet fick deltagarna ta del av breakout-sessions, där ABB:s fyra affärsområden bjöd in till fördjupningar där deltagarna fick ta del av aktuella ämnen inom teknik och innovation. Bland annat diskuterades robotteknikens nästa nivå, digitaliseringen och elektrifierade transporter.

SynerLeap uppmärksammade även att de sedan starten har möjliggjort för fler än 100 samarbeten mellan startups och kunder, samt knutit till sig över 80 startupmedlemmar lokaliserade i 14 länder på fyra olika kontinenter.

SynerLeap (www.synerleap.com) är ABB:s globala tillväxthub. Vårt mål är att hjälpa startups att accelerera och expandera på en global marknad tillsammans med ABB. SynerLeap öppnar upp för investeringar och erbjuder medlemmarna mentorskap samt en unik tillgång till ABB:s nätverk, kunder och teknik inom automation, robotik och energi. Idag har mer än 80 företag antagits till SynerLeap, bland annat Graphmatech och MTEK i Sverige, Everactvie i USA och NumoCity i Indien. Tillväxthubben började med fokus på Sverige, utvidgades till Norden och är nu också öppen för företag från hela världen. SynerLeap är beläget i hjärtat av ABB:s huvudkontor Ottar i Västerås, Sverige.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom banbrytande ingenjörskonst där mjukvara kopplas samman med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 110 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp