Nytt prisbelönt hålldon från ABB möjliggör säker inspektion av applikationer inom livsmedelsindustrin

HD5 är en användarvänlig säkerhetsenhet som stödjer avbrottsfri drift i krävande miljöer.

ABB har designat ett trelägesdon för livsmedels- och dryckesapplikationer som gör det möjligt för operatörer att utföra säkra produktionsinspektioner.

Operatörer kan använda trelägesdonet ABB HD5 för att säkert gå in i farliga områden och göra felsökningar, vilket reducerar behovet av att stänga ner produktionsutrustningen. Den kan också användas för programmering och testkörning i situationer där andra typer av skydd inte finns eller är otillräckliga.

ABB:s Global Product Specialist, Elias Agrell, säger: ”ABB är branschledande inom säkerhet tack vare innovationer som HD5. Hittills har det varit svårt för livsmedels- och dryckessektorn att använda den här typen av enheter under inspektion eftersom arbetsmiljön varit farlig. Vi utvecklade enheten med kunderna inom livsmedels- och dyckessektorn i åtanke så att de kan låta deras operatörer säkert inspektera processer på nära håll.

”Vi är stolta över att HD5 har fått priset GIT Security Award 2021 i kategorin ‘Safety and IT-Security for Automation, Cyber Security’. Varje detalj i den ergonomiska, hållfasta och flexibla designen förbättrar underhållsaktiviteter och gör det enklare för kunder att upprätthålla säkerheten i krävande branscher som snabbt rör sig framåt.”

Trelägesdonet HD5 kan installeras vid ingångar till farliga produktionsområden. Operatören sätter enheten i mellanläge och plockar upp HD5-kontrollen. Beroende på vilken applikation det rör sig om kommer maskinen köras på reducerad hastighet medan enheten är aktiverad. Dörren till det farliga området kan öppnas utan att maskinen behöver stängas ned. Operatören kommer åt maskinen på ett säkert sätt och kan inspektera utrustningens driftprocess, men om operatören släpper brytaren på trelägesdonet eller trycker hårdare på den, stannar maskinen omedelbart. Sensorn för hemposition kan också känna av när enheten tas bort från hållaren och förhindrar att andra operatörer tar kontroll över maskinen.

HD5 har IP65-märkning, men om kondensering bildas inuti enheten till följd av temperaturförändringar i fuktiga miljöer har den ett anti-kondenseringsmembran som släpper ut fukt samtidigt som det förhindrar fukt från att tränga in i enheten.

Producenter kan använda HD5 i spolzoner och kontaktområden för livsmedel utan att oroa sig över att livsmedlen kontamineras. Enheten har ett härdat PPH-plasthölje (polypropenhomopolymer) som godkänts för kontakt med livsmedel och som är resistent mot livsmedels- och dryckesbranschens vanligaste rengöringsmedel och kemikalier.

Glasfiberförstärkning gör enheten mer robust och minimerar risken för att plastpartiklar blandas med livsmedlen. HD5:s ergonomiska design gör att det inte finns några ytor som samlar smuts eller bakterier. Enhetens lasermärkning ersätter konventionella etiketter och eliminerar ytterligare kontaminationsrisker.

ABB:s konstruktörer jobbade tillsammans med kunderna när HD5 utvecklades för att den skulle vara enkel att använda. Enheten har en fullt integrerad ficklampa och man kan programmera enheten efter användarens behov.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp