ABB tar hem order på avancerade tågteknik till ett värde av mer än 100 miljoner dollar

ABB:s traktionsteknik effektiviserar järnvägs­operatörernas verksamhet i Europa och USA på energisidan; ABB tillkännager nya order före InnoTrans

ABB meddelar idag att företaget har tagit hem order till ett värde av över 100 miljoner dollar från den schweiziska tågtillverkaren Stadler. Tack vare dessa order kommer ABB att tillhandahålla toppmodern traktionsutrustning till fler än 160 tåg som ska köras på stads-, regional- och långdistansrutter i Europa och USA.

ABB:s traktionsteknik, som strömförsörjer tågen, är lättare och kompaktare än andra system på marknaden. Den här tekniken konverterar elenergin från strömledningen till rätt spänning och frekvens för att driva traktions­motorerna. De gör tågen mer energieffektiva, förbättrar drift­prestanda, ökar det tillgängliga utrymmet och förbättrar passagerarkomforten.

De tåglösningar från ABB som dessa order omfattar kommer att visas upp på InnoTrans, världens ledande transportmässa den 18–21 september i Berlin. Traktionskonverterarna baseras på ABB:s patenterade ’multilevel topology’ och är byggda med den senaste semiconductor tekniken, vilket möjliggör en lätt konstruktion av komponenterna och den mest energieffektiva traktions­kedjan.

”Vårt mångåriga samarbete med ABB har försett oss med ledande och tillförlitlig traktionsutrustning på våra tåg – inklusive traktionstransformatorer och konverterare, strömsystem ombord samt batteriladdare”, säger Thomas Ahlburg, koncernchef på Stadler. ”ABB:s traktionsutrustning driver över 3 000 Stadler-fordon från spårvagnar till lok. Tillsammans har vi gjort järnvägstransporterna effektivare och fått förbättringar för både passagerare och miljö.”

”Den senaste traktionstekniken från ABB hjälper järnvägsoperatörerna att uppnå betydande energibesparingar, vilket gör järnvägstransporterna ännu mer hållbara”, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion. ”Vårt starka samarbete med Stadler förbättrar, tillsammans med den framgångsrika integreringen av nya tekniken i moderna tåg, järnvägs­tjänsterna i Europa och USA. Detta innebär att tågen blir både mer energi­effektiva och rymmer fler passagerare.”

De nya orderna lades under tredje kvartalet 2018. Detta bekräftar det långsiktiga samarbetet mellan ABB och Stadler för att utveckla moderna tåg med traktionsteknik världen över.

ABB har tillhandahållit innovativa och energieffektiv teknik till järnvägs­sektorn i över 100 år. Företaget tillverkar och servar alla komponenter och delsystem för järnvägsinfrastruktur och rullande materiel i nät för pendeltåg, regionaltåg och höghastighetståg. ABB tillhandahåller även service och support under hela livscykeln inklusive underhåll och uppgraderingar av sin stora, installerade bas världen över.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom kraftnät, elektrifieringsprodukter, industriell automatisering samt robotar och drivsystem. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 130 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering med två tydliga värdeerbjudanden: att transportera elektricitet från kraftverk till eluttag samt att automatisera industrier från naturresurser till färdiga produkter. Som huvudpartner till ABB Formel E, den helt eldrivna internationella motorsportklassen hos FIA, tänjer ABB på gränserna för e-mobilitet för att bidra till en hållbar framtid. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 147 000 medarbetare. www.abb.com

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp