ABB-teknik ser till att ABB FIA Formula E World Championship aldrig drabbas av sändningsavbrott

  • Anpassad UPS-teknik från ABB ger tillförlitliga, hållbara lösningar för racingserien för elbilar
  • Ny podcast, ABB Decoded, ger insikter i den teknik som omformar vår värld

Säsong 7 av ABB FIA Formula E World Championship har dragit igång när alla 12 teamen ställer upp i spanska Valencia för att köra tester mellan den 28 november och 1 december 2020.

ABB deltar för fjärde säsongen som huvudpartner och fortsätter att implementera ledande teknik som avbrottsfri kraftförsörjning (UPS, Uninterruptible Power Supply) i de helelektriska loppen.

UPS har installerats i tävlingens TV-område. Detta säkerställer att TV-bolagen alltid har ström i händelse av strömavbrott och aldrig drabbas av sändningsavbrott. Det finns ingen standardlösning för avbrottsfri kraftförsörjning till tävlingen, så ett specialistteam på ABB utvecklade en anpassad UPS-enhet.

Detta resulterade i ett UPS-system på hjul i ett paket som är litet och robust nog att kunna skickas med kurirpost eller med ordinarie flyg. Systemet har plug-and-play-funktionalitet för att förenkla installationen för teamet på plats och kan ge 15 minuters autonom kapacitet på 60 kVA med in-/ut-spänning på 230/400 VAC 50 Hz.

UPS, plus de laddningslösningar ABB tillhandahåller för Gen3-bilarna som introduceras från och med säsong 9, fortsätter att positionera ABB i framkanten av hållbar teknikutveckling inom inte minst racing.

Tarak Mehta, chef för ABB:s affärsområde Electrification, säger: ”I och med att vårt samarbete med ABB FIA Formula E World Championships utvecklas kommer vi att arbeta tillsammans med Formel E för att visa upp många exempel som driver e-mobilitet och hållbarhet framåt.

”UPS och laddning är två områden där vi kan visa upp fördelarna med höga prestanda i en konkurrensutsatt miljö.”

På ABB innebär hållbar utveckling framsteg mot en friskare och mer välmående värld för framtida generationer. Tillsammans med Formel E bidrar företaget till att uppmuntra till global anpassning av ren mobilitet genom att förbättra tekniken och visa upp fördelarna med elfordon. ABB FIA Formula E World Championship ger en plattform som tänjer teknikgränserna. Den kan överföras från tävlingsbanan till situationer i verkliga livet, spara resurser och möjliggöra ett samhälle med låga utsläpp.

Jamie Reigle, chef för Formel E, säger: ”Vi på Formel E värdesätter ABB både som vår huvudpartner och som strategisk partner. Vi delar syfte och värderingar, och vi arbetar båda för att påskynda en hållbar utveckling när vi tävlar för en bättre framtid. Formel E ger den perfekta testanläggningen för teknik som ABB:s UPS som också kan användas i vardagslivet. Formel E-tävlingar hålls i världens mest ikoniska städer och där kan vi passa på att visa upp ABB:s teknik och lösningar i de stadsmiljöer där dessa blir allt viktigare.”

Under säsong 7 får serien FIA World Championship-status, vilket understryker den växande populariteten som plattform för e-mobilitet och annan hållbar teknik utgör till en allt bredare publik med 93 miljoner intresserade konsumenter*.

Lyssna på de senaste tekniktrenderna

Parallellt med testningen lanserar ABB en helt ny podcast, ABB Decoded, den 4 december. Den vänder sig till ledande tänkare och innovatörer och handlar om de nya tekniker som omformar världen. I det första avsnittet, Mobility Revolution, ger chefen för ABB:s laddsystem för elfordon, Frank Muehlon, inblickar i hur bilbranschen har förändrats, trender och framtid för e-mobilitet samt vilken roll laddningsinfrastrukturen måste spela för anammandet av elbilar. Senare avsnitt rör till exempel hållbarhet, smarta städer och utfasning av fossila bränslen och kommer på abb.com.

Det senaste avsnittet i ABB:s serie Drivers of Progress har också nyligen släppts. I avsnittet Driving Efficiency intervjuas Mahindras chef Dilbagh Gill och ABB:s Edgar Kellar, divisionschef för Traction, om den parallella vikten av regenerativ bromsning inom ABB Formel E och elektriska järnvägar. Serien fortsätter under hela säsong 7 och finns här.

Planerna för tävlingskalendern för säsong 7 fortsätter att utkristalliseras med covid-19-pandemin i åtanke, där hälsa och säkerhet för hela Formel E-världen, liksom för invånarna i de städer där E-tävlingen körs, är av yttersta vikt.

Säsongen inleds med två dubbeltiteltävlingar: den första körs utan publik i Santiago i Chile (16–17 januari 2021), medan den andra går i Diriyah i Saudiarabien (26–27 februari 2021) och är tänkt att ha publik på plats. Tävlingarna i Diriyah blir seriens första nattävlingar. Banan kommer att belysas med energisnål LED-teknik som drivs helt av förnybar energi. Tidigare utannonserade tävlingar i Mexico City och Sanya i Kina har skjutits upp till senare under året.

Då det är i det närmaste oundvikligt att publiken kommer att förbli begränsad utvecklar ABB virtuella upplevelser där åskådare och viktiga kunder kan delta i tävlingshelgen, även om de inte kan närvara på plats. Förutom en dedikerad mikrowebbplats fullspäckad med nyheter och material från eventet och en länk för att titta på all action på banan kommer ABB att tillhandahålla en multimedieupplevelse som fokuserar på själva serien med tillhörande teman som hållbarhet, mobilitet och energieffektivitet med presentationer och inslag i samarbete med ABB:s partners.

Världsmästerskapet kommer än en gång att bestå av ett startfält med 24 bilar med samma 12team som under säsong 6 och som nu återupptar tävlandet – men med flera förarbyten. Säsong 7 kommer att bli en karaktäristiskt hård kamp för att lyckas vinna över de regerande mästarna Antonio Felix da Costa och DS Techeetah i kategorierna Förare och Team.

ABB fortsätter under säsongen som officiell partner för Tag Heuer Porsche Formula E team, medan Schweiz Sébastian Buemi hos Nissan e.Dams och Simona de Silvestro hos Porsche är kvar som ABB-ambassadörer.

ABB är huvudpartner i ABB FIA Formula E World Championship, en internationell racingserie för helt eldrivna ensitsiga racerbilar. ABB:s teknik stöttar loppen på stadsgator runt om i världen. ABB är världsledande inom snabbladdningsinstallationer med över 17 000 enheter sålda i 80 länder över hela världen.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom banbrytande ingenjörskonst där mjukvara kopplas samman med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 110 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

2021 års ABB FIA Formula E Championship – kalender (de racingtävlingar som hittills är bekräftade)

Omgång

Stad

Land

Datum

1

Santiago

Chile

16 januari 2021

2

Santiago

Chile

17 januari 2021

3

Diriyah

Saudiarabien

26 februari 2021

4

Diriyah

Saudiarabien

27 februari 2021

(*Global Web Index)

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp