ABB snabbar upp innovation inom E-mobility med nytt globalt FoU-center

ABB:s nya E-mobility Innovation Lab understryker företagets marknadsledande position inom laddinfrastruktur för elfordon och kommer att rymma 120 specialister som arbetar på nästa generations lösningar

Den 3 600 m2 stora anläggningen för 10 miljoner dollar ligger på Heertjeslaan på TU Delft Campus i Nederländerna. I labbet ska det bedrivas forskning och utveckling (FoU) för elbilar och laddinfrastruktur för att ta fram innovationer för ABB:s framtida produktportfölj inom e-mobilitet. År 2020 rankades universitetet bland de 15 bästa teknikuniversiteten i världen.

center

Tillsammans med en investering på 30 miljoner dollar i ett globalt kompetenscenter och en produktionsanläggning för laddinfrastruktur för elfordon som ska öppnas nästa år i Italien, understryker anläggningen i Delft ABB:s planer att öka investeringarna för att bibehålla sitt tekniska ledarskap.

Frank Muehlon, chef för ABB:s globala verksamhet för infrastrukturlösningar för e-mobilitet, kommenterar: ”Innovation ligger i vårt blod – ABB har lett vägen inom laddinfrastruktur för elfordon och vi är stolta över att ha spelat en central roll för den ökande införandegraden för elbilar runt om i världen. Det är därför vi ville placera vårt E-mobility Innovation Lab på universitetsområdet i Delft, där vi omges av de bästa talangerna och startupföretagen i Nederländerna.”

Byggnaden, som kommer att inrymma upp till 120 specialister, markerar återkomsten av ABB:s laddverksamhet för elfordon till den plats där allt började. Studenterna som grundade Epyon (det startupföretag inom elbilsladdning som ABB förvärvade 2011) läste tidigare på Delft University of Technology.

”Inom ABB Electrification investerar vi cirka 400 miljoner dollar per år i FoU för att säkerställa att vi ligger kvar i framkanten av det tekniska ledarskapet och sätter standarden när det gäller hållbar mobilitet. Som en del av investeringen fokuserar vi på att tänja gränserna för e-mobilitet, främst inom områdena laddning, lagring och digitalisering. Det nya labbet gör att vi kan stärka samarbetet med elbilstillverkare, förbättra prestanda och bygga vidare inom denna sektor”, tillägger Muehlon.

Ett viktigt fokusområde för ABB är att säkerställa en smidig uppkoppling av alla komponenter i ekosystemet för e-mobilitet. E-mobility Innovation Lab har utrustats med den senaste tekniken för att säkerställa att ABB:s laddare är kompatibla med alla typer av fordon. Simulatorer har byggts för just detta ändamål och 95 procent av alla tester utförs med en digital kopia av fordonen.

För att testa hur bra fordon presterar i olika väderlek har ABB utvecklat särskilda miljölabb, där lösningarna utsätts för extrema förhållanden, som temperaturer mellan -40 och +100 grader Celsius samt hög luftfuktighet. Atriumgården är stor nog för att tillverkarna ska kunna köra sina bilar, bussar och lastbilar i den varma och kontrollerade miljön och utföra tester som ska vidareutveckla laddningssystemen för det snabbt växande segmentet eldrivna tunga fordon.

Som en del av ABB:s satsning på att stötta ett samhälle med låga utsläpp var det viktigt att inte bara skapa en byggnad som kan vidareutveckla hållbar mobilitet, utan också skapa en anläggning som minimerar miljöpåverkan.

ABB-komplexet kommer att anslutas till TU Delfts geotermiska värme-/kylanläggning. Taket förses med solcellspaneler med solomriktare för att konvertera likström, som utvinns från solen, till växelström som, tillsammans med ABB:s avancerade system för fastighetsdrift för klimat och ljusreglering och system för batterilagring, kommer att mata tillbaka energin till elnätet.

I november i år tillkännagav ABB att företaget ska öka sin budget för FoU och digital verksamhet till cirka 5 procent av årsintäkterna från verksamheten. Denna strategi ger överlägset värde för kunderna och främjar en högre kvalitet på intäkterna för företaget, med fokus på högtillväxtsegment, inklusive e-mobilitet. Totalt i koncernen har ABB cirka 7 000 medarbetare inom FoU varav 60 procent fokuserar på utveckling av programvara och digitala innovationer.

ABB gick in på laddmarknaden för elfordon redan 2010 och har hittills sålt över 17 000 snabbladdare för likström i 80 länder. Satsningen på att driva e-mobilitet framåt framgår tydligast i huvudsponsorskapet för ABB FIA Formula E World Championship, som just ska inleda sin fjärde säsong. Från och med säsong 9, 2022-23, blir ABB officiell laddleverantör för racingtävlingarna.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom banbrytande ingenjörskonst där mjukvara kopplas samman med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 110 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 9 december 2020, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Endnotes

  1. QS World University Rankings

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp