ABB Ability™ LEAP - en mätning och många möjligheter

ABB Ability™ LEAP - en mätning och många möjligheter

Med ABB Ability™ LEAP får ABB:s kunder ett spjutspetsverktyg för tillståndsbaserat underhåll av stora maskiner. Med full kontroll på statorns kondition läggs grunden till en anläggning med hög produktivitet och tillgänglighet.

Mathias Karlsson, Global Produktchef på ABB Motion med ansvar för ABB Ability™ LEAP (Life Expectancy Analysis Program).
Mathias Karlsson, Global Produktchef på ABB Motion med ansvar för ABB Ability™ LEAP (Life Expectancy Analysis Program).

Statorn är den mest driftkritiska komponenten i en stor motor eller generator. 60 procent av alla fel i stora maskiner är just statorfel, men eftersom majoriteten av dem beror på termiska eller miljömässiga faktorer är de svåra att upptäcka med traditionella mätningar. ABB Ability LEAP (Life Expectancy Analysis Program) kan däremot detektera potentiella problem i statorlindningens isolering långt innan de blir kritiska och orsakar kostsamma stillestånd.

– En havererad stator leder till långa stillestånd. Därför är det viktigt att ha kunskap om statorisolationens skick och förväntat återstående livslängd, så att underhåll kan planeras i god tid, på ett kontrollerat och kostnadseffektivt sätt, säger Mathias Karlsson, global produktchef för ABB AbilityLEAP.

Beslutsunderlag på kort och lång sikt

ABB Ability LEAP består av en unik samling diagnostik- och analysverktyg som identifierar, karakteriserar och kvantifierar defekter i statorns isolationssystem. En LEAP-mätning kan göras på högspända motorer och generatorer av alla fabrikat, och den utförs av ABB:s fältservicetekniker vid ett normalt underhållsstopp i kundens anläggning.

– Vid ett enda mättillfälle kan problem som nedsmutsning, glimning, åldring och lösa härvor identifieras. Att vi slår ihop flera mätningar i en algoritm ger en säkrare detektering av resultat än vid exempelvis trendmätningar. I ABB:s databas finns över 10 000 tidigare mätningar; det ger oss ett svåröverträffat statistiskt underlag, säger Mathias Karlsson.

Resultatet från LEAP-mätningen är en viktig del av en optimerad underhållsstrategi. Den ger input till kortsiktiga reparations- och uppgraderingsbeslut för att minska belastningen och förlänga livslängden på isolationssystemet. Tack vare livslängdsberäkning lägger LEAP dessutom grunden till ett långsiktigt, tillståndsbaserat underhåll.

– Att LEAP beräknar statorns återstående livslängd är specifikt för ABB. Det ger våra kunder värdefull kunskap och köper dem tid och handlingsutrymme att välja en underhållsstrategi baserad på maskinens verkliga status, säger Mathias Karlsson.

Tillfredsställande att lösa problem

Till skillnad från många konkurrenter så kan ABB hantera hela livskedjan för stora maskiner i kritiska drifter: att hitta fel, underhålla, laga och leverera nytt.

– Kunskapen om maskinerna är en av våra styrkor. Vi har kompetens att göra djupa analyser och för dessutom tillbaka know-how till vår tillverkande organisation. Att vi lär av varandra på det sättet tror jag är unikt, säger Mathias Karlsson.  

Själv har han genom åren samlat på sig erfarenheter som kommer väl till pass i det dagens komplexa arbete. På ABB har Mathias varit i åtta år, först som säljare av generatorer innan han började arbeta med service.

– Det är en tillfredsställelse att jobba med att lösa problem åt kunder. Det som är roligt med service är att det händer saker hela tiden, det är väldigt ad hoc. Jag kan aldrig helt veta vad som kommer att hända på en arbetsdag, men alldeles oavsett så är kunden alltid vårt fokus! Och i framtiden tror jag det kommer bli ännu viktigare att vara nära kunden, säger Mathias Karlsson.

Att Mathias som global produktchef har världen som arbetsfält är både en utmaning och en ynnest för en som vill vara nära kunden.

– ABB finns över hela världen och det är intressant att möta kunder med olika behov och tankar. Att arbeta med service i Asien är inte samma sak som att göra det i Europa. Att ABB i sig dessutom är ett så mångkulturellt företag ger också en krydda till mitt jobb. Det är spännande att arbeta här!  

Condition Assessment för mindre maskiner

Just nu arbetar Mathias Karlsson och hans kollegor intensivt med vidareutveckling av ABB:s avancerade servicetjänster. Den digitala utvecklingen möjliggör nya tjänster som levererar ännu snabbare och mer träffsäkra analyser. Närmast kommer LEAP-tekniken att användas för att analysera statorer även i mindre motorer. Redan idag görs ABB Ability Condition Assessment på motorer mellan 3-5 kV, och i början av nästa år blir tjänsten tillgänglig även för maskiner från 690 V, under förutsättning att de är formlindade och har ett isolationssystem baserat på Mica-Epoxy.

– Det ligger helt rätt i tiden. Med Condition Assessment kan potentiella problem upptäckas på ett tidigt stadium, och många kunder med vindgeneratorer och tractionmotorer har uttryckt behov av en sådan här tjänst, säger Mathias Karlsson.

– ABB ligger verkligen i framkant i utvecklingen av avancerade servicetjänster. Vi kopierar inte vad andra gör; vi sätter standarden.  

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp