SSC600 från ABB framtidssäkrar finsk eldistribution

Parikkalan Valo har valt ABB:s SSC600 för att öka pålitligheten och optimera utrustningen.

center

ABB har levererat ABB Ability™ Smart Substation Control and Protection för stationer för elsystem, SSC600, till det finska elbolaget Parikkalan Valo. Med det innovativa tillvägagångssättet centraliseras styrnings- och skyddsfunktionerna för stationer istället för att spridas ut på flera olika enheter.

Parikkalan Valo har levererat el till privatpersoner och företag i Parikkalan och kringliggande kommuner i östra Finland i över 80 år. Deras distributionsnät för el täcker huvudsakligen landsbygd.

Under 2018 började företaget renovera substationen Punkasalmi. Stationen, som byggdes 1986, ligger 35 km från staden Savonlinna i det finska sjölandskapet som är det största sjödistriktet i Europa med sina 55 000 sjöar.

När de påbörjade renoveringsprojektet letade de efter en toppmodern lösning som kunde garantera säker och pålitlig elförsörjning med möjligheten att effektivt hantera elnätet och övrig utrustning. Det var också viktigt att lösningen skulle vara flexibel så att den kunde anpassas i takt med att krav och behov ändras.

SSC600 - säker, pålitlig och möjliggör skräddarsydda lösningar

För att tillgodose dessa kriterier valde de ABB:s SSC600 med ett centraliserat skydd. Med den här lösningen hanteras alla skydds- och styrningsfunktioner för substationen via samma IEC 61850-protokollefterlevande enhet. Detta förenklar hanteringen av elnätet och stödjer livscykelhanteringen för enheter, vilket i sin tur ökar pålitligheten i stationens dagliga arbete. Det blir dessutom lättare att uppdatera programvaran.

Enligt Parikkalan Valos elnätschef, Olli Mattila, som har jobbat i branschen i ungefär 30 år, har SSC600-enheten många fördelar. ”Under min karriär har jag sett alla möjliga sorters enheter. Nu för tiden åldras enheter snabbare än förut, vilket också är fallet för substationer. Vi har nu valt att installera ett helt nytt system för att ligga steget före. Med SSC600 behöver vi inte längre hantera en installerad bas med skyddsenheter av olika typer och åldrar. Med den nya SSC600-enheten kan vi uppdatera alla skydds- och styrningsfunktioner på samma gång.”

”En av de största fördelarna med SSC600-lösningen är att det blir betydligt enklare att uppgradera”, säger Mika Kukkola, Regional Solution Center Manager på ABB:s Distribution Solutions. ”När man centraliserar alla funktioner för säkerhet och styrning på en enda enhet blir det lättare att hantera skyddsfunktionerna under hela ställverkets livstid.”

Enligt Kukkola är centraliserat skydd också ett säkert alternativ. Även om SSC600-enheten är ny så har den finska eldistributören Caruna forskat och testat den under ungefär tre års tid. ABB har dessutom spenderat 20 år på att utveckla tekniken som används i enheten. ”SSC600 är säker, pålitlig och möjliggör skräddarsydda lösningar. Själva skyddet kan också implementeras på ett mer mångsidigt och säkert sätt jämfört med konventionella system”, förklarar Kukkola.

Kostnadseffektivt

Kukkola listar andra viktiga fördelar: ”SSC600 är nästa generations enhet och den är verkligen kostnadseffektiv. Med SSC600 får du skyddsfunktioner som tidigare krävde att användaren installerade flera separata skyddsenheter.”

Det lokala företaget SLT-Consults skötte renoveringsprojektet för stationen Punkasalmi och de kan också se märkbara fördelar. ”Centraliseringen av skydd och styrning och de smidiga och enkla uppdateringarna är definitivt en fördel”, säger Kimmo Kärki, Managing Director på SLT-Consults. ”Med hjälp av de nya enheterna får vi dessutom mer information om stationens aktuella status och driftförhållanden. Dessa data kan användas för att utföra åtgärder innan stora problem uppstår. Det är en enorm fördel. Vi är också väldigt nöjda med resultatet och vårt samarbete. Vår personal fick värdefull kunskap om den nya tekniken under projektets gång”.

En lösning för framtiden

Både Olli Mattila och Kimmo Kärki tror att SSC600-lösningen är en teknik vi kommer se mer av i framtiden. ”Smartare system börjar bli allt vanligare”, säger Kärki.

Enligt Mattila anpassades skyddssystemet efter deras specifika behov och det uppfyller kriterierna för att hantera utmaningarna med att driva ett elnät på landsbygden. Med SSC600 kan nya skyddsfunktioner enkelt aktiveras när kraven förändras. ”Under driftsättningen gjordes några ändringar efter våra specifika behov och tack vare de skräddarsydda anpassningarna såg vi till att SSC600 var perfekt utformat för oss. Det måste poängteras att det är viktigt att vi har en direktlinje till ABB:s support om frågor eller problem dyker upp.”

”Den här typen av support är en självklarhet i paketet”, säger Mika Kukkola. ”ABB erbjuder full support från början till slut.”

Nästa år kommer Parikkalan Valo förnya ytterligare en substation som byggdes 1972. ”Jag är ganska säker på att ABB:s SSC600-lösning kommer bli den givna lösningen för den andra stationen”, säger Mattila.

Olli Matila är övertygad om fördelarna med ABB:s SSC600-lösning för skydd och styrning.
Han håller redan på att planera förnyelsen av nästa substation.
Olli Matila är övertygad om fördelarna med ABB:s SSC600-lösning för skydd och styrning. Han håller redan på att planera förnyelsen av nästa substation.
center

Parikkalan Valo installerar även SSC600 i en befintlig installation vilket kommer förse hela stationen med den senaste tekniken inom skydd och styrning. För nya installationer behövs enbart en sammanslagningsenheter på facknivå i tillägg till SSC600-enheten. Parikkalan Valo lägger till ytterligare en SSC600-enhet på substationen för att säkerställa att systemet alltid kan vara i drift.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp