Samarbete höjer säkerheten i gruvan

Samarbete höjer säkerheten i gruvan

Säkerheten kommer alltid i första hand – och tillsammans driver man utveckling framåt. De nya arbetsplattformarna på två kvarnar i Aitikgruvan är ett exempel på hur ABB och Boliden gemensamt utvecklar nya lösningar för ökad säkerhet.

Arbetet med att skapa en säker och hälsosam arbetsplats har alltid högsta prioritet på Boliden. För att nå koncernens nollvision för olycksfall i arbetet testar man gärna nya lösningar tillsammans med leverantörer som ABB. Mellan de båda bolagen finns en stark samsyn i säkerhetsfrågor där bra ledarskap och engagerade medarbetare lägger grunden för en gedigen säkerhetskultur. Företagen har dessutom insett att resultatet blir ännu bättre när kunder, entreprenörer och leverantörer samarbetar.

– Det är roligt att jobba på sajter med lika hög säkerhet som Bolidens. I Aitik utvecklar vi säkerheten tillsammans: om vi säger att vi har en idé så är Boliden villiga att satsa, säger Jens Elfstrand, Servicetekniker på ABB Motion Services i Luleå.

Det var precis vad Jens gjorde med AG-kvarnarna, två kvarnlinjer i Boliden Aitik där större stenar mals ner till mindre fraktioner. 3000 ton berg åker varje timme in i de gigantiska kvarnarna, som drivs av kraftfulla motorer. Två gånger per år stannar kvarnarna för underhållsstopp.  

– Då ska man 15-16 meter upp i luften för att genomföra service på motorerna. Det byggs temporära plattformar och jobbas från skylift.

På ett uppdrag i Chile hade Jens sett en säkrare lösning, och inspirerad av den presenterade han en förbättringsidé som Boliden nappade på. Nu har en uppgraderad version av den chilenska lösningen byggts i Aitik: en plattform som är fastmonterad på kvarnmotorn och nås via en brygga från befintliga plattformar.  

– Det har blivit betydligt mycket säkrare att arbeta från den nya plattformen med bra räcken. Och det är inte bara arbetet på plattan som blivit säkrare, man slipper dessutom riskerna med att bygga ställningar, att använda skylift bland människor och transporter in och ut ur kvarnhallen, säger Jens.  

Sparar tid och pengar

Samarbeten som det kring kvarnhallens säkerhetsplattformar lönar sig, på flera plan. Inte bara har nu säkerheten höjts i Aitikgruvan tack vare Bolidens och ABB:s gemensamma arbete, underhållsstoppen har dessutom blivit betydligt effektivare.

– Tidigare tog det väldigt mycket tid att bygga upp ställningar för att få access till kvarnarna. När vi slipper det så sparar både ABB och Boliden tid och pengar. Det här är en riktig win win, avslutar Jens.      

  • Två gånger per år stannar kvarnarna för underhållsstopp.
  • Kvarnarna har utrustats med varsin serviceplattform som underlättar underhållsarbetet och ökar personsäkerheten.
  • Jens Elfstrand, Servicetekniker på ABB Motion Service i Luleå presenterade sin förbättringsidé för Boliden Aitik som han snappat upp på ett jobb i Chile.
  • Det har blivit betydligt mycket säkrare att arbeta från den nya plattformen med bra räcken och lösningen sparar också tid eftersom man nu slipper bygga provisoriska ställningar i samband med planerat underhåll.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp