ABB och Nüvü levererar exoplanet-kameror till NASA:s framtida teleskop

ABB har tilldelats ett tvåårigt kontrakt från NASA:s Jet Propulsion Laboratory där viktig teknik från ABB/Nüvü Camēras ska finnas ombord på rymdteleskopet 2025 för att ta de första bilderna från rymden på planeter utanför vårt solsystem.

Nancy Grace Roman Space Telescope, NASA:s framtida rymdobservatorium, ska sändas upp 2025 för att leta efter andra planeter som liknar jorden. Ombord finns två instrument: ett som ska studera mysteriet med distribution av mörk energi i kosmos, samt den första dedikerade exoplanet-kameran i rymden – CGI (CoronaGraph Imager). Inuti CGI kommer det att finnas två högkänsliga kameror med elektroniska kärnor som utvecklats av ABB tillsammans med Nüvü Caméras.

Extrasolära planetsystem är extremt svåra att observera från stora avstånd eftersom planeter är mycket ljussvagare än moderstjärnan och knappast kan skiljas från varandra. NASA:s komplexa anordning av optiska CGI-komponenter kan blockera ut stjärnans ljus och skicka kvarvarande ljus från den intilliggande planeten till en högkänslig kamera. Det är här den unika ABB/Nüvü-bildbehandlings­lösningen kommer in i bilden och avslöjar den ovanliga pricken som tidigare var osynlig.

”Romanuppdraget är ett projekt värt 3,2 miljarder dollar vilket uppskattningsvis kommer att vara 100 till 1 000 gånger mer kraftfullt för avbildning av exoplaneter än vad som kan uppnås från jorden idag. Vi är mycket stolta över att leverera en så viktig komponent till detta banbrytande uppdrag. Det är ett spännande projekt som kräver vår mest avancerade tekniska kompetens för att lyckas”, fastslår Marc Corriveau, chef för ABB Measurement & Analytics Canada. ”Vi är tacksamma för CSA:s (Canadian Space Agency) rymdtekniska utvecklingsprogram som möjliggjort en utveckling av EMCCD-kameratekniken till en mognadsnivå som gör att den beaktas av NASA:s JPL”, säger Olivier Daigle, Chief Technology Officer på Nüvü Caméras.

ABB:s kontrakt följer efter ett avtal som nyligen tecknats med GHGSAT om att tillhandahålla ytterligare optiska nyttolaster till deras utvidgade satellitkonstellation som tar högupplösta bilder av metanläckor. ABB:s optiska utrustning som redan befinner sig i rymden har sammantaget mer än 90 års tillförlitlig drift. SCISAT-sensorn följer långsiktiga förändringar i sammansättningen av jordens atmosfär ned till biljondelar av över 60 molekyler och föroreningar sedan 2003.

Väderbyråer runt om i världen förlitar sig på ABB:s teknik i centrum av den senaste generationens vädersatelliter från USA:s NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), som räddar liv genom att förbättra punktligheten och noggrannheten i väderprognoser på upp till sju dagar. ABB:s sensorer finns också ombord på de japanska satelliterna GOSAT 1 och 2 som med hög noggrannhet övervakar den stadiga ökningen av många växthusgaser runt om i världen sedan 2009.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom banbrytande ingenjörskonst där mjukvara kopplas samman med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 110 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Nüvü Camēras är sedan 2010 världsledande inom ultrakänsliga avbildningslösningar. Det kanadensiska företaget designar och tillverkar kameror och styrenheter för marknader såsom utforskning och övervakning av rymden, industriell kvalitetskontroll, fysik och life science-diagnostik. www.nuvucameras.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 25 november 2020, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp