Smart lösning fixade fläkten hos SCA Östrand

Smart lösning fixade fläkten hos SCA Östrand

Tack vare kunskap och kreativitet kunde ABB och SCA lösa problemet med den avstängda fläkten som snurrade baklänges. För SCA Östrand betyder det att underhåll på motor och fläkt nu kan genomföras säkert –och att frekvensomriktarens livslängd ökar.

Vid SCA Östrands moderna massafabrik i Sundsvall finns världens största produktionslinje för blekt barrsulfatmassa. Från sulfatmassaprocessen produceras även grön el och fjärrvärme. I brukets sodapanna förbränns restprodukter från massakokare för att återvinna energi och kemikalier. Till processen behövs fem luftfläktar och tre rökgasfläktar för att transportera ut rökgaserna.

Dessvärre var det problem med en av rökgasfläktarna. På grund av vinddraget från de andra fläktarna snurrade den baklänges i avstängt läge. Att den aldrig stod stilla omöjliggjorde inspektioner, underhåll och rengöring. Inte nog med det – det blev dessutom problem när fläkten skulle starta. Att starta den bakåtsnurrande fläkten innebar så stor strömrusning att frekvensomriktaren löste ut. För att komma till rätta med problemen vände sig SCA Östrand till ABB:s motorverkstad.

– Vi har ett nära samarbete med ABB. Dom är duktiga och hittar lösningar på det mesta, säger Markus Parment, underhållsspecialist på SCA Östrand.

Levererade broms och flygande start

På ABB Motion Services i Sundsvall jobbar ett rutinerat team serviceingenjörer. Att de besitter såväl erfarenhet som tekniskt kunnande och kreativitet är något som kommer väl till pass vid den problemlösning man stöter på. Den här gången var det viktigt att hitta en lösning som ökade säkerheten vid service och underhåll.

– ABB håller vanligtvis inte på med bromsar, men jag kom att tänka på en lösning vi levererade till SkiStar i Åre, där vi byggde om en broms i bergbanan. Så jag kontaktade den duktiga underleverantör vi jobbade med då, som kunde hjälpa oss att ta fram en lämplig bromsutrustning för att hålla fast rökgasfläkten när den är avstängd, säger Jan Hafstad, Teknikchef på Motor- och generatorservice i Sundsvall.

– Vi anpassar oss till kundernas behov, ser vad som behöver göras och levererar det. Det är ju därför jag jobbar i det här yrket; för att jag vill hjälpa till och fixa kundernas grejer.

Den specieldesignade bromsutrustningen installerades av ABB Motion Services fältserviceenhet med lyckat resultat. För att lösa problemet med strömrusning vid start av fläkten levererade ABB även ”flygande start”, en funktion i frekvensomriktaren som innebär att den inte kommer upp i samma höga varvtal vid start. Under höstens servicestopp på SCA Östrand installerades lösningarna i massabruket. Och resultatet blev bra.

– Tack vare bromsen kan vi nu genomföra underhåll, reparationer och rengörning på ett säkert sätt. Och flygande start gör att frekvensomriktaren inte längre löser ut på grund av överström vid start. På så sätt sparar vi på vår utrustning. Det är kanon, säger Markus Parment.

  • Vi har ett nära samarbete med ABB. Dom är duktiga och hittar lösningar på det mesta, säger Markus Parment, underhållsspecialist på SCA Östrand.
  • Den specialdesignade bromsutrustningen installerades effektivt och säkert av ABB Motion Services fältserviceverksamhet. Fältserviceverksamheten är rikstäckande och finns alltid nära till hands att förse våra kunder med service, underhåll och support.
  • Tack vare bromsutrustningen kan underhåll, reparationer och rengörning utföras på ett säkert sätt.
  • Vi anpassar oss till kundernas behov, ser vad som behöver göras och levererar det. Det är ju därför jag jobbar i det här yrket; för att jag vill hjälpa till och fixa kundernas grejer, säger Jan Hafstad, Teknikchef på Motor och generatorservice i Sundsvall
  • Motorverkstaden i Sundvall är en av ABB Motion Services fem auktoriserade serviceverkstäder i Sverige. Den är bemannad med professionella serviceingenjörer som med stöd av ABB:s designexperter, våra fabriker och ABB:s globala servicenätverk gör oss till ett tryggt val för dig som kund.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp